Macroeconomie - inflația

Extras din referat Cum descarc?

OBIECTIVE
Intelegerea interdepedentelor complexe dintre factorii cauzali se explica evolutia dezechilibrelor dintre cererea agregata si oferta reala de bunuri economice;
Formarea abilitatilor/deprinderilor necesare analizei si interpretarii unor date statistice referitoare la intensitatea inflatiei si a evoulitiei ecartului ,cererea solvabila nominala- oferta reala de marfuri;
Reliiefarea semnificatiilor si limitelor curbei Psillips,pe baza analizei concrete arelatiei inflatie-somaj de termen scurt si termen lung.
Inflatia caracterizeaza procesul de expansiune anormala a masei monetare in circulatie, de crestere rapida a preturilor si de reducere a valorii banilor.Ea se perzinta ca un fenomen macroeconomoc si constituie una din cele mai cotrovensate probleme ale economiei contemporane.
NATURA SI CAUZELE INFLATIEI
Intrucat procesul inflationist se identifaica in mare masura cu deperecierea banilor, analiza naturii si cauzelor inflatiei este coreleta cu foremele de bani aflati in circulatie.Astfel, inflatia sa manifestat la inceput sub forama devalorizarii mascate a monedelor din metal pretios, prin punerea in circulatie a unor monede cu valoare mai mica decat cea nominala:banii metalici falsificati, avand greutati mai mici sau continuturi in aur mai reduse decat cele oficiale.
O alat forama istorica de inflatie este inflatia banilor de hartie convertibili in aur, cand bancnotele puse in circulatie ca reprezentant al aurului inreceau propria lor masura:respectivele forme ale valorii(bancnote) se dicreditau in fata posesorilor iar preturile creasteau ca urmare a scaderii puterii lor de cumparare.
Procesul separarii definitive a banilor de aur au creat premisele unei noi forme de inflatie.Aceaasta este in fapt inflatia care se extinde in zilele noastre.In cosecinte, infaltia contemorana consta in depercierea banilor de hartie si a banilor de credit, care se exprima cresterea preturilor si in scaderea incrderii publicului in banii depreciati.
Literatura de specialitate exista diferite puncte de vedere cu privire la natura si cuauzele procesului inflationist.Astfel, economistul francez Jean-Marie Albertini considera ca nu orice crestere de preturi inseamna inflatie.Cresterea inflationista a preturilor presupune ca preturile sa sporeasca mai rapid decat cele internatonale,sa se generalizeze si sa se prelungeasca fara perspective clare de incetinire ,avand efecte economice si sociale patologice pentru ansamblul economiei nationale.Si alti economisti definesc inflatia ca acea stare a monedei nationale caracterizata prin cresterea continua si anormala a indicelui general al preturilor,aociata cu o crestere excedentara a masei monetare in circulatie fata de cea garantata de starea reala a productiei si a comertului.
Asadar, inflatia contemporana consta, in principal, in procesul de depeciere a monedei nationale, de scadere a valorii sau a puterii de cuparare a banilor. Ea se manifesta ca o crestere generalizata si de durata a preturilor si reflecta modificari structurale intre circulatia banilor depreciati si fluxurile reale din economie.
Rezulta ca inflatia este prezenta doar atunci cand cresterea preturilor este:
- Generalizeaza, adica priveste intreg ansamblul de bunuri, niferent de importanta lor;
- Continua,de durata, adica nu se limiteaza la o pierdere scurta de rimp (luna, trimestru, erc) si este generate de cause conjuncturale.
Inflatia nu trbuie confundata cu alti termini asemanatori oarecum,precum deflatia care exprima un process cumulative de reducere a preturilor pe ansamblul economiei.Este de mentionat de asemenea ca dezinflatia este definite ca un proces (perioada) de incetinire a ritmului de crestere a preturilor.Astfel spus,dezinflatia reflecta reducerea ratei inflatiei,process compatibil cu cresterea preturilor.
La baza declansarii si perpetuarii inflatiei se pot afla numerosi factori generali si particulari, a caror analiza - in vederea provocarii unor masuri de politica antiinflationista - tebuie realizata in functie de conditiile concrete de loc si de timp.In cele ce urmeaza sunt prezentate cauzele generale ale inflatiei care se afala in starnsa legatura cu evolutia unor importante variabile macroeconomice: crestere economica,investitiile,somajul,comertul exterior, s.a.:
- Inflatia prin moneda, explicate prin emisiunea excesiva de semen banesti.O asemenea explicatie a procesului inflationist este considerate ca unilaterala ,avand un character strict tehnico-monetar;
- Inflatia prin cerere care are drept cauza reala excesul de cerere sovabila.Ea este legata de acele asprcte si corelatii marfaro-monetare care genereaza si consolideaza un echilibru de durata intre oferta si cerea de bunuri pe piata.cesta deoarece,adaptarea cantitativa si structurala a ofertei la un exces de cerere nu se poate realiza decat pe o anumita perioada de timp.Prin crestera preturilor se asigura o corelare rapida a fotelo pietei intru cat are loc o reducere a puterii de cumarare a banilor.O asemenea modalitate de adaptare poate insa intretine si,uneori,chiar maplifica excesul de cerere.
- Inflatia prin costuri se explica prin faptul ca orice crestere a costurilor de prodeuctie duce la ocrestere a preturilor (formate din cost unitari si profit unitar) intru cat interprinzatorii urmaresc cel putin mentinerea raportului dintre profit si cost.Cresterea costurilor de productie poate fi generate de productia orcarui element al acestuia:cresterea preturilor materiilor prime,combustibililor si energiei indigene sau importate (inflatia importata), cresterea mai rapida a salariilor comparative cu evolutia productivitatii muncii,sporirea celtuielior presupuse de protejarea mediului inconjurator s.a.m.d..
- Inflatia prin credit. Expansiunea creditulii pentru productie si pentru consum poate amplifica in asemenea masura circulatia masei monetare incat determina aparitia unor dezechilibre intere cantitatea totala de bani in circulatie si oferta globala de marfuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Macroeconomie - Inflatia.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!