Masuri de Combatere a Somajului

Extras din referat Cum descarc?

Masuri care privesc populatia activa
Scopul acestora este dublu, pe de o parte sa previna cresterea somajului prin pregatire, calificare si flexibilizare a pietei de munca, iar pe de alta parte sa reduca somajul prin crearea unor posibilitati suplimentare de angajare.
Acest din urma scop se poate realiza prin reducerea timpului de munca si a duratei vietii active. Proiectele pentru impartirea muncii pot da rezultate pe termen scurt. Insa pe termen mediu si lung, solutia optima este aceea de a creste investitiile si implicit numarul de locuri de munca. Astfel, garantarea locurilor de munca poate fi obtinuta de catre angajati prin stipularea unor clauze precise in contractele colective sau individuale de munca.
Obiectivul principal a vizat in mod direct somerii si mai putin populatia activa.
Masuri care ii privesc direct pe someri
Politicile sociale de ansamblu au cunoscut evolutii diferite atat in tarile cu economie de piata dezvoltata, cat si in tarile in tranzitie din Europa Centrala si de Est.
Un indicator relevant in acest sens este reprezentat de cheltuielile publice sociale ca procent din PIB. Vom urmari in continuare dinamica cheltuielilor sociale publice din tarile in tranzitie.
1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998
Romania 14,2 16,6 17,0 16,5 15,2 15,5 16,0 15,7 15,9 16,6
Republica Ceha 21,5 23,0 24,2 22,9 25,9 25,5 
Polonia - 20,2 27,0 30,5 29,4 - 
Ungaria 22,5 22,7 29,6 31,9 31,3 32,9 
Bulgaria 20,3 21,2 24,5 27,0 22,8 21,0 18,3 
Tabel: Dinamica cheltuielilor sociale publice ca % din pib
Sursa: Sorin Cace, 1997.
Cheltuielile sociale din Romania se plaseaza, atat in 1989, cat si in anii urmatori, substantial sub medie (C. Zamfir, 1999).
Aceste cifre confera o imagine asupra gradului de interventie / noninterventie a statului in problemele cu caracter social.
Ele au un impact direct si asupra somajului.
Masurile clasice de suport, politicile de tip pasiv financiar al somerilor si cele de tip stimulativ, de creare a oportunitatilor si de suport a reinsertiei in piata muncii sunt cele doua tipuri de masuri care ii privesc direct pe someri.
Daca in ceea ce priveste masurile pasive se poate constata o unitate pentru cele mai multe tari, nu acelasi lucru se poate spune despre masurile active. Diferentele sunt semnificative si explica intr-o mare masura succesul obtinut in tarile unde s-a pus accent deosebit pe masurile active.
POLITICI ACTIVE
In tarile OCDE au fost promovate o serie de politici active ale fortei de munca. Tinand cont de perioada lunga in care au fost folosite, au fost facute evaluari ale acestora.
Masura Descriere Evaluarea in tarile OCDE
Servicii de plasare plasarea, consultanta si orientarea profesionala;
cursuri de gasire a locurilor de munca si consultanta intensiva
pentru cei dezavantajati; asistenta in legatura cu mobilitatea geografica. S-a constatat a fi eficace in cresterea plasamentelor in Marea Britanie, Statele Unite si Olanda.
Calificarea si recalificarea profesionala programe de pregatire orientate catre somerii adulti sau catre cei aflati sub amenintarea pierderii locurilor de munca;
pregatirea are loc de obicei in centre speciale de pregatire sau in intreprinderi. Programele generale au imbunatatit sansele de ocupare a locurilor de munca in Norvegia, Suedia si Marea Britanie, dar au fost ineficiente in RFG si SUA.
Crearea directa de locuri de munca Subventii salariale pentru recrutarea sau pastrarea anumitor lucratori. Efecte destul de slabe asupra angajarii fortei de munca.
Subventii pentru angajare regulate (exemplu: somajul cu stadiu indelungat) 
Alocatii ale intreprinderilor Alocatii sau achitarea in avans a ajutoarelor pentru a permite temporar somerilor sa initieze afaceri pe cont propriu. Cele mai mute studii constata o rata inalta de supravietuire a intreprinderilor, dar si un balast de circa 50%.
Locuri de munca temporare in sectorul public (masuri publice) Locuri temporare de munca in sectorul public pentru someri. In tarile OCDE sunt foarte putine studii in legatura cu aceasta practica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Masuri de Combatere a Somajului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Cace, Sorin, 1997, Politici sociale in domeniul somajului, in tarile Europei Centrale si de Est, in Revista Calitatea Vietii, nr. 3 - 4;
Cobzac Elena, 1995, Natura somajului la tineri, in Revista Calitatea Vietii, nr. 1 - 2;
Codin, Mihaela, 1993, Efectele starii de somaj asupra individului, in Revista Calitatea Vietii, nr. 1;
FIMAN (trad.), 1996, Monitorul ocuparii fortei de munca in Europa, Comisia Europeana, Editura Expert, Bucuresti;
FIMAN, 1997, Masuri active pentru combaterea somajului. Experienta europena, Bucuresti;
Neder Maria, 1993, Probleme ale calificarii fortei de munca, in Revista Calitatea Vietii, nr. 4;
Neder, Mariana, 1992, Concluzii ce se pot desprinde din studiul experientei internationale in domeniul politicii sociale anti-somaj, in Revista Calitatea Vietii, nr. 3 - 4;
Prisacaru Corneliu, 1997, Aspecte actuale privind evolutia somajului in Romania, in Revista Calitatea Vietii, nr. 1 - 2;
Puwak, Hildegard, 1991, Prestatii pe piata muncii in Germania, in Revista Calitatea Vietii, nr. 3 - 4;
Stanciu Mariana, 1997, Trenduri mondiale pe pietele muncii si modele de angajare actuale, in Revista Calitatea Vietii, nr. 1 - 2;
Zamfir, Catalin (coordonator), 1999, Politici sociale in Romania, Editura Expert, Bucuresti;
Zara, Ion, 1991, Piata muncii in anii '90: sfidari si sanse, in Revista Calitatea Vietii, nr. 3 - 4;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!