Liber sa Alegi un Punct de Vedere Personal

Extras din referat Cum descarc?

Milton Friedman (31 iulie 1912 - 16 noiembrie 2006, San Francisco) a fost un evreu-american, profesor de economie la Universitatea din Chicago. In 1976 a primit Premiul Nobel pentru Economie. El este considerat reprezentantul principal al scolii din Chicago si a fost elevul lui Frank Knight. Milton Friedman a adus nenumarate contributii la dezvoltarea microeconomiei si a macroeconomiei precum si la dezvoltarea teoriilor cu privire la economia de piata si la minimalizarea rolului statului in coordonarea economiei. Intreaga sa activitate a fost cel mai bine descrisa chiar de Milton Friedman in persoana prin urmatoarele cuvinte: ,, As vrea ca lumea sa isi aminteasca de mine ca de un prieten al libertatii. Daca analizezi istoria, vezi ca oriunde exista crestere economica si unde capitalismul infloreste, oamenii traiesc mult mai bine"
"Liber sa alegi un punct de vedere personal", un serial documentar de succes in anii '80 si reluat in anii '90, readuce in discutia publica rolul statului, limitele interventiei, eficienta si eleganta capitalismului si esecul economic si moral al socialismului. In urma succesului primelor aparitii publice, Friedman decide sa publice, in colaborare cu Rose D. Friedman, sotia sa, o serie de carti si materiale in apararea libertatilor economice si sociale.
In "Liber sa alegi un punct de vedere personal" Friedman trateaza direct principalele teme ale economiei de piata, de la considerente legate protectie sociala pana la esenta filosofica a liberalismului clasic. Friedman expune convingator, de-a lungul a 10 capitole insotite de dezbateri cu specialisti si antreprenori obisnuiti, o viziune a unui stat minimal, redus la prerogative legate de protectia vietii si a proprietatii. Documentarele, reluate in '90 in contextul retragerii comunismului, sunt transformate intr-o carte, care a devenit un best-seller in 1980.
Un economist eminent, cu importante contributii teoretice si practice, Friedman a reusit sa comunice cu publicul larg, cu sinceritate si convingere, despre cele mai importante teme, de fiecare data cand libertatea individuala si prosperitatea economiei de piata au fost in primejdie. Mesajul lui a fost mereu lipsit de tehnicalitati economice, insa argumentele sale au fost intotdeauna fundamentate pe o cunoastere stiintifica greu de egalat.
Milton Friedman evidentiaza prin exemplele mai multor tari in care functiona un regim comunist, analizate comparativ, faptul ca o economie nu va functiona atata timp cat va fi controlata si comandata de la centru, in comparatie cu tarile care aplicau liberalizarea preturilor si a schimbului liber ce a condus la o economie functionala.
Capitolul 6 :"Ce este rau in scoliile noastre?"
In acest capitol Friedman dezbate problema scolilor si implicit a educatiei si a problemelor aparute in acest context. El analizeaza atat invatamantul primar cat si cel secundar ce sunt administrate si controlate de catre stat si analizeaza de asemenea performanta scazuta cu care aceste institutii isi desfasoara activitatile. Autorul ne vorbeste despre cum ar fi stat lucrurile daca sistemul particular de eductie din SUA nu ar fi fost inlocuit de cel de stat, cum ar fi fost daca parintii ar fi avut libera alegere de a opta pentru o anume scoala si de a hotara in functie de investitia pe care ar fi dorit sa o faca pentru educatia copiilor lor.
Ne arata de asemenea care ar fi fost efectele daca o parte din banii care se duceau catre stat , ca impozite ar fi revenit parintilor prin emitere de catre guvern a unor vouchere, dandu-le posibilitatea de a alege pe baza acestora pentru care forma de finantare ar opta pentru educatia copiilor lor. El explica cum acest plan ar fi putut duce la imbunatatirea calitatii si cresterea performantei la toate nivelurile in scolii. Astfel scolile ar fi avut posibilitatea de a se imbunatatii continuu, s-ar fi creeat concurenta, unele dintre ele ar fi deveni chiar profitabile existand posibilitatea de a se autofinanta, fapt care ar fi dus la interesul parintilor de a opta pentru acele scoli cu un nivel de pregatire si eficienta crescut, si raportat la sumele pe care acestia ar fi fost dispusi sa o adauge valorii voucherului. Proiectul a avut totusi succes in cele cateva scoli in care s-a reusit implementarea sa. Au existat insa parti care s-au opus acestui proiect sustinand ca sunt parinti, in special cei saraci si putin educati, care nu ar fi, insa, capabili sa gestioneze corect prin aceasta forma de finantare educatia copiilor lor, ca ar exista posibilitatea fraudei si ca ar creste costurile achitate de contribuabili.


Fisiere in arhiva (1):

  • Liber sa Alegi un Punct de Vedere Personal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!