Managementul Riscului Ratei Dobanzii

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Mediul in schimbare in care se afla bancile genereaza noi oportunitati de afaceri, dar presupune totodata si riscuri mai complexe si mai diverse, care sunt o provocare pentru abordarile traditionale ale managementului bancar, pe care banca trebuie sa le gestioneze cat mai adecvat pentru a putea supravietui concurentei si pentru a sustine cresterea economica indusa de sectorul privat.
CONCEPTUL DE RISC BANCAR
Orice organizatie cu profil economic sau financiar se conduce dupa un statut propriu, care consfinteste sfera de activitate si care, in mod direct, ii defineste personalitatea si specificul afacerilor de care se ocupa. Aceste organizatii si institutii au ceva specific, dar au si ceva comun, si acest "ceva" comun este obiectivul de a-si finalize actiunile proprii cu profit.
In aceasta categorie intra si bancile, activitatea lor specifica constand in atragerea de disponibilitati de pe piata, care, impreuna cu capitalul propriu, sa fie plasate in afaceri profitabile. Aceasta presupune ca bancile vor fi in masura sa asigure pretul resurselor atrase de pe piata, cheltuielile de functionare proprii sis a obtina si un profit convenabil.
Orice activitate bancara comporta si un risc. De aceea, riscul exista permanent, el insoteste ca o umbra toate afacerile bancii si se produce sau nu, in functie de conditiile care i se creeaza. Cel mai simplu spus, riscul bancar este probabilitatea ca intr-o tranzactie san u se obtina profitul asteptat si chiar sa apara o pierdere.
Activitatea de zi cu zi intr-o banca, mai ales in aceasta perioada de tranzitie economica dura, se caracterizeaza prin existenta unor riscuri. Aceasta nu inseamna ca automat se pot rezolva pierderile generate de ele. Trebuie, in primul rand, ca ele sa fie identificate, sa fie cunoscute si utilizate instrumente, tehnici si metode specifice de diminuare si/sau evitare a influentei lor negative asupra activitatii bancare. Se poate aminti ca nivelul rezultatelor sperate si riscurile asumate intaresc interrelatia create intre profituri si riscuri.
Riscul bancar se poate spune ca este un fenomen care apare pe parcursul derularii operatiunilor bancare si care provoaca efecte negative asupra activitatilor respective, prin deteriorarea calitatii afacerilor, diminuarea profitului sau chiar inregistrarea de pierderi, afectarea functional;itatii bancii. Riscul bancar poate fi provocat in interiorul bancii de catre clienti sau din cauza mediului concurential extern.
In literatura de specialitate intalnim numeroase abordari ale conceptului de risc bancar. Potrivit dictionarului explicativ al limbii romane, prin oportunitatea de risc se intelege pericol, inconvenient posibil, probabilitatea de producere a unui eveniment cu consecinte neplacute pentru subiect.
Riscul poate fi definit ca un eveniment incert, dar posibil, originea lui aflandu-se in incertitudine; este pagubitor, efectele lui odata produse nu mai pot fi inlaturate; apare in procesul activitatii umane, sociale, economice, politice si in raportul dintre om si natura.
Riscul bancar este prezentat in Dictionary of Banking Terms ca incertitudinea ca un active sa inregistreze o rata asteptata de profitabilitate sau sa produca o pierdere.
CLASIFICAREA RISCURILOR BANCARE
Ca orice intreprindere, banca este confruntata cu anumite riscuri, unele specifice iar altele commune tuturor agentilor economici.
Clasificarea acestora, fara a fi exhaustive, conduce la stabilirea distinctiei dintre riscurile generale si riscurile specifice bancii.
In categoria riscurilor generale se include:
- Riscurile comerciale (riscul client/produs, riscul de piata, riscul de delict);
- Riscuri operationale si tehnice (riscul asupra tratamentului operatiunilor, riscul asupra sistemului legat de telecomunicatii);
- Riscuri de gestiune interna (riscul reglementrilor, riscul deontologic, riscul strategic, riscul de insuficienta functionala, riscul asupra gestiunii personalului, riscul de dependenta tehnologica, riscul de comunicatii).
Riscurile specifice bancilor cuprind:
- Riscurile financiare (riscul de rata a dobanzii, riscul de lichiditate, riscul asupra titlurilor cu venit variabil);
- Riscuri de semnatura sau de contrapartida (riscul clientelei, riscul interbancar, riscul de tara).


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Riscului Ratei Dobanzii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!