Macanismul General al Formarii Preturilor

Extras din referat Cum descarc?

Pretul reprezinta o cantitate de moneda pe care cumparatorul o ofera producatorului in  schimbul bunului pe care acesta il ofera si exprima un ansamblu de informatii furnizate atat de cumparator cat si de producator,in functie de raportul dintre cerere si oferta.In cadru legislativ  pretul are un caracter dinamic, divers si reglementat.     
Pretul este un instrument al pietei si un indicator al realitatii.De obicei acesta este exprimat in termeni banesti-pret absolut ,dar si in termeni ai cantitatii din alt bun la care trebuie sa renunte pentru procurarea produsului necesar-pret relativ. Se poate vorbi si de termenul de pret etalon care reprezinta pretul unui bun asupra caruia se convine.Ca teorii ale pretului sunt cunoscute :
~ teoria clasica in care se afirma ca pretul are suport si valoare economica a bunurilor supuse tranzactiilor;
~teoria subiectiva sustine ca pretul este determinat de utilitatea marginala si raritatea respectivului bun, de cantitatea in care bunul se afla comparativ cu trebuintele si cererea acestuia
~teoria mixta sau contemporana afirma ca pretul este determinat atat de consumul de factori de productie  cat si de utilitatea marginala si de raritatea bunului.
In orice economie bazata pe productie si schimbul de marfuri necesitatea existentei si folosirii preturilor nu poate fi pusa la indoiala.Preturile au doua mari functii,functia de instrument sintetic de masura si functia de parghie economica.
Prin functia de intrument sintetic de masura pretul mijloceste realizarea bunurilor de marfuri,evaluarea cheltuielilor de productie si rezultatele acesteia,da posibilitatea efectuarii de analize privind situatia economico-financiara a agentilor economici.
Prin functia de parghie economica preturile mijlocesc reglarea activitatii economice si sociale la diferite nivele de derulare a activitatilor.Preturile sunt considerate parghia economica de baza cu continutul cel mai complex din urmatoarele motive:
-preturile cuprind in structura lor si alte categorii valorice :salariul,dobanda, impozitul
-formarea preturilor este un proces complex cu multiple


Fisiere in arhiva (1):

  • Macanismul General al Formarii Preturilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!