Locul Uniunii Europene in Economia Mondiala

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins 2
Progresele economiei mondiale dupa 1948 2
Economia SUA a avut cel mai alert ritm de crestere dupa 1984 4
Economia mondiala in 2004 4
Relatiile Uniunii Europene cu rivalii lui 5
Summitul americano-european si relatiile transatlantice: 5
UE ofera Rusiei o zona economica de liber schimb: 6
UE refuza sa acorde Chinei statutul de economie de piata: 7
Cresterea economiei in UE 7
Investitiile in dezvoltarea afacerilor - motorul cresterii economice: 8
Rata somajului, in scadere usoara: 8
Perspectivele generale raman favorabile, dar riscurile persista: 8
Economistii sustin ca UE are sanse sa intreaca SUA: 8
Europa bate SUA pe noile piete: 9
Avantaje si dezavantaje: 9
Traditie: 9
Concurenta vine tare: 10
Concluzii 10
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

Progresele economiei mondiale dupa 1948
Dupa al doilea razboi mondial au avut loc schimbari de o mare diversitate si complexitate in ansamblul conditiilor tehnico-stiintifice, politico-sociale, economice si culturale care formeaza cadrul general de miscare a economiei mondiale.
La nivel mondial in aceasta perioada se produc mutatii semnificative in economia mondiala (globalizarea, economia post-industriala, mutarea centrelor de greutate ale lumii, trecerea de la o lume bipolara la o lume multipolara, unde alaturi de S.U.A coexista mai multe puteri regionale (Europa Occidentala, Rusia, China).
Economia mondiala este rezultatul unui proces indelungat avand ca rezultat totalitatea economiilor nationale legate intre ele printr-un complex de relatii internationale generate de participarea statelor la diviziunea internationala a muncii si la circuitul mondial fiind guvernate de o ordine economica internationala specifica etapei istorice date. Datele statistice arata ca jumatatea din populatia globului (cca 56,1%) se afla in tarile cu economie subdezvoltata, in care produsul national brut este situat intre 90 dolari si 499 dolari/locuitor; aceste tari contribuind la productia mondiala cu doar 8,5% in timp ce tarile dezvoltate detin peste 68% din productia mondiala, desi reprezinta doar 18,7% din populatia lumii. Cresterea sau scaderea preturilor la materii prime si combustibili, cresterea sau scaderea dobanzilor la creditele acordate diferitelor tari precum si ponderea datoriilor externe au facut sa creasca sensibilitatea economiilor nationale fata de evolutia si tendintele vietii economice internationale, imprimand interdependentelor dintre tari o dinamica pe care n-au avut-o pana acum.
Luand in calcul doar trei centre de putere: Europa Occidentala, America de Nord si Asia de Sud-Est si un singur indicator (PIB) se evidentiaza faptul ca Asia de Sud-Est si Japonia continua sa avanseze spre primul loc, SUA avand tendinta sa decada, venind din urma tarile din Europa Occidentala. Inca din ultimul deceniu al secolului trecut aproape din jumatate din productia mondiala, calculata ca pondere in PIB global, apartin Asiei din zona Pacificului. Schimbari ca acestea sunt de natura sa exercite o anumita reorientare in ceea ce priveste interdependentele internationale.
Dupa al doilea razboi mondial, in special ca urmare a revolutiei tehnico-stiintifice contemporane, au aparut si au capatat o larga extindere cooperarea economica si tehnico-stiintifica. Toate aceste forme de legaturi economice intre state precum si multe altele poarta denumirea de fluxuri economice internationale. Acestea constituie o forma concreta de manifestare a interdependentelor dintre unitatile economice din diferite tari, dintre state si organisme internationale in cadrul circuitului economic mondial.
Inegalitatea de forta economica dintre tari determina inegalitati in schimburile internationale. Exista o stransa corelatie intre potentialul economic al unei tari si participarea ei la circuitul economic mondial si intre nivelul dezvoltarii economice si intensitatea antrenarii economice nationale in schimburile cu strainatatea. Economia mondiala cuprinde o mare varietate de economii nationale, aflate in stadii diferite ale evolutiei lor. Unele tari sunt puternic dezvoltate din punct de vedere economic si detin o pondere importanta in PIB-ul mondial (SUA, Germania, Japonia, Anglia, Italia, Canada etc) altele sunt tari in curs de dezvoltare si foarte multe alte tari sunt slab dezvoltate.
Gradul deschiderii economiilor nationale spre economia mondiala depinde de un complex de factori dintre care cei mai importanti sunt: 
- Capacitatea de a produce bunuri si servicii cerute de piata mondiala
- Forta de a sustine si asimila rezultatele cercetarilor stiintifice si de proiectare integrate productiei
- Asigurarea unui management de calitate permanent care sa permita realizarea unei inalte productivitati a muncii cat si costuri de productie scazute
- Realizarea unei rate de economisire si de investitii suficient de mari pentru a asigura echilibrul si cresterea economica
Din analiza cresterii economice mondiale in perioada 1980-2007 se constata o evolutie puternica a tarilor cu mare potential tehnic si tehnologic care realizeaza o dezvoltare intensiv-inovativa. In perioada 1960-1980 exporturile mondiale au sporit de peste 15 ori iar intre 1950-1985 ponderea tarilor dezvoltate industrializate in exporturile mondiale a crescut de la 60,8% la 65,6%, pe cand a tarilor in curs de dezvoltare a scazut de la 31,1% la 23,9%. Actualmente exista tendinte de tripolizare a schimburilor comerciale internationale. Comunitatea vest europeana impreuna cu SUA si Japonia au ajuns sa totalizeze trei sferturi din valoarea exporturilor mondiale.
Economia SUA a avut cel mai alert ritm de crestere dupa 1984

