Leasingul Financiar

Extras din referat Cum descarc?

1. CONTINUTUL PRINCIPIULUI PRIMORDIALITATII REALITATII ECONOMICE ASUPRA APARENTEI JURIDICE
Informatiile prezentate in situatiile financiare trebuie sa reflecte realitatea economica a evenimentelor si tranzactiilor, nu numai in forma lor juridica.
Principiul primordialitatii realitatii economice asupra aparentei juridice este recunoscut in literatura de specialitate si sub numele de ,,principiul prioritatii realitatii in fata formei" .
Acest principiu este specific sistemelor contabile nord-americane si anglo-saxone (substance over form principle), el nefiind acceptat ca atare in tarile in care informatia contabila este puternic influentata de aspectele juridice (tarile Europei continentale) decat pentru conturile consolidate.
Norma internationala IAS 1 include si defineste principiul realitatii in fata formei. Astfel, norma sus-mentionata releva ca ,,operatiile si alte evenimente ale vietii intreprinderii trebuie sa fie inregistrate si prezentate conform naturii lor si realitatii financiare, fara sa se tina cont, in mod unic de aparenta lor juridica"
Traditional, in mediul britanic, este luata in considerare realitatea economica a opertiilor, sfidandu-se simpla ,,impodobire" juridica. In acest esenta, acest mod de ,,a vedea" operatiile este criteriul care sta la baza recunoasterii (constatarii) activelor si datoriilor: esenta unui activ este calitatea sa de a genera beneficiu viitor, notiunea de datorie reprezinta mai mult decat cea de obligatie legala; un exemplu tipic este operatia de ,,depozitare a unui stoc, la un tert, in vederea vanzarii lui ulterioare unui altui tert": criteriul care permite sa se constate stocul in bilantul proprietarului sau in cel al depozitarului este ,,riscul de nevanzare".
Un exemplu (caz) de angajare sau nu a principiului ,,prioritatii" realitatii in fata formei (sau al primordialitatii realitatii economice asupra aparentei juridice) este dat de evaluarea creantelor intreprinderii asupra clientilor sai. Din punct de vedere juridic, marimea datorata este cea nominala (care nu analizeaza, a priori, solvabilitatea debitorului). Cazul este, de asemenea, subiect de prudenta.
In numele adevarului economic si financiar, este mai rational sa evaluam creanta la valoarea probabila pe care intrprinderea spera sa o recupereze, decat la valoarea nominala.
Dreptul contabil francez spune ,,nu" acestui principiu. Cu toate acestea, in cazul de mai sus, pentru a concilia punctul de vedere juridic cu cel economic si pentru a aplica concomitent nominalismul si primordialitatea realitatii economice, contabiulul francez inscrie in bilant atat valoarea nominala a creantelor (valoare bruta) cat si valoarea lor probabila de recuperare (valoarea neta).
Sensul acordat de francezi principiului anglo-saxon ,,substance over form", prin formulele ,,prioritatea sustantei in fata formei" sau ,,primordialitatea realitatii economice asupra aparentei juridice" poate conduce la unele concluzii eronate. Pentu ca astfel de formule presupun subordonare in fata unor realitati care ar scapa domeniului dreptului. Alfet spus, formulele franceze ale acestui principiu sugereaza ideea ca dreptul nu descrtie ansamblul situatiilor aferente realitatiisau cel putin ca o face de o maniera inselatoare. Aceasta ar insemna ca ,,domnia dreptului ar fi opusa domniei realitatii" (adica a economiei). Or, se stie, nerespectarea regulilor juridice, in intocmirea conturilor anuale, este un fapt constitutiv de infractiuni penale.
Traducerea prepozitiei ,,over" prein substantivul ,,primordialitate" este extrem de discutabila, deoarece ea nu respecta spiritul celebrului principiu anglo-saxon.
Comparat cu textele normei contabile internatoionale IAS1 ,,Tranzactiile si alte elemente ar trebui sa fie contabilizate si prezentate in raport cu substanta lor si realitatea financiar si nu, in mod unic, cu forma lor legala", formula franceza ,,Preeminenece de la realite economique sue l'apparence juridique" (primordialitatae realitatii economice asupra aparentei juridice ) subintelege o prioritate, in timp ce modlul sau englez, utilizand adverbul ,,merely" (doar; in mod unic), expune o idee de juxtapunere si nu de preeminenta, de ierarhie sau, si mai putin,de substituire.
Aparenta juridica nu este nicidecum exclusa: este doar indicat ca ea risca sa nu fie suficienta.
Ca atare, preparatorii de conturi sunt invitati sa tina cont de realitate si de aparenata, nu numai de prima in locul celei de-a doua.
Poate ca realitatea si aparenta nu au o incarcatura filosofica prea mare, dar ele sunt mai subiective. Cuvintele cheie ,,substance" si ,,form" exprima, atat in engleza cat si in franceza (de altfel, si in romana), concepte complementare: orice element al universului este definit prin substanta si forma sa. 
2. ASPECTE TEORETICE SI PRACTICE PRIVIND LEASINGUL
Principalii termeni folositi atunci cand vorbim despre operatiunea de leasing sunt urmatorii:
Leasingul este un acord prin care locatorul transmite locatarului in schimbul unei plati, dreptul de a utiliza un bun pentru o perioada de timp convenita.
Leasingul financiar este operatiunea de leasing care transfera, in mare masura toate riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate asupra bunului. Titlu de proprietate poate fi transferat, in cele din urma, sau nu.
Leasingul operational este operatiunea de leasing ce nu intra in categoria leasingului financiar.
Leasingul irevocabil reprezinta operatiunea de leasing care este revocabila doar
a) daca survine o contingenta a carei producere este putin probabila
b) cu permisiunea locatorului
c) in cazul in care locatorul contracteaza cu acelasi locatar un nou lesing privind acelasi bun sau unul echivalent 
d) in momentul plati de catre locatar a unei sume suplimentare astfel incat , la inceputul leasingului continuarea lui este asigurata intr-o masura rezonabila


Fisiere in arhiva (1):

  • Leasingul Financiar.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!