Macanismul general al formării prețurilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pretul reprezinta o cantitate de moneda pe care cumparatorul o ofera producatorului in schimbul bunului pe care acesta il ofera si exprima un ansamblu de informatii furnizate atat de cumparator cat si de producator,in functie de raportul dintre cerere si oferta.In cadru legislativ pretul are un caracter dinamic, divers si reglementat.

Pretul este un instrument al pietei si un indicator al realitatii.De obicei acesta este exprimat in termeni banesti-pret absolut ,dar si in termeni ai cantitatii din alt bun la care trebuie sa renunte pentru procurarea produsului necesar-pret relativ. Se poate vorbi si de termenul de pret etalon care reprezinta pretul unui bun asupra caruia se convine.Ca teorii ale pretului sunt cunoscute :

~ teoria clasica in care se afirma ca pretul are suport si valoare economica a bunurilor supuse tranzactiilor;

~teoria subiectiva sustine ca pretul este determinat de utilitatea marginala si raritatea respectivului bun, de cantitatea in care bunul se afla comparativ cu trebuintele si cererea acestuia

~teoria mixta sau contemporana afirma ca pretul este determinat atat de consumul de factori de productie cat si de utilitatea marginala si de raritatea bunului.

In orice economie bazata pe productie si schimbul de marfuri necesitatea existentei si folosirii preturilor nu poate fi pusa la indoiala.Preturile au doua mari functii,functia de instrument sintetic de masura si functia de parghie economica.

Prin functia de intrument sintetic de masura pretul mijloceste realizarea bunurilor de marfuri,evaluarea cheltuielilor de productie si rezultatele acesteia,da posibilitatea efectuarii de analize privind situatia economico-financiara a agentilor economici.

Prin functia de parghie economica preturile mijlocesc reglarea activitatii economice si sociale la diferite nivele de derulare a activitatilor.Preturile sunt considerate parghia economica de baza cu continutul cel mai complex din urmatoarele motive:

-preturile cuprind in structura lor si alte categorii valorice :salariul,dobanda, impozitul

-formarea preturilor este un proces complex cu multiple

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Macanismul General al Formarii Preturilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
667 cuvinte
Nr caractere:
4 055 caractere
Marime:
14.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, preturi, piata, produse
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!