Liber să alegi - un punct de vedere personal

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Milton Friedman a adus nenumarate contributii la dezvoltarea microeconomiei si a macroeconomiei precum si la dezvoltarea teoriile cu privire la economia de piata si la minimalizarea rolului statului in coordonarea economiei.

Cartea are doua izvoare:"Capitalism si libertate" publicata in 1968 ( University of Chicago Press ) si un serial TV, intitulat la fel ca volumul "Liber sa alegi.Un punct de vedere personal". Aceasta este o lucrare concreta, aici se studiaza functionarea interna si mai putin descrierea organismului.

Ea este influentata de apropierea recenta de politologie, au fost realizate captivante analize economice ale fenomenului politic.De asemenea, cartea trateaza in mod egal sistemul economic si politic.Ambele sunt considerate piete in care rezultatul este stabilit de actiunile reciproce ale indivizilor care-si urmaresc propiul interes (interpretarea este generala) decat obiectivele sociale pe care cei implicati considera ca este avantajos sa le formuleze.

Cartea este structurata in 10 capitole in care se analizeaza: piata, controlul, perioada de criza, asistenta publica, egalitatea, situatia invatamantului la toate nivelurile, protectia consumatorului, a muncitorului, inflatia si tratarea ei, inceputul schimbarii.

In capitolul 1 intitulat "Puterea pietei" autorul considera piata drept cel mai bun si cel mai eficient mod de reglare a economiei pentru ca pe piata preturile joaca un rol foarte important conducand semnalele care permit calculul economic rational si alocarea optima a resurselor, evitandu-se risipa. Milton Friedman denunta controlul centralizat al resurselor drept sursa a calculelor eronate ale agentilor economici si a distorsiunilor din economie. Autorul considera ca in organizarea activitatii economice, preturile indepinesc 3 functii strans legate intre ele: transmit informatii, conduc la adoptarea metodelor de productie cel mai putin costisitoare si ca urmare folosesc resursele pentru produsele de cea mai buna calitate, hotarasc cine si cat ia din produs-repartizarea venitului. Sistemul pretului transmite doar informatii importante si numai persoanelor care trebuie sa le cunoasca.Transmiterea informatiei prin preturi este facilitata astazi de pietele organizate si de mijloacele de comunicatii specializate.Totodata preturile formeaza si motivatia de a actiona conform informatiei nu numai in ceea ce priveste cererea pentru produse ci si in gasirea celor mai potrivite cai de a obtine produsul.Veniturile oricarei persoane, prin intermediul pietei, sunt determinate de diferente dintre incasarile pentru vanzarea de bunuri si servicii si cheltuielile pentru producerea acestor bunuri si servicii. Incasarile constau de cele mai multe ori in plati directe pentru resursele productive, plati pentru munca sau pentru folosirea pamantului, a cladirilor sau a altor capitaluri. Guvernul joaca un rol important care este limitat in special de 4 indatoriri: protejarea indivizilor unei societati impotriva constrangerilor interne sau externe, "administrarea corecta" a justitiei, pastrarea si consolidarea unei societati libere, apararea membrilor comunitatii care nu pot fi considerati ca indivizi "responsabili".

Cel de al doilea capitol intitulat "Tirania controalelor" analizeaza influenta taxelor si a altor restrictii asupra comertului international.De la Adam Smith pana in zilele noastre, a existat o unanimitate a economistilor, indiferent de pozitia lor ideologica in alte chestiuni, ca un comert international liber este benefic pentru tarile care-l practica si pentru intreaga lume.Totusi, taxele au fost regula. Astazi, ca intotdeauna, taxele "de protectie" sunt puternic sustinute. Guvernele intervin pe piata schimburilor valutare pentru ca ratele de schimb valutar reflecta politicile interne. Argumentele folosite in favoarea taxelor in ultimile secole au fost: siguranta nationala, "industria in formare", "cere de la vecin".Si in sfera internationala reglementarile economice sunt intretinute cu reglementarile politice. Comertul international liber favorizeaza relatiile armonioase intre natiuni avand culturi si institutii diferite.Cooperarea nu conflictul reprezinta regula. Cand guvernele intervin situatia se schimba radical intr-o tara. In lumea moderna taxele si alte restrictii asupra comertului au fost o sursa de neintelegeri intre natiuni.Nivelul concurentei interne este strans legat de reglementarile privind comertul international. Un monopol poate rareori sa se stabileasca intr-o tara fara sprijinul direct sau indirect al guvernului, sub forma taxelor sau a altor procedee. Este aproape imposibil sa se intample aceasta la scara mondiala.SUA ramane o tara predominant libera-una dintre cele mai libere tari importante din lume, dar extinderea rolului guvernului in economie a redus puternic libertatea omului, insa interventia a fost pagubitoare si in termeni politici. Printre trasaturile esentiale ale libertatii economice putem aminti: libertatea de a alege modul de a ne folosi venitul, libertatea de a folosi posibilitatile pe care le avem conform propriilor criterii valorice, libertatea proprietatii

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Liber sa Alegi - Un Punct de Vedere Personal.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 448 cuvinte
Nr caractere:
14 491 caractere
Marime:
16.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
cooperarea, taxelor
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!