Karl Marx - Fisa Biografica si Recenzia unei Lucrari

Cuprins referat Cum descarc?

- FISA BIOGRAFICA 3
- RECENZIE : "MANIFESTUL PARTIDULUI COMUNIST" 6
-Burghezi si proletari 6
-Proletari si comunisti 7
-Literatura socialista si comunista 7
-Pozitia comunistilor fata de diferite partide de opozitie 8
-Prefete 8
- CONCLUZII 9
- BIBLIOGRAFIE 10


Extras din referat Cum descarc?

FISA BIOGRAFICA
- Karl Marx s-a nascut la 5 mai 1818 , in orasul Trier (Prusia renana).( Tatal sau era avocat, evreu, care a trecut in 1824 la protestantism. Familia Marx era avuta, culta, fara sa fie revolutionara. )
- Dupa absolvirea liceului din Trier, Marx urmeaza cursurile intii la Universitatea din Bonn , apoi la cea din Berlin , studiind dreptul , dar mai ales istoria si filosofia Isi termina studiile in 1841, prezentind o teza de doctorat asupra filozofiei lui Epicur Marx impartasea inca de pe atunci conceptiile idealiste ale lui Hegeli.
- In 1842 devine redactorul Gazetei renane ( Rheinische Zeitug ) din Koln , care se transforma sub conducerea lui intr-un ziar al democratiei revolutionare , dar care este interzis in martie 1843 de guvernul prusac
- In 1843, Marx se casatoreste la Kreuznach cu Jenny von Wesphalen , prietena sa din copilarie , cu care era logodit inca din ani studentiei. Sotia sa facea parte dintr-o familie de reactionari din Prusia. Fratele ei mai mare avea sa fie ministrul de interne al Prusiei intre 1850-1858.
- In noiembrie 1843 se muta la Paris, unde etiteaza (februarie 1844) , impreuna cu A. Ruge, "Analele germano- franceze". Aici publica articolul " Contributii la critica filosofiei hegeliene a dreptului " , in care se manifeste ca revolutionar si aparator al drepturilo proletarilor.
- In august 1844 , cand Marx se intalneste la Paris cu Engels , incepe marea lor colaborare si prietenie. Amandoi participa activ la viata grupurilor revolutionare din Paris ( o insemnatate deosebita avea atunci doctrina lui Proudhon , pe care Marx a combatut-o fara crutare in lucrarea sa " Mizeria filosofiei " , aparuta in 1847 ) Luptand cu indarjire impotriva feluritelor doctrine ale socialismului mic-burghez ei elaboreaza tactica si teoria socialismului proletar revolutionar sau a comunismului.
Marx s-a ocupat in mod deosebit de politica , dand o prima si aprofundata analiza critica a economiei politice burgheze in " Manunscrise economice- filozofice din 1844 " In aceasta lucrare abordeaza problema instrainarii si a dezumanizarii omului in conditiile societatii capitaliste. Tot in 1844 , Marx si Engels au scris " Sfanta familie " , in care incep sa puna bazele conceptiei materialiste asupra istoriei 
- In 1845 , Marx scrie Tezele despre Feuerbach , in care critica filozofia contemplativa si schiteaza o noua conceptie despre om , intemeiata pe notiunea de practica si pe recunoasterea esentei sociale a fiintei umane 
- Tot in 1845 , la cererea insistenta a guvernului prusian , Marx este expulzat din Paris ca revolutionar primejdios.
- In "Ideologia germana" , scrisa de Marx si Engels in 1845-1846 , si in " Mizeria filosofiei " , publicata de Marx in 1847 , sunt elaborate fundamentele conceptiei materialiste asupra istoriei si ale teoriei socialismului stiintific.
" Filozofii n-au facut decat sa interpreteze lumea in diferite moduri ; important este insa a o schimba."
- La solicitarea congresului al II- lea al Ligii Comunistilor , la care aderasera in 1847 , Marx si Engels elaboreaza programul acesteia , cunoscut sub numele de "Manifestul Partidului Comunist " , aparut in februarie 1848 
- Cand izbucneste revolutia din 1848* Marx este expulzat din Belgia El se reintoarce la Paris , de unde pleaca dupa revolutia din martie** , in Germania , la Colonia. Aici apare de la 1 iunie 1848 pana la 19 mai 1849 " Noua gazeta renana " al carei redactor sef este Karl Marx 
- Contrarevolutia triumfatoare il trimite mai intai pe Marx in judecata ( este achitat la 9 februarie 1849 ) pentru ca mai apoi sa-l expulzeze din Germania ( la 16 mai 1849 ) Pleaca mai intai la Paris , dar este expulzat si de aici dupa demonstratia din 13 iunie 1849*** si se muta la Londra 
" Proletarii n-au de pierdut in aceasta lupta decat lanturile Ei au o lume de castigat PROLETARI DIN TOATE TARILE , UNITI-VA ! "
- In 1850 , in " Adresa Organului Central catre Liga Comunistilor " Marx si Engels schiteaza perspectivele viitoarei revolutii Tot in acest timp , Engels ia asupra sa grija pentru problemelor materiale ale familiei lui Karl Marx 
- La Londra, Marx scrie "Luptele de clasa in Franta" (1850) si "Optsprezece Brumar al lui Ludovic Bonaparte " (1851-1852) , in care face bilantul experientei revolutiilor burgheze din 1848-1849 si sint abordate probleme teoretice importante cum ar fi : legile dezvoltarii sociale , natura si rolul statului etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Karl Marx - Fisa Biografica si Recenzia unei Lucrari.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!