Managerii, Intreprinzatori si Leaderi

Extras din referat Cum descarc?

1.1. Managementul ca proces
Urmareste atingerea unor obiective (scopuri) utilizand resurse: oameni, materiale, spatii, timp. Resursele sunt considerate inputuri (intrari) in proces, iar obiectivele outputuri (iesiri), succesul unei bune conduceri (management) fiind dat de raportul dintre iesiri si intrari, care indica productivitatea organizatiei. 
Daca managementul poate fi sintetizat doar in aceste cateva cuvinte, ce-ar fi de spus despre manageri? 
Managerii sunt oameni care - folosindu-se de o serie de legi, principii, metode etc., in functie de abilitatile personale - conduc procesul catre atingerea scopurile urmarile. 
Pe diferitele niveluri ierarhice ale unei organizatii personalul este implicat, mai mult sau mai putin, in managementul procesului. 
Managerul este socotit ca fiind omul noilor cerinte de dezvoltare a societatii, el executand o profesiune cu un grad ridicat de cunostinte si practici, a caror insusire cere un lung si complex proces de formare si perfectionare. 
Managerul nu poate fi unilateral, sa cunoasca numai problemele tehnice sau economice, sa se rezume numai la aspectele teoretice sau numai la latura practica. Trasatura sa de baza trebuie sa fie capacitatea de corelare si de integrare a tuturor acestor cunostinte. 
,,Filozofia managerului" nu consta in cautarea adevarului absolut si etern; decizia managerului, desi fundamentata si elaborata, este aplicabila intr-un anumit loc si la un moment dat. Managerul este presat de timp, iar elaborarea unui model excesiv de riguros si modelarea excesiv de exacta a modelului necesita timp. In consecinta, managerul opereaza cu modele simplificate si solutii optimale. 
1.2.Managerul
Calitatea procesului de management si implicit rezultatele obtinute de o organizatie depid de managerii care desfasoara aceste procese.
Pe plan mondial exista doua acceptiuni asupra notiunii de manager .Una ,potrivit careia in categoria managerilor dintr-o organizatie sunt inclusi nu numai angajatii care exercita functiile managementului si au subordonati,ci si specialistii care lucreaza in compartimentele functionale.O alta acceptiune,careia ne alaturam,este aceea potrivit careia "managerul este persoana care exercita functiile managementului in virtutea obiectivelor,sarcinilor,competentelor si resposabilitatilor specifice functiei pe care o ocupa".
Majoritatea specialistilor considera ca trasaturi definitorii pentru manageri:
-dubla profesionalizare,ceea ce implica pe linga cunostintele solicitate de profesiunea de baza si cunostinte,calitati si aptitudini specifice managementului;
-caracterul accentuat creator al activitatii desfasurate,managerul managerul fiind confruntat in aproximativ 80% din cazuri cu situatii inedited.
Managerii in general pot fi clasificati dupa nivelul ierarhic la care se situeaza si dupa sfera activitatilor pentru care sunt responsabili.Astfel,dupa nivelul ierarhic,managerii se grupeaza in trei categorii:
a. manageri de nivel inferior,cei care lucreaza direct cu executantii,acestia neavind in subordine alti manageri.Spre exemplu,maistrii sau supraveghetorii exarcita functii ale managementului,au subordonatidar care sunt numaidin rindul muncitorilor,
b. mangerii de nivel mediupe care-I intilnim la mai multe niveluri ierarhice ale organizatiei si care se caracterizeaza prin faptul ca pot avea in subordine atat executanti directi,cat si alti manageri.Spre exemplu,seful sectiei are in subordine atat ingineri,economisti care pot fi simpli executanti,cat si maistri care sunt manageri;
c. managerii de nivel superior sunt reprezentatide un grup relative restrins de executive care au in general in subordine toate celelalte niveluri ierarhice ale managementului organizatiei.
Dupa sfera activitatilor coordinate,managerii se impart in cadrul unei organizatii in doua categorii:
a. managerii functionali care sunt responsabili pentru o singura activitate a firmei sau pentru o grupa de activitati grupate intr-o functiune a firmei;
b. managerii generali care desfasoara activitati cu character integrator prin aceea ca ei conduc unitati complexe ale unei organizatii,cum ar fi o filiala sau o divizie operative independenta a acesteia.Ei sunt responsabili pentru toate activitatile specifice unitatii respective(productie,marketing,finante etc.).
O firma mica poate avea un singur manager general,dar o mare firma poate avea mai multi,in functie de numarul filialelor,diviziilor sau a altor unitati coplexe din care este formata.
1.2.1.Functiile managerului 
Functiile managerilor se identifica cu acelea ale procesului managerial si anume: planificarea, organizarea, comanda, coordonarea si controlul.


Fisiere in arhiva (4):

  • Managerii, Intreprinzatori si Leaderi
    • Bibliografie.doc
    • janny.doc
    • SUMAR.doc
    • titlu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!