Locul si Rolul Romaniei in Cadrul Politicii de Securitate Europeana in 2020

Extras din referat Cum descarc?

generatoare de noi riscuri si amenintari. Aceste provocari in lumea post - Razboi Rece necesita o redefinire a conceptului traditional al securitatii. Viitoarea agenda de securitate trebuie sa fie fundamentata pe noi modalitati de abordare a riscurilor asimetrice si non-conventionale, ingloband noi tipuri de solidaritate internationala. In acest context, devine tot mai evident faptul ca interesele si obiectivele de securitate ale statelor pot fi realizate doar prin cooperare internationala. Aceasta cuprinde forme de actiune conjugata ale statelor care impartasesc interese si valori comune. 
Europa evolueaza spre un mediu de securitate prin cooperare, al carui element definitoriu este integrarea politica si economica si extinderea comunitatii statelor care impartasesc si promoveaza valorile democratice. Riscurile aparitiei unei confruntari militare majore pe continent s-au diminuat semnificativ. Totusi, persista fenomene de instabilitate si criza la nivel subregional si tendinte de fragmentare, marginalizare sau izolare a unor state. O provocare serioasa la adresa sistemului international este reprezentata de numarul in crestere al "societatilor fragile" si, implicit, de inabilitatea acestora de a controla evolutiile din interiorul propriilor teritorii. Asistam astfel la dezvoltarea unor noi mecanisme de asigurare a securitatii continentale si globale, bazate pe prevenirea conflictelor, cresterea rolului modalitatilor diplomatice si a capacitatilor civile de management al crizelor. 
11 septembrie 2001 a accentuat faptul ca securitatea inseamna mult mai mult decat securitatea militara si ca, tinand cont de interdependentele globale si de noile riscuri, abordarea securitatii prin prisma factorului militar nu mai este suficienta. Conditia sine qua non pentru un management cooperativ al securitatii nu este reprezentata doar de reformele institutionale, ci si de angajamentul ferm fata de principiile comunitatii europene si transatlantice. Acestea includ indivizibilitatea securitatii, transparenta, angajamentul global si regional al comunitatii natiunilor democrate de a intari cooperarea multilaterala in confruntarea cu noile amenintari. 
Europa politica, al carei act de nastere il constituie reuniunea de la Nisa, tinde spre construirea unei politici externe proprii pe aceleasi baze ale promovarii democratiei si statului de drept care reprezinta esenta Noului Concept Strategic al Aliantei. Efortul NATO si UE este directionat spre un scop comun, doar modalitatile de actiune difera. Procesele de largire ale NATO si UE, desi diferite, sunt complementare si corespund complementaritatii la nivel procesual dintre cresterea prosperitatii si asigurarea stabilitatii si securitatii pe continent. Dezvoltarea Politicii Europene de Securitate si Aparare (ESDP) si intarirea capabilitatilor europene de management al crizelor va avea un impact pozitiv asupra NATO si legaturii transatlantice, cata vreme vor contribui la intarirea in cadrul Aliantei a pilonului european de securitate si aparare. Romania doreste sa contribuie in mod direct la dezvoltarea ESDP, atat la nivel politic, cat si militar tinand cont de faptul ca in arhitectura viitoarei Europe, conform deciziilor summit-ului de la Nisa, Romania se va plasa pe locul sapte din perspectiva ponderii demografice si influentei politice exprimate


Fisiere in arhiva (1):

  • Locul si Rolul Romaniei in Cadrul Politicii de Securitate Europeana in 2020.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!