Managementul Riscurilor in Sistemele de Plati

Extras din referat Cum descarc?

Sistemul de plati este o parte esentiala a infrastructurii financiare a economiei de piata, in care organizarea si activitatea sectorului bancar sunt determinate de necesitatile pietelor in contextul preocuparilor organismelor oficiale vizand asigurarea stabilitatii si siguranta acesteia. Deoarece este alcatuit dintr-un set de reglementari, institutii si mecanisme de transfer al banilor, sistemul de plati este o parte integrata a sistemului monetar. Sistemul de plati asigua o activitate sigura si eficienta si se constituie atat pentru participantii de pe piata cat si pentru institutiile publice, bancile centrale. In ultimele doua decenii, pe plan mondial sistemele de plati au fost afectate de schimbarile majore petrecute in industria serviciilor financiare. 
In literatura de specialitate incidentele de pati sunt considerate acele acte sau fapte ale participantilor la relatiile de plati de natura frauduloasa ori litigioasa care conduc la riscul neplatii sau afecteaza finalitatea decontarii.
Schimbarile tehnologice rapide, dereglementarea si tendinta catre o mai mare volatilitate a preturilor activelor au contribuit la o adevarata explozie in activitatea financiara si in volumul si valoarea fluxurilor de plati pe plan national si mondial. Principalele institutii implicate in furnizarea de servicii de plati au devenit din ce in ce mai constiente ca aceasta activitate nu constituie numai o sursa profit potential ci si o sursa majora de riscuri atat pentru activitatea bancara cat si pentru ansamblul economiei reale. Pe langa principalii furnizori de servicii de plati, bancile, ceilalti participanti la derularea acestor activitati, initiatorii si beneficiarii operatiunilor sistemelor de plati, precum si intermediarii non-bancari sau cei care asigura raportul logistic al acestor sisteme, manifesta o preocupare continua pentru cresterea eficientei acestora, in conditiile supravegherii riscurilor specifice si ale necesitatii eliminarii cauzelor care determina aceste riscuri.
Sistemul de plati poate fi definit ca un set de aranjamente privind descarcarea obligatiilor asumate de agentii economici ori de cate ori acestia achizitioneaza resursele reale sau financiare. In economiile in care nu se bazeaza pe schimburi in natura, astfel de obligatii sunt descarcate prin transferul titlului de proprietate a unei categorii de active, care sunt cunoscute sub denumirea de bani prin insasi natura si larga lor acceptabilitate. Din punct de vedere istoric, aceste active au luat forma unei marfi sau a unor diverse mijloace de consemnare a obligatiilor emise de institutii guvernamentale, institutii financiare sau persoane private care erau compensabile in marfuri.
In sistemele financiare aceste active sunt alcatuite dintr-un set foarte restrans de creante asupra guvernului, asupra Bancii Centrale sau asupra altor institutii financiare. Aceste active sunt cunoscute sub denumirea generica de mijloace de decontare. Mijloacele de decontare reprezinta moneda fiduciara, ceea ce inseamna ca ele sunt mai convertibile in aur sau in alte marfuri, fiind utilizate ca un mijloc de schimb, deoarece beneficiaza de increderea publicului.
Studiul sistemelor de plati este in fond studiul mecanismelor prin care diferite forme de bani sunt transferate de agentii economici cand acestia isi deconteaza propriile obligatii de plata sau cand actioneaza ca intermediari pentru terte parti in furnizarea de servicii de plati. Elementele constitutive ale unui sistem de plati cuprind institutiile care furnizeaza servicii de plati, diversele forme de creante transferate, metodele si mijloacele de transfer al acestor creante, inclusiv continutul mesajelor de instructiuni si canalele de comunicatie, precum si relatiile contractuale dintre partile implicate.
Date fiind diferentele istorice dintre structurile bancare si prevederile legale, sistemele de plati difera considerabil de la o tara la alta. Din categoria principalilor participanti fac parte persoanele fizice, agentii economici si alte institutii non-bancare, bancile, casele de compensatie si Banca centrala. Fondurile transferate sunt atat pasive ale Bancii centrale detinute fie de persoanele non-bancare, fie de sistemul bancar, cat si pasivele bancilor fata de publicul non-bancar sau fata de alte banci.
Mijlocul traditional si cel mai direct de transfer al fondurilor banesti intre non-banci il contituie utilizarea numerarului. In descarcarea de obligatiade plata prin utilizarea numerarului, decontarea este individuala si imediata. 
Pentru platile cu o valoare mica ce se efectueaza chiar in locul in care tranzactia este incheiata, numerarul ramane cel mai convenabil instrument de efectuare a acestor operatiuni. Atunci cand transferul de proprietate se realizeaza sub alte forme decat cea a numerarului, decontarea are loc prin conturile institutiilor bancare. Astfel, agentii economici dau instructiuni unor intermediari, de regula banci, sa transfere fonduri de la un detinator de cont (platitor) la un alt detinator de cont (beneficiar). De regula exista o diferenta de timp intre emiterea instructiunii si completarea transferului. Ori de cate ori partile nu mentin depozite la aceeasi institutie, executarea unei instructiuni de plata necesita ca banca platitorului sa faca transfer de fonduri catre banca beneficiarului, in scopul ca aceasta din urma sa poata acoperi noua obligatie de plata pe care o inregistreaza fata de clientul sau, beneficiarul. Acest tip de transfer se nmeste transfer interbancar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Riscurilor in Sistemele de Plati.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!