Mediul Economic si de Afaceri al Rusiei

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1 2
1.1. Prezentare generala. Aspecte demografice 2
1.2. Resursele naturale 3
1.3. Industria 3
Capitolul 2 4
2.1. Mediul politic 4
2.2. Rusia in Comunitatea Statelor Independente 5
Capitolul 3 6
3.1. Mediul economic 6
3.2. Mediul de afaceri 7
3.3. Relatiile economice cu Romania 9
Capitolul 4 10
4.1. Statistici economice 10
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1
1.1. Prezentare generala. Aspecte demografice
Rusia este o tara care se intinde pe un teritoriu vast in Europa si Asia. Cu o suprafata de 17.075.200 km2, Rusia este cea mai intinsa tara din lume, aproape de doua ori mai mare decat teritoriul celei de-a doua tari ca intindere, Canada. In ciuda intinderii sale, Rusia este doar a opta tara din punct de vedere al numarului de locuitori. In timpul Uniunii Sovietice, Rusia era republica dominanta a Uniunii. In zilele noastre, Rusia este o tara independenta si un membru cu o mare influenta in Comunitatea Statelor Independente. Pana in 1991, tara s-a numit, in mod oficial, Republica Socialista Federativa Sovietica Rusa, iar dupa prabusirea URSS este considerata succesoarea de drept in problemele internationale a defunctei URSS.
Cea mai mare parte a teritoriului, populatiei si productiei industriale ale Uniunii Sovietice, una dintre cele doua superputeri ale lumii, a ramas in Rusia. Dupa prabusirea URSS, rolul Rusiei pe scena lumii a fost diminuat mult. In octombrie 2005, statisticile oficiale aratau ca populatia a scazut cu mai mult de o jumatate de milion de cetateni, ajungand la cifra de 143 de milioane de oameni.
In ciuda numarului ridicat de cetateni, Rusia are o densitate a populatiei foarte scazuta, datorata, mai inainte de orice, uriaselor dimensiuni ale tarii. Densitatea populatiei este mai ridicata in zona europeana a tarii, in zona Muntilor Ural. Partea de sud-est a Siberiei, pe tarmul Pacificului, (asa-numitul Orient Indepartat Rus), este slab populata, numarul locuitorilor crescand usor catre sud. Federatia Rusa este caminul a peste 160 de grupuri etnice diferite si popoare indigene. 
Datorita intinderi sale foarte mari in partea nordica a Eurasiei, cuprinde o varietate foarte mare de peisaje naturale,resurse si unitati religioase care fac din acestea un exemplu de diversitate geografica a teritoriului.
Limba rusa este singura limba oficiala, dar, in fiecare republica federala, limbile nativilor au capatat, de obicei, statut limba co-oficiala, alaturi de limba rusa. Alfabetul chirilic este singurul alfabet oficial, ceea ce inseamna ca toate limbile minoritatilor sunt scrise exclusiv folosind acest alfabet, (cel putin in textele oficiale).
Biserica Ortodoxa Rusa este biserica crestina dominanta in Federatia Rusa. Islamul este a doua religie importanta a tarii. Mai exista si alte culte: catolic, iudaic, budist si diferite biserici protestante. Initierea religioasa se face, de obicei, pe linie etnica. Rusii sunt in cea mai mare parte ortodocsi, in timp ce persoanele de origine turcica sau caucaziana sunt musulmani.
Natalitatea scazuta, cuplata cu alcoolismul si deficientele sistemului sanitar, au dus la situata in care populatia Rusiei scade cu 500.000 de locuitori in fiecare an. 
1.2. Resursele naturale
Federatia Rusa, in ansamblul ei, poate fi considerata tara cu cele mai variate si bogate resurse naturale de pe glob.
Stat cu economie industriala - agrara in curs de transformare , Rusia dispune de uriase resurse de materii prime minerale , forestiere , agricole; valorificarea resurselor minerale este costisitoare din cauza situarii majoritatii lor in regiuni greu accesibile din Siberia , slab populate si departe de principalele zone economice.
Rusia este cel mai mare exportator de energie din lume datorita rezervelor uriase de petrol si gaze naturale de care dispune. 
De asemea face parte din elita tarilor care exploateaza carbuni, roci sedimentare si eruptive, metale pentru industria siderurgica, metale speciale (mercur, magneziu, beriliu, zirconiu, aur, argint, diamant, platina), minerale indistriale (sare, gips, potasiu, fosfat).
Exporturile energetice rusesti catre China au crescut pana la 6,7 miliarde dolari in 2007, fata de 500 milioane dolari in 2001.
1.3. Industria 
Industria dezvoltata prioritar in anii puterii sovietice , este dominata de subramurile industriei grele - siderurgia , industria constructoare de masini , chimia - care contribuie cu 3/4 la productia industriala , dar randamentele intreprinderilor sunt in mare parte departe de realizarile tarilor dezvoltate. 
- siderurgia este prezenta in Ural , regiunea Moscovei , bazinul carbonifer Kuznetk , dar si in centre izolate (Kostomuksa si Cerepovet in Nord-Vest) ;
- metalurgia neferoasa este intalnita in Ural si langa hidrocentralele din Siberia Centrala ;
- industria constructoare de masini este prezenta in Ural si in partea europeana (Moscova, St. Petersburg , Nijni Novgorod , Taritan ) ;
- industria chimica este prezenta in Ural , Peninsula Kola, orasele importante din partea europeana si din sudul Siberiei ( Omsk , Tomsk , Krasnoiarsk , Irkutsk ) ;
- industria textila este concentrata in zona centrala a partii europene 
Agricultura se practica pe mari intinderi in jumatatea sudica a partii europene si pe zone mai restranse in sudul Siberiei. Se cultiva grau , secara , orz , porumb , sfecla de zahar , cartofi, in pentru fuior; viticultura si pomicultura au ponderi restranse. Vanatoarea este o activitate importanta in Siberia (animale cu blanuri scumpe), iar pescuitul este dezvoltat ( porturi mai importante in Murmansk , Arhanghelsk , Nahodka , Ohotsk) 
Rusia dispune de o uriasa retea de transporturi (feroviara rutiera , fluviala , aeriana ) , mai densa in partea europeana. Valorificarea imenselor bogatii ale Siberiei a impus extinderea permanenta a retelei de transporturi (inclusiv a conductelor pentru petrol si gaze naturale ).
In Federatia Rusa exista cel mai lung traseu feroviar din lume, denumit ,,Transiberianul'',intre Moscova si Vladivostok.
Capitolul 2
2.1. Mediul politic
Rusia este o Republica federala semi-prezidentiala, avandu-l ca presedinte pe Dmitri Medvedev si ca prim-ministru pe Vladimir Putin.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mediul Economic si de Afaceri al Rusiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!