Liberalismul

Extras din referat Cum descarc?

Liberalismul este un curent filosofic nascut in Europa secolelor al XVII-lea si al XVIII-lea, care pleaca de la ideea ca fiecare fiinta umana are, prin nastere, drepturi naturale pe care nici o putere nu le poate impiedica si anume: dreptul la viata, la libertate si la proprietate. 
Liberalismul este o doctrina politica si economica care proclama principiul libertatii politice si economice a indivizilor si se opune colectivismului, socialismului, etatismului si, in general, tuturor ideilor politice care pun interesele societatii, statului sau natiunii inaintea individului. Individul si libertatile sale constituie elemental central al intregii doctrine liberale. 
Idei precum cele despre ascendenta interesului individual in fata celui social, despre proprietatea privata ca suport de baza pentru afirmarea personalitatii umane, despre rolul, uneori pozitiv, al imoralismului in economie si, in sfarsit, despre rationalitatea comportamentului individului erau cunoscute gratie filosofilor Spinoza, Locke, Mandeville, Montesquieu, Kant, Hume s.a. Ordinea naturala fiziocrata, cu lasissez-faire-ul ca lozinca, intrase de asemenea in spiritul epocii.
Expresia de ,,scoala clasica" a fost utilizata pentru prima data de catre Karl Marx pentru a-i desemna pe fondatorii stiintei economice moderne, grupati in doua curente de gandire: cel englez, reprezentat de Adam Smith (considerat parintele spiritual al clasicismului), David Ricardo, si John Stuart Mill; si cel francez, reflectat mai ales in operele lui J. B. Say si Fr. Bastiat. Ulterior, expresia a fost preluata si a capatat deplina consacrare prin John Maynard Keynes.
Cele trei lucrari majore ale perioadei clasice sunt: ,,Avutia natiunilor, o cerecetare asupra naturii si cauzelor ei" (1776, Adam Smith); ,,Despre principiile economiei politice" (1817, David Ricardo); ,,Principii de economie politica" (1848, John Stuart Mill). Smith, Ricardo si J. S. Mill si-au adus contributia la gandirea economica incepand din 1776 si pana la sfarsitul secolului al XIX-lea. Este vorba, asadar de aproape un secol de cugetare economica, originala si innoitoare. Este perioada avantului capilatist deschis spre toate orizonturile, al primei revolutii industriale insotite de o puternica explozie demografica, epoca urbanizarii si organizarii economico-sociale pe noi principii si pe noi temeiuri, a aparitiei unor noi trebuinte si a concurentei acerbe, a descatusarii de vechile inertii si mentalitati si a cautarii de noi raspunsuri la tot mai numeroasele si dificilele intrebari pe care le ridica viata.
Prin excelenta, liberalismul economic, libertatea economica, vor constitui deopotriva impulsuri, argumente si stimulente vitale pentru dezvoltarea productiei si a comertului. Sub aspect doctrinar, liberalismul economic se ghideaza dupa o serie de percepte: 
a. omul este o fiinta eminamente sociala care traieste, munceste si creeaza in societate;
b. la randul ei, aceasta are la baza un ansamblu de reguli si norme ce decurg din dreptul natural, acesta din urma derivand din ordinea naturala a societatii ce se realizeaza in conditii de libertate si de factori endogeni. 
Statul se cere a fi creat dupa regulile dreptului natural si cerintele societatii naturale. Ordinea naturala se reflecta in plan economic prin libertatea de actiune a agentilor economici, in conformitate cu principiul armonizarii spontane a intereselor particulare cu interesul general al societatii, sub deviza: "laissez-faire". 
Liberalismul clasic, prin modificarile esentiale pe care le aduce atat in teoria, cat si in practica economica, este considerat pe buna dreptate, "prima mare paradigma a istoriei gandirii economice". El reprezinta un salt, un alt mod de intelegere a economiei si a societatii. 
Prin urmare, obiectul stiintei economice vizeaza cauzele inavutirii natiunilor. Metoda de cercetare folosita are la baza tehnica abstractizarii, menita sa inlature elementele de importanta minora spre a se ajunge la ceea ce este esential, fundamental in analiza economiei si a mecanismului de functionare. 
Sfera de investigatii vizeaza productia si nu circulatia marfurilor, ceea ce conduce la o problematica diferita de cea a gandirii economice premoderne si indeosebi, de cea mercantilista. Prin urmare este cercetat rolul economic al muncii, importanta diviziunii muncii si a celorlalte mijloace de sporire a productivitatii ei. Se incearca explicarea bazelor formarii preturilor, legea valorii si a surplusului de valoare, precum si: salariul, profitul, renta - ca venituri ale claselor sociale. 
Doctrina economica a lui Adam Smith
Adam Smith (1723-1790), ganditor de origine scotiana, cu multiple preocupari stiintifice de factura filozofica si economica, s-a format sub influenta ideilor lui David Hume, fiind bun cunoscator al enciclopedistilor si fiziocratilor francezi.
Dintre lucrarile publicate de Adam Smith mentionam: "Teoria sentimentelor morale" (1759), dar mai ales, "Avutia natiunilor. Cercetare asupra naturii si cauzelor ei" (1776), lucrare fundamentala pentru stiinta economica. 
In "Avutia natiunilor" denumita si "biblia liberalismului clasic", Smith a reusit sa sintetizeze cele mai importante cunostinte acumulate pana la el in domeniul economic. Dand dovada de un inalt spirit critic si analitic, Adam Smith readuce in discutie o vasta problematica economica la a carei solutionare si-a adus o contributie substantiala.
Ideea centrala a lucrarii, asa cum reiese si din titlul ei, o constituie definirea notiunii de "avutie" sau "bogatie" a natiunilor si analiza factorilor sau fortelor de productie ce concura la crearea si sporirea ei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Liberalismul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!