Jean Monnet

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Istoria plaseaza acest francez, nascut la Cognac in 1888, printre cei cativa oameni ai secolului XX a caror actiune a modificat destinul lumii.In timpul primului razboi mondial, el a creat la Londra biroul comun aliat de aprovizionare, apoi in 1919, participa activ la crearea Societatii Natiunilor, al carei secretar general adjunct va deveni. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, prezideaza Comitetul de coordonare franco-britanic pentru punerea in comun a resurselor aliate si joaca un rol predominant in crearea si implementarea Programului Victoria, care va conduce la interventia Statelor Unite in conflict.

Membru al primului guvern al Frantei libere la Alger, organizeaza inarmarea fortelor franceze care vor elibera teritoriul national. In 1945, propune, la cererea Generalului de Gaulle, un plan de reconstructie si modernizare a Frantei postbelice, asociind toate fortele viabile ale tarii: planul Monnet.

Dupa razboi, Jean Monnet concepe prima Comunitate Europeana, CECO - Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, al carei Presedinte va fi din 1952 pana in 1955. Planul sau constant de a uni oameni prinde contur deplin in acesta vointa de a reconcilia popoare care s-au razboit indelung.

O data cu Tratatul de la Roma din 1957, constructia europeana se extinde la Piata Comuna. Jean Monnet creaza atunci un Comitet de actiune pentru Statele Unite ale Europei care sa inglobeze partide si sindicate.

Parinte fondator al Comunitatii Europene, contribuind de o maniera decisiva la transformarea intr-un spatiu de libertate, prosperitate si pace, Jean Monnet a crezut in institutii angajate in sarcini concrete precum si in transferul experientei de la o generatie la alta.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Jean Monnet.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
954 cuvinte
Nr caractere:
5 169 caractere
Marime:
12.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
partide, sindicate
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!