Managementul informational, informatia, sistemul informational si fluxurile informationale

Extras din referat Cum descarc?

1. Definirea informatiei
2. Sistemul informational si sistemul informatic
3. Fluxul informational si procesul informational
4. Sistemele informationale ca instrumente de decizie manageriala
5. Elemente ale managementului bazat pe cunoastere si societatea bazata pe cunoastere
Sistemul informational poate fi definit ca ansamblul datelor, informatiilor, fluxurilor si circuitelor informationale, procedurilor si mijloacelor de tratare a informatiilor menite sa contribuie la stabilirea si realizarea obiectivelor organizatiei.
De retinut ca o asemenea definire a sistemului informational are un caracter cuprinzator, in sensul ca include, spre deosebire de definitiile date de alti specialisti si informatiile, fluxurile informationale si mijloacele de prelucrare a datelor. Dupa opinia noastra, definirea sistemului informational pornind de la rolul sau in ansamblul activitatii intreprinderii este o conditie sine-qua-non pentru intelegerea corecta, nu numai a problematicii informationale, ci si in general, a problematicii manageriale.
Accentuam asupra acestui aspect intrucat, nu de putine ori, mai ales unii informaticieni, pun semnul egalitatii intre sistemul informatic, care se rezuma in esenta la culegerea, transimiterea si prelucrarea cu mijloace automatizate a informatiilor, si sistemul informational care, conform definitiei de mai sus, este sensibil mai cuprinzator.
Raporturile dintre sistemul informational si cel informatic sunt de intreg-parte, primul incluzandu-l pe al doilea. Tendinta actuala, care se manifesta cu o intensitate progresiva, este de a amplifica utilizarea mijloacelor automatizate de tratare a informatiilor, concomitent cu restrangerea celor manuale si mecanizate. 
Definitia de mai sus a sistemului informational are si un caracter realist, prin aceea ca nu conditioneaza ca ansamblul elementelor incorporate sa fie riguros organizate si integrate. 
Cresterea dimensiunii, complexitatii si importantei sistemului informational din ultimele doua decenii s-a reflectat si in conturarea asa numitului management al informatiei.
La baza conceperii si functionarii sistemului informational al organizatiei - ca si a managementului informatiei - se afla o noua paradigma. Paradigma utilizata pana acum cativa ani se referea la focalizarea sistemului informational pe identificarea si clasificarea informatiilor ca baza a asigurarii accesului la acestea. Noua paradigma a sistemului informational se refera la concentrarea asupra identificarii necesitatilor de informatii si a modalitatilor de satisfacere a lor, concomitent cu abordarea utilizarii informatiilor intr-o viziune concomitent strategica si economica, centrata pe eficenta. Aceasta paradigma este o predictie a evoluarii spre firma bazata pe cunostinte, care, subliniaza acelasi autor, este tipul de organizatie care se dezvolta cel mai rapid intr-o parte semnificativa a mapamondului. Abordarea definirii, a proiectarii, functionarii si perfectionarii sistemului informational al organizatiei pornind de la noua paradigma, reprezinta premisa asigurarii functionalitatii si eficientei sale.
Componentele sistemului informational
Sistemul informational al firmelor este alcatuit din mai multe elemente strans intercorelate:
1.Date si informatii
2.Circuite si fluxuri informationale
3.Proceduri informationale
4.Mijloace de tratare a informatiilor
1. Data si informatia
Datele si informatiile reprezinta componentele primare ale sistemului informational, organic interdependente, ceea ce ne-a determinat sa le abordam impreuna.
Data reprezinta descrierea cifrica sau letrica a unor actiuni, procese, fapte, fenomene, referitoare la organizatie sau la procese din afara sa, care intereseaza managementul acesteia.
Unele date au caracter de informatii, care sunt cele mai importante din punct de vedere managerial.
Prin informatie, din punct de vedere al managementului, desemnam acele date care aduc adresantului un spor de cunoastere privind direct si indirect organizatia respectiva, ce ii furnizeaza elemente noi, utilizabile in realizarea sarcinilor ce-i revin in cadrul respectivei organizatiei.
in virtutea acestei calitati, informatia reprezinta temeiul principal


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul informational, informatia, sistemul informational si fluxurile informationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!