John Stuart Mill

Previzualizare referat:

Extras din referat:

John Stuart Mill (20 mai 1806 - 8 mai 1873) a fost filosof britanic, unul dintre cei mai influenti ganditori liberali ai secolului XIX; a contribuit la dezvoltarea utilitarismului.

Nascut la Pentonville, Londra in 1806 este fiul economistului si filosofului Scotian James Mill si al Harrietei Mill. John Stuart a fost educat de tatal sau, cu sfaturile si ajutorul filosofului utilitarist Jeremy Bentham. A primit o educatie riguroasa si in mod deliberat a fost crescut complet separat de alti copii; a inceput sa invete greaca la varsta de trei ani, latina la sapte ani, logica la doisprezece si un curs de economie politica la treisprezece ani.

Prima publicatie a sa o reprezinta doua scrisori aparute intr-un ziar in 1822. In 1823 a format Societatea Utilitarista (care s-a destramat in 1826) si a devenit functionar la ,,East India Company", compania unde lucra tatal sau.

Rezultatul educatiei primite de Mill a fost ambiguu: John a absorbit utilitarismul lui Bentham si al tatalui sau, dar a trecut si printr-o criza profunda la varsta adolescentei (declansata in 1826). Acest eveniment l-a initiat pe Mill in devenirea sa ca filosof, a lasat la o parte ceea ce el numea "un adevarat sectarianism interior", si a inceput sa se elibereze de tatal sau, de Bentham si de rationalismul secolului al XVIII-lea pe care ei il reprezentau.

Influentat de conceptia utilitarista a filosofului Bentham, conceptie publicata in lucrarea "Catechism of Parlamentary Reform", Mill va incepe sa studieze sistematic si lucrarea lui David Ricardo, "Despre principiile economiei politice si ale impunerii". In 1820 Stuart Mill viziteaza Franta, unde se intalneste cu economistul Jean Baptiste Say, precum si cu Saint-Simon. La 15 ani, publica sub numele tatalui sau, rezumatul unor lectii de economie politica. Se instruieste temeinic in filozofie si economie. In 1822 intemeiaza un club al tineretului, "Utilitarism Society", unde isi expune ideile si initiaza o serie de dezbateri pe probleme de morala si politica. Paralel cu activitatea stiintifica Mill a lucrat timp de 30 de ani ca angajat al Companiei Indiilor. In 1831 publica o serie de articole saintsimoniene in cotidianul "Examiner" sub titlul "The Spirit of the Age". O data cu anul 1829 publica lucrarea "Eseuri de economie politica", urmand ca in 1843 sa ii apara lucrarea de factura filozofica "Sistem de logica". In 1848 tipareste lucrarea sa economica fundamentala "Principii de economie politica", "considerata un gen de sumum al economiei

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • John Stuart Mill.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 440 cuvinte
Nr caractere:
12 132 caractere
Marime:
20.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
economist, probleme morale, etica
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!