Locul economiei României în economia mondială

Cuprins referat Cum descarc?

1.Economia mondiala 3
2.Economia nationala 6
3.Economia Romaniei 7
4.Industrie 8
5.Energie 11
6.Constructii 12
7.Agricultura 13
8.Turismul 15
9.Indicatori statistici 16
10.Investitii straine 20
11.Piete 24
12. Economia romaneasca la sfarsitul anului 1989 24
13. Situatia in decembrie 1989 26
14. Dezvoltarea economico-sociala 27
BIBLIOGRAFIE 28


Extras din referat Cum descarc?

Economia mondiala
Economia mondiala este rezultatul unui proces evolutiv al dezvoltarii schimbului de activitati, de la forme inferioare la forme superioare,de la simplu la complex.Foarte mult timp,de la inceputurile societatii omenesti si mult dupa perioada revolutiilor industriale,schimbul reciproc se desfasoara preponderent la nivel de gospodarie individuala.Economia avea un caracter inchis tinzand in principiu,doar spre satisfacerea autoconsumului. 
In evolutia economiei mondiale de o importanta cruciala s-au dovedit a fi marile descoriri geografice,ce au permis includerea in circuitul economic al unor vaste regiuni de pe glob.Acest lucru s-a a dus la un impuls dat vietii economice si comertului in egala masura,cresterea acestuia fiind evidente si intr-un ritm nemaiintalnit.Acesta crestere s-a datorat faptusui ca principalii pioni ai economiei acelei perioade era Europa si America care erau ,,specializati"in productia diferitelor marfuri,astfel incat aprope toate marfurile europene erau noi pentru America si reciproc,marfurile americane erau noi pentru Europa.
Schimburile de marfuri se extinde cuprizand importante zone mapamond astfel incatse poate considera ca secolul XVI este secolul aparitiei pietei mondiale.Constituirea pietei mondiale nu putea ramane fara efecte majore in ceea ce priveste productia si schimbul de bunuri.Aparitia pietei mondiale a stimulataparitia si dezvoltarea comertului exterior si trecerea de la o economie inchisa,destinata satisfacerii la nivel primar a autoconsumului,la o economie orientata spre piata spre schimb. Economia mondiala se caracterizeaza dupa urmatoarele criterii:
-Dimensiuniile statelor(aspectele fiind cele demografice si care tin de suprafata statelor):tarii mari care au o populatie peste 50 de milione de locuitorii,tarii mijlocii cu o populatie cuprinsa intre 10 si 50 milione locuitorii iar cele cu o populatie sub 10 milione locuitorii sunt tarii mici. Tot la acesta categorie dupa suprafata pe care o au tariile pot fi:suprafata de peste 400.000km2sunt tariile mari,tariile care au o suprafata cuprinsa intre 100.000si 300.000km2iar cele cu o suprafata sub 100.000km2sunt tari mici
-Resursele naturale de care dispune statele:tari recunoscute pe piata mondiala ca fiind granarele lumii(Romania fiind inclusa ptna nu demult in aceasta categorie)
-Aparitia statelor:state vechi care au o bogata istorie cum ar fi Anglia,Belgia,Olanda,Franta sau state tinere care au fost eliberate nu demult de sub jugul colonial aici intrand cam toate statele lumii.
-Regimul politic:state cu traditie veche in democratie,state care fac primii pasi pe drumulcatre democratie cum ar fi China sau chiar si Irakul si state comuniste
-Particularitati socio-culturale:tarile musulmane,budiste si tari crestine,ortodoxe,catolice sau protestante.Dupa comportamentului cetatenilor si in plan economic avem tari anglo-saxone,renano-lipone,latine,slave si arabe.
-Apartanenta la uniuni vamale:avem tari membre ale Uniunii Europene,tari membre ale Acordului de Comertului Liber din America de Nord(NAFTA), tarile Americii Latine sau cele din Europa Centrala si de Est(CEFTA).
-Nivelul de dezvoltare al statelor:tari dezvoltate Novegia, Suedia,Austria SUA,Japoniasi tari in curs de dezvoltare.
Din sistemul economiei mondiale face parte:
-Economiile nationale
-Diviziunea internationala a muncii
-Piata monetara
-Relatiile economice internatiole
Diviziunea internationala a muncii reprezinta expresia sintetica a tendintelor de specilizare a agentilor economici in vederea participarii la circuitul economic mondial.
Specializarea internationala are drept scop adaptarea potentialului propiu,dintr-un domeniu sau altul,la caracterisiticile cererii de pe piata mondiala.este determinata de diferiti factori.
-Realizarea bunurilor si servicilor diferite presupune folosirea de resurse diferite,in proportii diferite


Fisiere in arhiva (1):

  • Locul Economiei Romaniei in Economia Mondiala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!