Cresterea economiei americane a fost cea mai rapida din peste 19 ani in trimestrul al treilea, in contextul in care consumatorii, cu venituri rotunjite in urma masurilor de reducere a impozitelor, au iesit la cumparaturi si firmele au marit cheltuielile. Produsul Intern Brut al SUA a crescut intr-un ritm anual de 7,2% in perioada iulie-septembrie, cresterea fiind cea mai abrupta din primul trimestru al anului 1984 si de doua ori mai importanta decat rata de 3,3% din trimestrul precedent. Ritmul expansiunii, care a reflectat si o accelerare a investitiilor realizate de companii, a surclasat previziunile avansate pe Wall Street, unde majoritatea economistilor au estimat un nivel mai apropiat de 6%. Cheltuielile consumatorilor au sporit cu 6,6%, rata de crestere fiind cea mai importanta de la inceputul lui 1988 si reprezentand aproape doua treimi din cresterea PIB.
Companiile au cheltuit fonduri mai ridicate cu 11,1% in trimestrul trei. Diminuarea investitiilor in sectorul corporatist a fost multa vreme veriga lipsa pentru o redresare economica sustinuta, in conditiile in care firmele s-au aratat reticente fata de planurile de cheltuieli pe termen lung. Diminuarea deficitului comercial al SUA, pe fundalul progresului exporturilor, a ajutat de asemenea economia. Vanzarile de servicii si bunuri produse in SUA au crescut cu 7,8%, performanta fiind cea mai puternica din peste 25 de ani. Activitatea economica s-a intensificat in trimestrul al treilea, insa 41.000 de locuri de munca din afara sectorului agricol au fost pierdute, marind totalul din perioada mandatului presedintelui George W. Bush la 2,6 milioane.
Administratia Bush a anuntat cu satisfactie rezultatul pe care recentele reduceri ale impozitelor le-au avut asupra economiei, angajandu-se totodata sa impulsioneze si piata muncii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Locul Uniunii Europene in Economia Mondiala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!