Masurarea Riscului

Extras din referat Cum descarc?

Varianta si abaterea standard sunt indicatori operationali ai gradului de risc.
Din perspectiva procesului decizional, criteriul echivalentului cert are o valoare operationala relativ redusa. Decidentii au nevoie de reguli clare care sa asigure o reflectare explicita a riscului deciziilori. Atat cercetarile teoretice, cat si sintezele experientei practice au vizat identificarea unor indicatori operationali ai gradului de risc. Varianta si abaterea standard sunt doi dintre acesti indicatori.
In cazul loteriei L definita de rezultatele posibile x1, x2, , xn cu probabilitatile p1, p2, , pn:
varianta se noteaza cu AS2(L) si se calculeaza conform relatiei:
unde VA(L) reprezinta valoarea anticipata a loteriei L:
VA?L?- ?n x i pi
i- 1
Varianta masoara dispersia rezultatelor posibile fata de valoarea anticipata (medie) a loteriei. Continutul informational al variantei reflecta posibilitatea ca rezultatul efectiv al loteriei sa fie diferit de cel anticipat. Cu cat varianta este mai mare, cu atat gradul de risc al loteriei respective este mai ridicat.
Se remarca faptul ca unitatea de masura a variantei nu are sens din punct de vedere economic. Rigoarea rationamentului matematic arata ca daca rezultatele posibile sunt exprimate in termeni banesti, atunci varianta se masoara in termeni banesti la patrat fara nici o semnificatie economica.
Abaterea standard AS(L) se calculeaza direct pe baza variantei:
AS(L)- AS2 (L)
Abaterea standard elimina inconvenientul variantei in ceea ce priveste unitatea de
masura. Daca loteria LA are un grad de risc mai mare decat loteria LB din perspectiva variantei, respectiv daca:
AS2 (L A ) - AS2 (L B )
atunci, in ciuda unitatii diferite de masura, abaterea standard indica aceeasi concluzie:
AS(L A ) - AS(L B )
Prin urmare, varianta si abaterea standard reprezinta criterii echivalente pentru ordonarea deciziilor in raport cu gradul de risc.
Calculul variantei se simplifica daca relatia de definitie se scrie sub forma
echivalenta:
2 REGULA LUI MARKOWITZ
Un decident cu adversitate fata de risc prefera decizia cu valoare anticipata cat mai ridicata si grad de risc cat mai redus.
Pentru ordonarea deciziilor in conditii de risc, Harry Markowitz a propus o regula operational a care se bazeaza pe valoarea anticipata si abaterea standardii. Regula lui Markowitz presupune ca decidentii sunt adversari ai riscului. Ideea regulii este extrem de simpla: un decident cu adversitate fa ta de risc prefera decizia cu valoare anticipata cat mai ridicata si grad de risc cat mai redus. In abordarea lui Markowitz, gradul de risc se masoara prin intermediul abaterii standard, astfel incat regula este consacrata sub denumirea ,,valoare anticipata - abatere standard".
In cazul deciziilor alternative A si B, descrise de loteriile LA si, respectiv, LB cu valorile anticipate VA(LA) s i, respectiv, VA(LB ) si cu abaterile standard AS(LA) si, respectiv, AS(LB), regula lui Markowitz arata ca daca:
VA(L A )- VA(L B )
si:
AS(L A ) - AS(L B )
atunci un decident cu adversitate fata de risc prefera decizia A in detrimentul deciziei B. Dintre doua decizii cu aceeasi valoare anticipata, este preferata alternativa cu grad de risc mai redus.
Preferint a adversarilor riscului pentru decizia A in detrimentul deciziei B se manifesta si atunci cand:
VA(L A ) - VA(L B )
si:
AS(L A )- AS(L B )
Dintre doua decizii cu acelasi grad de risc, este preferata alternativa cu valoare anticipata mai mare.
Relevanta regulii lui Markowitz este limitata.
In cazul loteriilor alternative LA si LB cu:
VA(L A ) - VA(L B )
si:
AS(L A ) - AS(L B )
regula lui Markowitz nu ofera nici o indicatie cu privire la preferintele decidentului cu adversitate fata de risc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Masurarea Riscului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!