Masurarea performantei financiare in sistemul sanitar din Romania

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I -  Analiza Performantelor finaciare 3
1.1 Bazele teoretice ale analizei performantelor financiare 3
1.2 Necesitatea masurarii unor indicatori de performanta in unitatile sanitare 4
1.3 Set de indicatori economico-financiari pentru uzul managerului de spital 4
Capitolul II -  Performantele financiare ale Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca ("Spitalul Floreasca") -  Bucuresti, Romania 6
2.1 Situatia veniturilor si a cheltuielilor in perioada 2010 -  2015 6
2.2 Indicatori economico-financiari de performanta obtinuti in anul 2015 7
Capitolul III -  Concluzii 8
Bibliografie 9


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Masurarea performantelor financiare este un factor cheie in obtinerea unei vederi de ansamblu asupra intreprinderii si in stabilirea bugetelor anuale viitoare. Aceasta operatiune de an-aliza financiara este si mai importanta atunci cand vorbim de unitatile sanitare din Romania deoarece discutam despre randamentul obtinut in urma alocarii unor resurse semnificative.
Capitolul I -  Analiza Performantelor finaciare 
1.1 Bazele teoretice ale analizei performantelor financiare
Atunci cand vorbim despre performantele financiare, ne referim la veniturile, cheltuielile si rezultatele financiare ale unei entitati. Informatii despre aceste module sunt oferite si gasite in CPP (Contul de Profit si Pierdere).
Veniturile reprezinta cresteri ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de intrari sau cresteri ale valorii activelor sau descresteri ale datoriilor, care se concretizeaza in creseri ale capitalurilor proprii, altele decat cele rezultate din contributia actionarilor. In principiu, veniturile reprezinta o "imbogatire" a entitatii, generata fie de o crestere a unor elemente de active patrimoniale, fie de o scadere a unor elemente de pasive patrimoniale (capitaluri proprii sau datorii). In domeniul sanatatii, veniturile unei unitati sani-tare pot proveni de la stat sau de la persoane fizice.
Cheltuielile reprezinta diminuari ale beneficiilor economice (veniturilor) inregistrate pe par-cursul perioadei contabile sub forma de iesiri sau scaderi ale valorii activelor sau cresteri ale datoriilor, care se concretizeaza in reduceri ale capitalurilor proprii. O cheltuiala semnifica o "saracire" a entitatii, generata fie de o micsorare a unor elemente de active patrimoniale, fie de o crestere a unor elemente de pasive patrimoniale (capitaluri proprii sau datorii). 
1.2 Necesitatea masurarii unor indicatori de performanta in unitatile sanitare
Masurarea unor indicatori de performanta in unitatile sanitare este foarte importanta deoarece, in functie de informatiile obtinute, se pot atrage mai multe venituri, iar imaginea spitalului, clinicii etc. ar putea sa creasca in ochii pacientilor. Pe de alta parte, indicatorii de performanta pot semnala anumite probleme financiare pe care le are unitatea sanitara, permitand managementului acesteia sa ia masuri de stopare si de combatere a efectelor negative.
1.3 Set de indicatori economico-financiari pentru uzul managerului de spital
Iindicatorii economico-financiari sunt urmatorii:
a. Executie bugetara fata de bugetul de cheltuieli aprobat = Cheltuieli bugetare realizate / Total buget cheltuieli aprobat X 100, in care:
- cheltuieli bugetare realizate = plati nete realizate in perioada de raportare;
- total buget cheltuieli aprobat = prevederi bugetare aprobate.
b. Structura cheltuielilor pe tipuri de servicii si in functie de sursele de venit = Suma prevederilor cheltuielilor bugetare aferente serviciilor / Surma surselor de venit ce finanteaza aceste cheltuieli X 100
- servicii de urgenta - cuprind cheltuieli privind drepturile de personal, medicamente si materiale sanitare, alte cheltuieli;
- servicii paraclinice (inclusiv imagistica) - cuprind cheltuieli ocazionate de aceste servicii;
- servicii spitalizare continua - cuprind cheltuieli ocazionate de aceste servicii, inclusiv cheltuielile efectuate in cadrul programelor nationale de sanatate;
- servicii spitalizare de zi - cuprind cheltuieli ocazionate de aceste servicii, inclusiv cheltuielile efectuate in cadrul programelor nationale de sanatate;
- servicii din ambulatoriul de specialitate (integrat) al spitalului - cuprind cheltuieli privind drepturile de personal, medicamente si materiale sanitare si alte cheltuieli, precum si contravaloarea serviciilor decontate de casele de asigurari de sanatate pentru activitatea prestata in ambulatoriu (care se raporteaza distinct de primele categorii de cheltuieli) si suma surselor de venit din care sunt finantate aceste cheltuieli.


Fisiere in arhiva (1):

  • Masurarea performantei financiare in sistemul sanitar din Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. http://www.ccisalaj.ro/proj/modul1.pdf
2. https://lege5.ro/Gratuit/geytonbqge/metodologia-de-calcul-al-indicatorilor-de-performanta-ai-managementului-spitalului-din-27082008
3. http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2017/05/A0775_-Final-Report_010517_updated-_Rom.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!