Keynes

Extras din referat Cum descarc?

Paul A. Samuelson (nascut la 15 mai, 1915) este un economist evreu american cunoscut pentru munca sa in multe domenii ale economiei. El a fost medaliat cu Medalia John Bates Clark in 1947 si a primit Premiul Nobel pentru Economie in 1970.
Samuelson a fost educat la Universitatea din Chicago si Harvard pe care a absolvit o in 1941. A fost deasemenea professor de economie la Institutul de Technologie din Massachussett si a servit de nenumarate ori ca economic advisor al guvernului American.
Dintre scrierile sale se evidentiaza lucrarea Economics aparuta in 1948 publicata in nenumarate editii, si The Collected Scientific Papers aparuta in 1966 si publicata pana in 1986 in 5 volume.
Manualul Economics de Paul Samuelson se numara printre cele mai de succes manuale publicate vreodata in domeniul economic, alaturi de lucrarile scrise de Adam Smith, David Ricardo, John Stuart Mill si Alfred Marshall. Cele cincisprezece editii ale acestui manual s-au vandut in mai mult de patru milioane de exemplare si au fost traduse in patruzeci si unu de limbi.
Dupa ce a trecut atita vreme de la prima sa editie din 1948, putem spune ca Economics-ul lui Samuelson a rezistat trecerii timpului. A supravietuit unei jumatati de secol de schimbari dramatice ale economiei mondiale si ale meseriei de economist: pacii si razboiului, ciclurilor economice de tip boom-bust, inflatiei si deflatiei, Republicanilor si Democratilor, precum si aparitiei unei multitudini de noi teorii economice.
Vreme de doua generatii, manualul sau a dominat invatamintul economic universitar intr-o asemenea masura, incat astazi, cind editorii cauta noi autori pentru manualele elementare de economie, ei spun ca sunt in cautarea "urmatorului Samuelson" (Nasar, 1995). El lasa in urma lui o mostenire mult mai semnificativa decat o arata cifrele sumelor provenite din vinzari. Desi e foarte posibil ca acest manual sa nu se mai afle in topul primelor 10 cele mai vandute manuale pe piata americana, majoritatea celor mai populare manuale actuale imprumuta extensiv stilul pedagogic al lui Samuelson, atit in ceea ce priveste tonul cat si in ceea ce priveste utilizarea si modul de expunere al diagramelor, precum modelul cererii si al ofertei, curbele costurilor, multiplicatorul si crucea keynesiana.
Motivul keynesian 
In introducerea la una dintre primele sale editii, Samuelson neaga ca scopul principal pentru care a scris manualul Economics a fost acela de a transmite vreun "unic Mare Mesaj" (3: v). Este insa evident ca Samuelson a intentionat sa introduca studentii in noua teorie economica a lui Keynes. Multiplicatorul, propensiunea spre consum, paradoxul economisirii ("the paradox of thrift"), politicile fiscale anticiclice si C+I+G, erau toate incorporate in limbajul unui curs introductiv de economie, iar de acum familiara diagrama in cruce a veniturilor si cheltuielilor a fost tiparita pe coperta primelor trei editii. Sectiunile macroeconomice ale cartii le precedau pe cele microeconomice, o abordare inovatoare in acel moment. Mai mult, in primele editii, doar John Maynard Keynes avea onoarea de a fi prezentat printr-o fisa biografica, si doar Keynes, si nu Adam Smith sau Karl Marx, era etichetat ca fiind "un geniu multilateral" 
In prima editie, Samuelson pretindea ca teoria keynesiana a determinarii venitului era "din ce in ce mai acceptata de catre economistii din toate scolile" si ca implicatiile de politica economica ale acesteia erau "neutre". De exemplu, "aceasta poate fi folosita la fel de bine pentru apararea liberei initiative sau pentru ingradirea acesteia, precum si pentru atacarea sau apararea interventiilor fiscale guvernamentale". Totusi, explicatia data de acesta modelului accentua faptul ca "libera initiativa" este afectata periodic de "cicluri acute si cronice", ale caror urmari se observa in somaj, productie si preturi, si pe care guvernul este tinut responsabil sa le "indulceasca" . "Economia de piata nu se deosebeste prea mult de o masina cu volanul stricat sau fara sofer", scria Samuelson.
"Politicile fiscale anticiclice incearca sa introduca un astfel de sofer, sau un mecanism de control termostatic.". In editia urmatoare, strategia retorica a lui Samuelson parea gandita astfel incat sa lase studentilor impresia ca profesiunea economica a ajuns la o structura monolitica a convingerilor. Incepand cu cea de-a patra editie (1958), el declara ca "90% dintre economistii americani au incetat de a mai fi <<economisti keynesieni>> sau <<anti-keynesieni>>. In schimb, ei au realizat o sinteza intre elementele valoroase din vechea teorie economica si teoria moderna a determinarii venitului." El eticheta aceasta noua teorie economica drept "sinteza neoclasica", desi modelul "managementului cererii" ar fi fost o denumire mai exacta.
Incepand cu editia a saptea, desi Samuelson nu mai utiliza "metafora masinii lipsite de volan" el a continuat sa accentueze ca "o economie de tip laissez-faire nu poate garanta ca va exista exact acea suma a investitiilor necesara asigurarii angajarii totale." Daca ocuparea deplina a fortei de munca totusi se petrecea, acesta ar fi fost un "noroc chior". El sustinea ca "sinteza neoclasica" era "acceptata in linii mari de catre toata lumea in afara catorva autori de extrema stanga sau dreapta" , o asertiune care a aparut aproape in aceeasi forma in toate editiile pana la cea de-a douasprezecea (1985), prima avandu-l ca autor si pe Nordhaus. Atunci cand cadrul analitic al modelului cererii agregate si al ofertei agregate a fost introdus in cea de-a douasprezecea (1985) si in editiile urmatoare, acestea erau prezentate ca intersectandu-se si realizand un echilibru fara ocuparea deplina a fortei de munca. La intrebarea "Exista un mecanism automat care sa garanteze ca economiile si investitiile se vor echilibra la nivelul necesar asigurarii ocuparii depline a fortei de munca?", Samuelson si Nordhaus raspundeau "Nu".


Fisiere in arhiva (1):

  • Keynes.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!