Mediul economic din România

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In Europa de sud-est componenta economica a constituit si va constitui premisa stabilitatii, dezvoltarii, integrarii si cooperarii locale si regionale, fapt pentru care toate statele ii acorda atentia necesara. Noul peisaj geopolitic si geoeconomic zonal obliga Romania alaturi de celelalte tari sa inteleaga actualul si viitorul circuit economic international nu numai ca pe un flux de factori de productie, dar si ca pe un flux de factori de dezvoltare, de cooperare, de colaborare, de stabilitate si de garantii internationale de securitate in toate domeniile si dimensiunile.
Romania a intrat in Uniunea Europeana pe penultimul loc in topul dezvoltarii economice, cu 35,8% din media comunitara la indicatorul produsului intern brut (PIB) pe locuitor, depasind doar Bulgaria, care a incheiat anul 2006 la 34,2%.
Indicatorul PIB/locuitor din Romania reprezenta mai putin de o cincime (18,2%) din media celor 25 de tari membre pana la 1 ianuarie 2007. Astfel, PIB-ul Romaniei era estimat de Eurostat la 96,9 miliarde euro pentru anul 2006, care corespundea unui indice de aproximativ 4.500 de euro pe locuitor.
PIB-ul celor 25 de state membre ale Uniunii pana la inceputul anului 2007 (EU 25) era estimat de Eurostat, pentru 2006, la 11.375 miliarde euro, raportat la o populatie de 461 milioane locuitori (24.700 euro/locuitor).
Provocarile potentiale legate de accesul la fondurile structurale tin de capacitatea structurilor institutionale si administrative adecvate, pentru gestionarea acestor fonduri, de posibilitatile autoritatilor centrale si locale, ale comunitatilor regionale, de a participa la cofinantarea proiectelor ce beneficiaza de finantare, de capacitatea administratiei centrale, regionale si locale, de a apela si la alte credite de la BEI, BERD si alte institutii financiare.
Accesul la fondurile structurale comunitare da posibilitatea Romaniei sa dezvolte echilibrat regiunile ramase in urma, sa modernizeze infrastructura de transporturi si de mediu; sa asigure o dezvoltare rurala sustinuta, sa creeze noi oportunitati de ocupare a fortei de munca, mai ales in mediul rural, sa promoveze politici sociale care sa duca la standarde de viata de o calitate superioara.
Pentru orice cetatean si, implicit, pentru mediul de afaceri apartenenta tarii la Uniunea Europeana asigura o imbunatatire continua a calitatii vietii, prin asigurarea unor standarde inalte in ceea ce priveste sanatatea, protectia sociala, siguranta la locurile de munca, protectia mediului etc. ,,Cetatenia" europeana confera dreptul de a calatori, de a munci sau de a se stabili in orice stat membru. Un cetatean al unui stat membru poate vota si chiar candida in statul de rezidenta in alegerile locale si pentru Parlamentul European. In acelasi timp, toti cetatenii UE au dreptul la protectie consulara si diplomatica, atunci cand viziteaza tarile din afara Uniunii.
Sansa istorica a Romaniei de modernizare prin alaturarea la UE trebuie judecata si prin prisma nevoii de "adapostire" fata de incertitudinile si volatilitatea din spatiul economic mondial.
Avantajele economice ale integrarii Romaniei in U.E. sunt:
- crestere economica;
-cresterea investitiilor straine directe, crearea unor noi structuri de productie, care sa permita fabricarea de produse finite cu valoare adaugata mai mare si calitate superioara, conform standardelor U.E.;
-cresterea economiilor si investitiilor populatiei, micsorarea fiscalitatii prin politici de
impozitare mai relaxate, extinderea pietelor de capital ;
-dezvoltarea afacerilor si a sectorului privat, stimularea concurentei (scaderea preturilor) 
-imbunatatirea substantiala a standardului de viata al populatiei.
Alaturi de aceste avantaje apar si urmatoarele constrangeri principale:
- presiunile concurentiale ale pietei unice;
- competitia dura dintre firmele romanesti si cele din statele membre dezvoltate;
- necesitatea transformarilor tehnologice.
ECONOMIA ROMANIEI
Economia Romaniei este o economie de piata, conform Constitutiei din 1991. Conform acesteia, statul este obligat sa asigure libertatea comertului si protectia concurentei loiale. In economia Romaniei actioneaza asadar legea cererii si a ofertei. La baza acesteia se afla proprietatea privata care trebuie protejata si garantata.
Principalele industrii ale Romaniei sunt cea textila si de incaltaminte, industria metalurgica, de masini usoare si de ansamblare de masini, miniera, de prelucrare a lemnului, a materialelor de constructii, chimica, alimentara si cea de rafinare a petrolului. O importanta mai scazuta reprezinta industriile farmaceutica, a masinilor grele si a aparatelor electrocasnice. In prezent, industria constructoare de masini (ex: Dacia Logan) este foarte larga si este orientata inspre piata. Industria romaneasca de IT cunoaste o crestere anuala constanta.
Puterea economica a Romaniei este concentrata in primul rand pe producerea de bunuri de catre intreprinderile mici si mijlocii in industrii precum cea a masinilor de precizie, vehiculelor cu motor, industria chimica, farmaceutica, a aparatelor electrocasnice si a imbracamintei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mediul economic din Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!