Lexus si Maslinul

Extras din referat Cum descarc?

Thomas L. Friedman este unul din analistii de marca ai lumii afacerilor.
Globalizarea este fenomenul care descrie cel mai bine transformarile pe care omenirea le infrunta in prezent, de aceea numerosi ganditori ai zilelor noastre au scris mii de pagini in incercarea de a descrie si dezbate fenomenul. Una dintre cele mai complete lucrari in acest sens este "Lexus si maslinul", scris de Thomas Friedman, care in primele pagini ale cartii sale defineste globalizarea astfel: ,,integrarea inexorabila a pietelor, a statelor nationale si tehnologiilor intr-un grad fara precedent si anume intr-o modalitate care da indivizilor, intreprinderilor si statelor nationale posibilitatea de a ajunge mai departe, mai rapid, mai profund' sau ,,expansiunea capitalismului de piata libera'.
Globalizarea reprezinta alinierea tarilor la norme comune pe toate planurile, insa de cele mai multe ori statele intampina greutati in a se supune tendintelor, conform autorului, in a imbraca, ,,camasa de forta din aur", ce presupune o reformare a intregului sistem prin descentralizarea puterii si a informatiilor, printr-o democratizare atat la nivelul tehnologiei, informatiei, finantelor, cat si a luarii deciziilor. Fiecare tara este unica, tocmai de aceea asimilarea tuturor acestor cerinte este privita si abordata diferit, in special in functie de gradul de dezvoltare al fiecareia in parte. Insa procesul 
este inevitabil. Pentru a putea supravietui, statele trebuie sa se acomodeze si sa inteleaga motoarele acestei economii de piata libera, pentru ca integrarea in acest sistem global este ca si cum tara fiecaruia ar putea fi licitata la bursa. Tocmai de aceea, pentru atragerea investitorilor straini,tara trebuie sa prezinte anumite garantii, precum legi echitabile, grad scazut de coruptie sau anumite scaderi de taxe pentru import-export. Toti acesti factori pot asigura o mai buna cotare a tarii pe aceste super piete, ce par a fi noul corp decizional al lumii. Toti acesti investitori si super piete intrunesc asa-zisa turma electronica, conecta si intre ei mai mult ca niciodata, informatia fiind mai pretioasa acum mai mult decat oricand, iar decizia lor semnificand viata sau moarte pentru un anumit stat.
Cartea este divizata in patru parti, prima dintre ele, "Analizarea sistemului", debuteaza prin crearea unei comparatii intre lumea Razboiului Rece si era globalizarii, ce este cel mai bine rezumat, in ideea: ,,Globalizarea este totul si opusul a totul". Cele doua abordari sunt diametralopuse: in timp ce ridicarea zidurilor protectioniste, monopolizarea pietelor, informatiei si sistemul decizional descendent constituiau pietrele de temelie ale viziunii Razboiului Rece, deschiderea granitelor, conectarea, liberalizarea informatiei si transparenta conduc la competitivitatea cea sigura prosperitatea in era globalizarii.
Titlul lucrarii, ,,Lexus si maslinul" scoate la iveala intreaga atitudine a autorului fata de globalizare: ,,problemele lumii de astazi pot fi explicate ca interactiunea dintre ceea ce este tot atatde nou ca un site de internet si ceea ce este tot atat de vechi ca maslinii nodurosi de pe malurileIordanului'. In timp ce baza globalizarii o constituie standardizarea tuturor tehnologiilor, conectarea continua la internet si implicit la lume, ,,intentia de a construi un Lexus si mai performant", o partea omului ramane ancorata in problemele conservarii propriei identitati in fata acestor schimbari, ,,cealalta jumatate de lume-uneori jumatatea aceleiasi tari, a aceleiasi persoane- era inca inclestata in lupta pentru dreptul de proprietate asupra maslinului".
Friedman isi incepe cartea cu o scena de deschidere in care afirma ca, lumea are 10 ani, aducand ca argumente diferite evenimente economice, sociale, politice ce au afectat lumea, la inceput locale, dar care mai tarziu au avut un impact global. 
,,Lumea s-a nascut in 1989, odata cu caderea Zidului Berlinului, si tot atunci s-a nascut si cea mai noua economie globala." (Merrill Lynch). Autorul sustine ca aceasta lume noua este de fapt o noua era a globalizarii similara cu cea care a avut loc in perioada dintre mijlocul secolului XIX si sfarsitul anilor 1920.
Friedman, lucrand ca editorialist pe probleme de politica externa la ziarul ,, New York Times" inca din 1995, nu avea inca la dispozitie un superstory, la fel ca predecesorii sai, in jurul caruia sa-si formuleze opiniile. Dar, mai tarziu,a realizat ca acel superstory era globalizarea, noul sistem international. Globalizarea inseamna extinderea capitalismului de piata libera, iar din punct de vedere cultural iseamna extinderea americanizarii globului. Cel mai important aspect, insa, globalizarea are propria structura de putere, diferita si cu mult maicomplexa decat cea a Razboiului Rece.
Sistemul globalizarii este construit pe trei echilibre de forta care se intersecteaza si se influenteaza reciproc: echilibrul traditional dintre statele nationale, echilibrul dintre statele si pietele globale si echilibrul dintre indivizi si statele nationale.Toate aceste lucruri , spune autorul, fac ca sistemul globalizarii sa fie foarte greu de inteles si greu de a te adapta la el. Pentru a se adapta noului sistemsi a-l intelege, Friedman a trebuit sa se instruiasca pe sine insusi si sa inceapa a privi lucrurile din alte perspective. Informatiile din atatea perspective trebuiesc arbitrate, selectate pentru a realiza un tablou al lumii. Acele alte perscpective sunt : politica, cultura, comert si finante, securitate nationala, tehnologie si mediul inconjurator. Acei oameni care reusesc sa priveasca lucrurile global din toate aceste perspective sunt cei care detin informatia.In acest mediu al globalizarii in care s-ar parea ca totul este uniform,lucrurile nu stau asa. 
Problemele lumii pot fi explicate ca interactiunea dintre nou, modern si ultra-avansat si ceea ce este vechi ca maslinii de pe malurile Iordanului. Autorul face o paralela cu diferenta dintre un Lexus (masinaultraperformanta construita intr-o fabrica high-tech, ce reprezinta dezvoltarea) si maslin (reprezinta sentimentul national de apartenenta). Aceasta lupta dintre un Lexus si maslin o putem vedea pe tot globul. Pentru ca o societate sa se dezvolte trebuie sa gaseasca un echilibru intre sentimentul national si dezvoltare. ,,Zidurile" care s-au prabusit in intreaga lume au dus la disparitia diferentelor dintre diferitele zone ale lumii. ,,Zidurile" au fost daramate de trei schimbari : schimbari in modul in care comunicam, in care investim si in modulin care percepem lumea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lexus si Maslinul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!