Locul Petrolului in Relatiile Economice ale Romaniei

Extras din referat Cum descarc?

Ocuparea Resurselor de Munca in Romania
Introducere
Petrolul sau titeiul-in mod justificat numit si "aurul negru",pentru calitatile sale ca si pentru avantajele ce rezulta din ponderea lui- s-a remarcat printr-o continuitate remarcabila in ceea ce priveste utilizarea lui in cursul istoriei,aparand "pretutindeni,universal si multiplu dintotdeauna etern si misterios".(*1) 
Neindoielnic,petrolul nu a fost intotdeauna la fel de ravnit si apreciat ,ci de-abia in ultimii o suta de ani s-a impus ca un produs extrem de cautat,ca un element absolut indispensabil bunei desfasurari a vietii economice moderne si ca un important factor al politicii internationale,provocand ,in consecina dese si infierbantate conflicte diplomatice,economice si chiar militare.
Pe plan mondial,o adevarata problema a petrolului s-a ivit la sfarsitul secolului al-XIX-lea si la inceputul secolului nostru,adica atunci cand s-a trecut la utilizarea pe scara tot mai larga a derivatilor obtinuti din "aurul negru".In a doua jumatate a veacului trecut,numai lampantul-produs,detinut prin distilarea titeiului-era solicitat pe piata,el servind prin excelenta la luminat.Celelalte subproduse petroliere,mult cerute si folosite astzi (pacura,esenta de benzina,uleiurile minerale,parafina ,s.a.) erau prea putin cunoscute ori nu-si aflasera pur si simplu o intrebuintare.Mai mult ,catre anul 1900 si lampantul a inceput sa fie serios concurat de lampa de gaz astfel incat s-a avut in vedere la un moment dat reducerea productiei de titei,destul de neinsemnata pana atunci.In tot ras timpul pana la 1900 cata vreme numai lampantul prezenta un evident interes ,extragerea si prelucrarea petrolului au constituit "cea mai pacifica industrie" nimeni nebanuind ca ea avea "sa tulbure intr-o zi pacea lumii.(*2) 
In statistica mondiala a anului 1857, Romania apare inregistrata cu 1977 barili de titei (275 de tone), fiind in plus singura tara din lume care figureaza cu o astfel de productie pentru anii 1857 si 1858 (S.U.A. apar in statistici abia in 1859). 
Consecinta fireasca a preocuparii tarii noastre pentru exploatarea petrolului a fost ca Romania a contribuit decisiv la realizarea a trei premiere petroliere mondiale in anul 1857: 
(*1)-Jwan- Jaques Berreby,Histoire mondiale du petrole,Paris,Editions du Pont Royal,1961,p.9
(*2)-Francis Delaisi,Le petrole,Paris Payot,1921,p.35
o Prima tara din lume cu o productie de titei, oficial inregistrata in statisticile internationale. 
o ,,The Science of Petroleum" atesta in 1938 faptul ca Romania a fost prima tara din lume cu o productie de petrol oficial inregistrata in statisticile internationale de 275 tone. Au urmat Statele Unite ale Americii in 1859, Italia 1860, Canada in 1862 si Rusia in 1863.
Cresterea productiei romanesti de petrol, s-a cifrat la 275 tone in 1857, si la 15.900 tone in 1880, data pana la care numai Romania si SUA figurau in statisticile tarilor producatoare de petrol. Productia a crescut la 250.000 tone in anul 1900 si a ajuns la 1.783.947 tone in anul 1914. 
In Primul Razboi Mondial, in Romania au fost distruse 1677 sonde, din care 1047 productive, rafinarii de petrol, rezervoarele din schele si rafinarii cu toate instalatiile lor anexe si o cantitate de derivate de petrol de 827.000 tone. 
Incepand din 1929 si pana in 1938, toate produsele petroliere obtinute in marile rafinarii romanesti Concordia (Vega), Steaua Romana, Unirea (Orion si Speranta), Columbia, Creditul Minier (Brazi, Doicesti), Prahova (Petrolul Bucuresti), Xenia, Dacia Romana si Petrol Block (Standard) erau solicitate la export. 
Sonda nr. 1 a societatii ,,Creditul Minier", la Chitorani, a atins adancimea de 3.300 m. (1934), clasandu-se a 2-a din lume, fiind la o distanta de 158 metrii de sonda societatii ,,General Petroleum Corporation" din California, sonda cu adancimea record de 3458 metri. 
In 1935 Romania era al patrulea producator din lume cu o productie de 8,4 milioane tone .
In 1938, cea mai adanca sonda din Romania este sonda 13 ,,Astra Romana" de la Boldesti (3644 m).
Interesul pentru petrol a crescut brusc odata cu inventarea motorului cu combustie interna,in ultimul deceniu al veacului.In 1893 Diesel a brevetat motorul ,ce-i poarta de atunci numele,functionand exclusiv pe baza de pacura.Carbunele,combustibilul solid care in a doua jumatate a veacului al-XIX-lea contribuise substantial la prosperitatea economica a Angliei,Germaniei sau S.U.A,incepe sa fie serios concurat de produse petroliere.In decursul a numai cateva decenii ,petrolul a devenit unul din elementele fundamentale ale vietii economice moderne.El este dupa expresia fericita unuia dintre specialistii domeniului-:sangele economiei".Potrivit opiniei lui Cesare Alimenti,petrolul constituie,in epoca contemporana, "cheia de boltt" pentru industrie,transporturi si prima conditie pentru apararea nationala a statelor.(*3)
(*3)-Cesare Alimenti,Il petrolio nell'economia mondiale,Torino,Giulio Einaudi,p.18
De asemenea,un specialist roman arata in urma cu mai multe decenii ,ca petrolul prezinta "o valoare permanenta,cautata in orice vreme si de toata lumea.Fara el nu se poate concepe energia,miscarea fara el nu poate exista viata" .(*4) Petrolul-consemna Edward Ward,in 1960-a devenit "universal si international.Toate tarile au inceput sa-l caute frenetic in rolul lor,caci el aduce independenta economica si bogatie.". (*5) Iar autorul celei dintai istorii mondiale a "aurului negru" optinut,tot pe atunci,ca civilizatia contemporana a oferit petrolului rangul de rege.(*6)


Fisiere in arhiva (1):

  • Locul Petrolului in Relatiile Economice ale Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!