Lichidarea societăților comerciale

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Pentru lichidarea si repartizarea patrimoniului social exista anumite reguli obligatorii: 
-pana la preluarea functiei de catre lichidatori, administratorii continua mandatul lor 
-actul de numire a lichidatorilor sau sentinta care tine locul si orice act ulterior, care ar aduce schimbari persoana acestora, trebuie depuse la oficiul registrului comertului, pentru a fi inscrise de indata si publicate in Monitorul Oficial ai Romaniei 
Numai dupa indeplinirea acestor etape lichidatorii vor depune semnatura lor in registrul comertului si vor exercita aceasta functie. 
Societatilor in lichidare li se aplica regulile stabilite prin actul constitutiv si prin lege, in masura in care nu sunt incompatibile lichidarea. Toate actele emanand de la societate trebuie sa arate ca aceasta este in lichidare. Lichidatorii pot fi persoane fizice sau persoane juridice. 
Lichidatorii persoane fizice sau reprezentantii permanenti persoane fizice ale societatii lichidatoare - trebuie sa fie lichidatori autorizati, in conditiile legii. Lichidatorii au aceeasi raspundere ca si administratorii. Lichidatorii sunt datori, indata dupa preluarea functiei, ca impreuna cu administratorii societatii sa faca un inventar si sa incheie un bilant care sa constate situatia exacta a activului si pasivului societatii si sa le semneze. Lichidatorii sunt obligati sa primeasca si sa pastreze patrimoniul societatii, registrele ce li s-au incredintat de administratori si actele societatii. Acestia vor tine evidenta intr-un registru care va cuprinde toate operatiunile lichidarii, in ordinea datei lor. Lichidatorii isi indeplinesc mandatul lor sub controlul cenzorilor. 
In cazul societatilor comerciale a caror activitate s-a desfasurat in baza autorizatiei de mediu prevazuta de Legea protectiei mediului nr. 137/1995, lichidatorii sunt obligati sa ia masuri pentru efectuarea bilantului de mediu, prevazut de aceasta lege, si sa comunice rezultatele acestui bilant agentiei teritoriale pentru protectia mediului. 
In afara de puterile conferite de asociati, lichidatorii vor putea: 
-sa stea in judecata si sa fie actionati in interesul lichidarii 
-sa execute si sa termine operatinnile de comert referitoare la lichidare 
-sa vanda, prin licitatie publica, imobilele si orice avere mobiliara a societatii; vanzarea bunurilor nu se va putea face in bloc 
-sa faca tranzactii 
-sa lichideze si sa incaseze creantele societatii, chiar in caz de faliment al debitorilor, dand chitanta 
-sa contracteze obligatii cambiale, sa faca imprumuturi neipotecare si sa indeplineasca orice alte acte necesare 
Lichidatorii care intreprind noi operatiuni comerciale ce nu sunt necesare scopului lichidarii sunt raspunzatori personal si solidar de executarea lor. Lichidatorii nu pot plati asociatilor nici o suma in contul partilor ce li s-ar cuveni din lichidare, inaintea achitarii creditorilor societatii. Asociatii vor putea cere insa ca sumele retinute sa fie depuse la CEC ori la o societate bancara sau la una dintre unitatile acestora si sa se faca repartizarea asupra actiunilor sau partilor sociale, chiar in timpul lichidarii, daca, afara de ceea ce este necesar pentru indeplinirea tuturor obligatiilor societatii, scadente sau care vor ajunge la scadenta, mai ramane un disponibil de cel putin 10% din cuantumul lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lichidarea Societatilor Comerciale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!