Managementul schimbarii - Studiu de caz privind denominarea monedei nationale in anul 2005

Extras din referat Cum descarc?

Exista trei definitii ale managementului schimbarii :
1. Gestionarea schimbarii - se refera la adoptarea schimbarilor intr-o maniera planifi-cata, structurata,organizata.
In centrul managementului schimbarii sta problema schimbarii, care este studiul la care vom ajunge in viitor plecand de la stadiul actual si procesul structurat si organizat care ne va permite tranzitia de la un stadiu la altul.
2. Practica profesionala -  se refera la reactia, raspunsul la schimbarile pe care or-ganizatia nu le controleaza sau o face intr-o mica masura (ex. schimbarile legislative, schimbarea climatului social sau politic).
3. Expertiza - se refera la acele metode, modele, tehnici si alte instrumente folosite ca si continut sau subiect al materiei managementului schimbarii; Acesta este trasat de sociologie, psihologie, economie, inginerie industriala, ingineria sistemelor, studierea comportamentelor.
O definitie pe care o consideram generala si care este esenta managementului schimbarii este un set de abilitati, tehnici si discipline prin care complexitatea si spe-cializarea sunt transformate in actiuni si rezultate, prin intermediul organizarii.
Kurt Lewin considera schimbarea ca un echilibru dinamic al unor forte care, pe de o parte, fac presiuni asupra schimbarii, iar pe de alta parte, determina o rezistenta la schimbare.
Etapele schimbarii
In viziunea lui Kurt Lewin, procesul schimbarii trebuie sa parcurga urmatoarele etape:
? deschiderea -  in aceasta etapa se incearca schimbarea echilibrului intre situatia dorita care determina schimbarea si cea efectiva.
? schimbarea -  in care se introduc transformarile care permit trecerea la situatia dorita.
? inchiderea -  etapa in care se urmareste realizarea noului echilibru.
Prezentare generala Moneda Nationala
Primul leu
La 22 aprilie 1867 este stabilita moneda nationala leu, ca o moneda bimetalica cu etalonul la 5 grame de argint sau 0,3226 grame aur si avand 100 de diviziuni, numite bani. Primele monede emise au fost cele divizionare din bronz, de 1 ban, 2 bani, 5 bani si 10 bani, batute in Anglia in 1867.
In 1868 s-a emis prima moneda romaneasca de aur cu nominalul de 20 lei, intr-un tiraj de doar 200 exemplare, aceasta fiind considerata drept proba. Incepand cu 1870 s-au emis si monede de argint cu nominalele de 50 de bani (denumite popular "bancute"), 1 leu si 2 lei.Incepand cu 1880 s-au emis si monede de argint de 5 lei. Monede din aur pentru circulatie s-au batut in 1883 si 1890.
La 3 martie 1870 se infiinteaza Monetaria Statului, care poate bate moneda, pana in acel an monedele fiind batute in majoritate in strainatate, mai ales la Birmingham. Datorita lipsei de moneda nationala anterioare momentului 1870, toate taxele si vama erau platite direct in aur; aurul strain era frecvent folosit, ca de exemplu moneda de 20 de franci francezi (cu valoarea de 20 lei), lira de aur turceasca (22,70), imperialii rusi vechi (20,60) si suveranii englezi 25,22). Valuta intra astfel masiv in tara, mai ales rubla ruseasca, ceea ce duce la masuri drastice din partea unor ministri, cum a fost Dimitrie Ghica, supranumit "Mitita roade ruble", care a fortat un anumit curs de schimb si o an-umita circulatie de moneda.
Primele insemne monetare de hartie sunt biletele ipotecare, emise conform legii din 12 iunie 1877 , cu valorile nominale de 5 lei, 10 lei, 23 lei, 50 lei, 100 lei si 500 lei, de catre Ministerul de Finante, pentru a obtine fondurile necesare sustinerii financiare a Razboiului de Independenta. La 1 aprilie 1880 este infiintata Banca Nationala a Romaniei, fiind singura abilitata sa emita moneda de metal si hartie.
Printr-o lege din 1900 s-a autorizat si emiterea de piese de nichel, cu valoarea nominala de 5, 10 si 20 bani, batute la monetaria Bruxelles.
In 1906 s-au batut o serie de monede de aur, cu valorile nominale de 12,5 lei, 20 lei, 25 lei, 50 lei si 100 lei, aniversand cei 40 de ani de domnie a regelui Carol I.
Dupa primul razboi mondial, leul romanesc intra pe panta inflatiei datorita dis-trugerii economiei romanesti in razboi si a preschimbarii banilor straini (coroane austro-ungare, ruble rusesti) din teritoriile nou dobandite precum si a banilor de ocupatie emisi de armata germana. Inflatia continua intr-un ritm moderat in perioada interbelica si in cea a celui de-al doilea razboi mondial.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul schimbarii - Studiu de caz privind denominarea monedei nationale in anul 2005.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!