Managementul Achizițiilor Publice

Cuprins referat Cum descarc?

Cap I Functia politica. Notiune si evolutii normative. 3
I.1. Notiunea de functie publica in dreptul administrativ roman si dreptul comparat 3
I.2. Trasaturile functiei publice 5
I.3. Evolutia conceptului de functie publica 8
Cap II Functionarul public 10
II.1. Notiunea de functionar public 10
II.2. Legatura dintre functionarul public si functia publica 12
Cap III Concluzii si propuneri 15
Bibliografie 17


Extras din referat Cum descarc?

CAP. I. FUNCTIA PUBLICA. NOTIUNE SI EVOLUTII NORMATIVE
I.1. NOTIUNEA DE FUNCTIE PUBLICA IN DREPTUL ADMINISTRATIV ROMAN SI IN DREPTUL COMPARAT
Ca orice studiu, analiza sau cercetare stiintifica este necesara o abordare a studiului intr-un context dat, o ancorare a acestuia intr-un sistem bine definit, astfel incat pe langa legitatile perceperii pe care le dezvolta fiecare cercetare, sa poata fi folosite legitati de la sistemele apropiate, astfel incat viziunea generala asupra abordarilor din mai multe domenii sa aiba o corelare logica, bine determinata.
Pornind de la definitia functiei publice asa cum a fost analizata in perioada interbelica si avand in vedere reglementarile actuale observam ca notiunea de functie publica este strans legata de conceptul de functionar public ca element intrinsec al serviciului public. Incercand sa definim Serviciile Publice, putem spune ca acestea sunt activitati ale organelor administratiei publice create in scopul satisfacerii unor nevoi de interes general si care datorita importantei lor trebuie sa functioneze permanent si constant.Astfel, intre conceptele de serviciu public si functie publica, unii autori, printre care si profesorul Paul Negulescu, vedeau o relatie de la intreg la parte, cu specificarea ca numai functionarii care apartin unui serviciu public exploatat in regie au calitatea de functionari publici, cei care apartin unui serviciu public concesionat nu au aceasta calitate.
Marele dascal de drept public defineste functia publica ca fiind "complexul de puteri si competente, organizat de lege pentru satisfacerea unui interes general, in vederea de a fi ocupata, in chip temporar, de un titular (sau mai multi), persoana fizica care, executand puterile in limitele competentei, urmareste realizarea scopului pentru care a fost creata functiunea". Autorul considera ca trei pot fi scopurile functiilor publice: 
1) efectuarea de acte juridice;
2) prepararea emiterii actelor juridice;
3) executarea actelor juridice sau deciziunile administrative sau judecatoresti. Totodata, acest autor considera ca functia publica face parte dintr-un serviciu public, "dar numai dintr-un serviciu public exploatat in regie", adica organizat de stat.
Literatura de drept public a generat o bogata doctrina pe marginea acestei notiuni, acceptiunile diferind de la un autor la altul si de la un sistem la altul.
Profesorul Romulus Ionescu intelegea prin functie de stat "acel complex de drepturi si obligatii cu care este investita o persoana fizica ce face parte din cadrul unui organ al statului, care are caracter de continuitate si care se exercita in realizarea puterii de stat pentru indeplinirea sarcinilor acelui organ".
Un alt autor defineste functia de stat ca o situatie juridica obiectiva creata si organizata prin acte normative, in vederea realizarii puterii de stat ori pentru a concura la realizarea acesteia.
In conceptia profesorului Al. Negoita, sintagma functie publica are doua acceptiuni: una mai larga si alta mai restransa, in functie de natura atributiilor care formeaza continutul functiei exercitata de angajatii diferitelor organe ale administratiei publice, mai exact dupa cum aceste atributii presupun sau nu folosirea autoritatii statului.Recunoscand aceasta diversitate a functiilor din administratia publica, autorul defineste functia publica drept ansamblul de atributii stabilite prin lege sau prin acte juridice emise pe baza si in executarea legii, atributii pe care le indeplineste o persoana fizica angajata intr-un organ al administratiei publice si care are abilitatea legala de a indeplini aceste atributii ale administratiei publice. 
Un alt autor, mai prudent, prefera sa explice cum se regaseste aceasta institutie in Constitutie si in alte reglementari, decat s-o defineasca in sensul propriu, facand insa precizarea ca aceasta poate fi inteleasa intr-o acceptiune larga care include totalitatea functiilor statului prin care se realizeaza suveranitatea acestuia, fara deosebire de faptul ca aceste functiuni indeplinesc sarcinile puterii executive, legislative sau judecatoresti. Din doctrina actuala de drept public, intalnim, ca un veritabil sistem de referinta si de reper, conceptia potrivit careia functia publica reprezinta situatia juridica a persoanei fizice investita legal cu atributii in vederea realizarii competentei unei autoritati publice, ce consta in ansamblul drepturilor si obligatiilor ce formeaza continutul juridic complex dintre persoana fizica respectiva si organul care a investit-o.
Profesorul Mircea Preda defineste serviciul public ca fiind " o structura organizatorica infiintata prin lege, sau pe baza acesteia, de catre stat, judet, municipiu, oras sau comuna, ori de catre particulari, dotata cu anumite atributii (puteri) incadrate cu personal de specialitate (functionari publici) care exercita aceste atributii, inzestrate cu mijloace materiale si banesti in scopul satisfacerii in mod continuu si permanent a unor interese comune unei colectivitati".
Functionarii publici facand parte din cadrele permanente ale serviciilor publice, situatia lor juridica trebuie astfel organizata incat sa garanteze o buna functionare a serviciilor publice.Ca atare toate drepturile si obligatiile functionarilor publici trebuie astfel determinate incat sa asigure o continua functionare a serviciilor publice. Totalitatea acestor drepturi si obligatii, acest manunchi de atributii si sarcini ale functionarului public formeaza notiunea de functie publica.Ca urmare, Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici defineste, in art. 3, functia publica ca fiind "ansamblul atributiilor si responsabilitatilor stabilite de autoritatea sau institutia publica, in temeiul legii, in scopul realizarii competentelor sale".


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Achizitiilor Publice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!