Masuri Anticriza in Ungaria

Cuprins referat Cum descarc?

Cauzele crizei economice din Ungaria 2
Primele masuri anticriza 3
Guvernul tehnocrat 4
Ungaria vs. Romania in lupta cu criza 
(Guvernul Bajnai vs. Guvernul Boc) 5
Masuri anticriza 6-8
Bibliografie 9


Extras din referat Cum descarc?

1. Cauzele crizei economice din Ungaria
Pe fondul crizei economice mondiale, Ungaria a ajuns la inceputul anului 2009 unul dintre statele cele mai afectate. Criza maghiara isi are radacinile cu mult timp in urma, pornind de la darnicia electorala a guvernului Orban (2002).
Prima piatra de moara legata de gatul bugetului Ungariei a fost pornirea unui program national de constructie de locuinte subventionate de stat. In timp ce capitalul electoral crestea, banii ramasi la buget pentru continuarea investitiilor in infrastructura scadeau vazand cu ochii. Si daca asta nu ar fi fost de ajuns, programul, care a atras zeci de mii de cereri, a inghitit aproape instantaneu economiile populatiei, cele care garanteaza trecerea mai usoara prin momentele grele ale economiei locale.
Cireasa de pe tortul pomenilor electorale a fost insa decizia guvernului Orban de a mari cu 50% salariile tutoror bugetarilor. Ca urmare, Ungaria a ratat tinta initiala de trecere la euro, care era 2008, expertii spunand ca si intervalul de 2010-2014 este destul de optimist. Economistii sustin ca aceste derapaje se datoreaza acelei perioade nefaste, 2000-2002, cand generozitatea guvernului a dezechilibrat economia maghiara.
Criza economica si-a facut mai intai aparitia in regiunea mai dezvoltata a tarii - asa numitul "triunghi al succesului", adica teritoriul cuprins intre autostrazile M1 si M7 si zonele dimprejur, pana la frontiera de vest - dupa care a ajuns in regiunile mai putin industrializate din est si sud. Datele de-a dreptul infioratoare aparute in mass-media despre concedierile in masa nu reflecta insa decat o mica parte a celor ramasi fara loc de munca. Un numar de circa 90.000 de persoane si-au pierdut locul de munca ca efect al crizei. 
Dintre cei care nu au fost concediati in masa, o parte si-au pierdut locul de munca din cauza scaderii cererii interne, iar o alta parte au fost trimisi in somaj de firmele care fac parte din cercul de furnizori mai mici ai multinationalelor. Nenorocirea este aceea ca programele de management al crizei si de mentinere a locurilor de munca se concentreaza pe fenomenele vizibile, reflectate si de massmedia, in timp ce problemele din regiunile estice sunt mai profunde si pe termen mai lung. 
Criza economica isi arata coltii mai ales in regiunile vestice ale Ungariei, insa pe termen lung regiunile care vor suferi cel mai mult de pe urma ei vor fi cele mai putin industrializate din sud si est, cu toate acestea regiunile vestice primind cei mai multi bani pentru mentinerea locurilor de munca.
2. Primele masuri anticriza
Ungaria a apelat initial, in octombrie 2008, la ajutorul Uniunii Europene, cerandu-le reprezentantilor acesteia sa sprijine economiile nationale a membrilor mai slabi ai acesteia, in special ai celor din Europa de Est. Fostul prim-ministru al Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a cerut anterior o actiune coordonata a statelor mai bogate din Vest in vederea salvarii statelor din regiune, care se confruntau cu probleme la nivelul balantei de plati. O linie de credit de urgenta a fost infiintata si oferita de FMI si alte institutii financiare internationale Ungariei, pentru a o ajuta sa isi plateasca datoriile ale caror scadenta se apropiau. 
Masurile anticriza prezentate Parlamentului de fostul premierul ungar Ferenc Gyurcsani s-au axat pe mentinerea deficitului bugetar al tarii in limita maxima de 3%, impusa de Pactul de Stabilitate. De asemenea, s-au conceput reforme fiscale si sociale profunde in Ungaria si masuri anti somaj. Masurile au ca scop diminuarea taxelor pentru companii si salariati, precum si majorarea taxelor pe consum si proprietate.
Guvernul a anuntat primele masuri fiscale cu care spera sa reduca la maxim posibil impactul crizei economice:
- reducerea contributiilor sociale ale angajatorilor cu 5%, de la 32% la 27%, in doua transe, in iulie 2009 si ianuarie 2010, ceea ce ar trebui sa duca la salvarea a zeci de mii de locuri de munca;
- cresterea TVA de la 20% la 25% incepand cu 1 iulie 2009;
- eliminarea taxei de "solidaritate" de 4%, aplicata asupra castigurilor companiilor si ale persoanelor cu venituri foarte mari, incepand cu 1 ianuarie 2010.


Fisiere in arhiva (3):

  • Masuri Anticriza in Ungaria
    • prezentare ungaria.ppt
    • prima pagina+cuprins.doc
    • ungaria.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!