Managementul Previzional al Resurselor Umane și Analiza Posturilor de Lucru

Cuprins referat Cum descarc?

CAP.I. MANAGEMENTUL PREVIZIONAL AL RESURSELOR UMANE 
1.1. Rolul gestiunii previzionale a resurselor umane
1.2 .Analiza laturii calitative si cantitative a gestiunii previzionale a resurselor umane
1.3. Optiuni in managementul previzional al resurselor umane
1.4. Continutul managementului previzional al resurselor umane
1.5. Evaluarea managementului previzional al resurselor umane
CAP.II. ANALIZA POSTURILOR DE LUCRU 
2.1.Ce este si ce influenta are 
2.2. Pasii efectuati in analiza posturilor 
2.3 Metode folosite pentru culegerea informatiilor necesare analizei posturilor 
Cap.III. ANALIZA EFICIENTEI UTILIZARII RESURSELOR UMANE PE BAZA INDICATORULUI PRODUCTIVITATEA MUNCII LA ,,SC CAMINUL SA"
3.1. Prezentarea unitatii S.C.Caminul S.A
3.2. Analiza eficientei utilizarii resurselor umane
3.3. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

CAP.I. MANAGEMENTUL PREVIZIONAL AL RESURSELOR UMANE 
1.1. Rolul gestiunii previzionale a resurselor umane
Managementul previzional al resurselor umane consta in conceperea, punerea in aplicare si urmarirea politicilor si planurilor de actiune care vizeaza reducerea in mod anticipat a diferentelor dintre nevoile de resurse umane ale intreprinderii (in termeni de efective si de competente), determinate in functie de optiunea strategica formulata si disponibilitatile ei la un moment dat. 
Managementul previzional al resurselor umane este o conditie si o garantie a utilizarii eficiente a capitalului uman dintr-o organizatie. 
Gestiunea previzionala a resurselor umane consta in proiectarea pe termen mediu si/sau lung a necesarului de personal din intreprindere in diversitatea meseriilor si functiilor, intr-o organizare structurala adecvata evolutiei viitoare a intreprinderii.
Conducerea resurselor umane, realizata sistematic si in perspectiva, vizeaza, printre altele, asigurarea cu personal - atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ - suficient pentru a garanta atingerea obiectivelor organizatiei.
Gestiunea previzionala a personalului are rolul de a preveni:
o Riscul unor concedieri masive. Cresterea productivitatii determina periodic aparitia unor importante supraefective, ceea ce inseamna zeci de mii de probleme sociale care aduc sistemele sociale in pragul exploziei.
o Riscul de a nu avea oameni care sa fie capabili sa foloseasca utilaje costisitoare. Necesitatea unei modernizari continue a echipamentelor poate genera acest risc, deci anticiparea acestei schimbari va asigura intreprinderii resursele umane de care este nevoie atunci cand are loc o modificare din categoria celor analizate.
o Riscul de a nu avea la un moment dat oameni importanti (in mod deosebit cadre de conducere). Riscurile generate de plecarea intr-o perioada scurta de timp a unei echipe de conducere, a unei echipe de comisionari - forta de vanzare - sau a majoritatii informaticienilor sunt evidente, iar consecintele pot merge pana la faliment
Dar gestiunea personalului nu trebuie sa aiba doar un caracter preventiv, indiferent cat este de important, in egala masura trebuie sa serveasca unor scopuri ofensive, in acest sens, mai ales in sectoarele de varf, este esential de a avea pregatiti oameni pentru a nu pierde timp cu exploatarea unor oportunitati tehnice sau de piata care pot aparea. Pentru aceasta, anticiparea caracteristicilor functiilor este esentiala; aceasta nu este o simpla previziune, ci presupune alegere si pregatire corespunzatoare.
1.2 .Analiza laturii calitative si cantitative a gestiunii previzionale a resurselor umane
Planificarea resurselor umane este dinamica, timpul fiind o variabila esentiala, atat in ceea ce priveste latura cantitativa (adaptarea numarului de posturi conform evolutiei in timp a organizatiei), cat si cea calitativa (armonizarea evolutiei complexitatii posturilor cu schimbarile tehnologiei).
Latura sa calitativa, vizeaza domenii ca : 
o evolutia meseriilor; 
o climatul social;
o formele de organizare a muncii;
o modul de functionare a filialelor teritoriale ale unei firme etc.
Pentru a analiza previzional o meserie nu este suficienta numai trecerea in revista a sarcinilor de baza ale functiei respective si a responsabilitatilor exercitate, ci si o imagine de perspectiva asupra celor trei parametri: competente, comportament, capacitatea de a evolua, astfel :
o Competentele sunt strict legate de ramura sau domeniul in care sunt exercitate. 
o Comportamentul trebuie analizat tinand cont de nivelul ierarhic pe care se situeaza postul.
o Capacitatea de a evolua trebuie sa tina cont de noile exigente tehnice ale meseriei si de evolutia mediului.
Gestiunea previzionala a efectivelor de personal consta in planificarea pe termen mediu si lung a necesarului de personal in functie de previziunile privind activitatea viitoare a intreprinderii. Anticiparea necesarului de personal are la baza, in toate situatiile, o analiza previzionala a resurselor umane, pornind de la bilantul posturilor existente la un moment t (considerat ca punct de referinta) si proiectarea acestora pentru un moment (t+1), tinand cont de celelalte domenii ale organizatiei, si anume:
o politica de dezvoltare prin investitii (automatizare, informatizare, schimbarea tehnologiei) in ceea ce priveste egalitatea numarului de posturi conform schemelor de normare si statelor de functiuni cu numarul efectiv de persoane; 
o aspectele financiar-contabile ale gestiunii firmei, referitoare la asigurarea fondurilor pentru plata salariilor, ponderea costului fortei de munca in costurile organizatiei, avantajele sociale care pot fi suportate de unitate;
o probleme privind organizarea muncii in cadrul organizatiei in ceea ce priveste luarea deciziilor, circuitului informatiilor, antrenarea salariatilor in rezolvarea problemelor grupului de munca (participare), utilizarea timpului de lucru;
o organizarea si executarea controlului cu privire la gestiunea personalului pentru toate subfunctiile sale, analiza cheltuielilor privind angajarea, formarea, recalificarea, motivarea salariatilor, protectia muncii, protectia salariatului in timpul si in afara muncii, protectia sociala a angajatilor si a familiilor acestora etc
Conditia decisiva in reusita strategiei economice este, cel mai adesea, o buna cunoastere a aspectelor combinate care privesc atat dimensiunea cantitativa, cat si cea calitativa a resurselor umane


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Previzional al Resurselor Umane si Analiza Posturilor de Lucru.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!