Jean Baptiste Say

Extras din referat Cum descarc?

1. Viata lui Jean Baptiste Say
Jean Baptiste Say a fost un important economist francez al scolii clasice, adept al liberalismului, creator de scoala, practician si teoretician. Gandirea sa a fost puternic influentata de ideile revolutiei franceze; 
J. B. Say s-a nascut la 5 ianuarie 1767 in Lyon. Preocupat de activitati comerciale s-a inscris in anul 1780, in ,,Casa engleza a comerciantilor". Printre altele afost angajat la o companie de asigurari din Paris si a fost redactor sef al periodicului ,,La decade philosophique, litteraire et politique". A fost un participant activ al Revolutiei franceze din 1789.
Dezvoltarea rapida a Frantei dupa 1789, in contextul revolutiei industriale, il va face pe Say sa intreprinda o analiza atenta a vietii economice si indeosebi a industriei. In anul 1803 a publicat "Tratat de economie politica", inspirat de ideile liberalului englez Adam Smith.
Liberal convins Say a refuzat sa sprijine politica protectionista a imparatului Napoleon, iar dupa inalturarea acestuia de la putere in 1815, J. B. Say va deveni profesor de Economie politica la Consevatoire des Arts si apoi la College de France. 
In perioada 1815-1816 a vizitat Anglia si a scris lucrarea "De l'Angleterre et des Anglais". Printre alte lucrari importante se remarca si ,,Catehismul economiei politice" aparuta in 1817.
Intre 1828-1829 a scris "Curs complet de economie politica practica", in sase volume.
Jean Baptiste Say a murit la Paris, pe 15 noiembrie 1832, la varsta de 65 de ani. A avut un fiu Horace Emile, iar nepotul sau Jean Baptiste Leon Say a fost un cunoscut economist.
2. Jean Baptiste Say si liberalismul clasic francez
Liberalismul clasic este un curent social-politic si ideologic aparut in Europa secolelor XVII si XVIII care promoveaza libertatea si egalitatea in drepturi, porneste de la premiza ca fiecare om are prin nastere dreptul la viata, la libertate si la proprietate.
Concepte fundamentale ale libelarismului clasic sunt:
o libertatea individual;
o proprietatea privata;
o responsabilitatea individuala;
o egalitatea in fata legii;
Liberalismul urmareste crearea unei societati caracterizate prin: libertatea de gandire a indivizilor, respectarea dreptului natural, o economie de piata pe baza initiativei private si un sistem transparent de guvernare, in care drepturile minoritatilor sunt garantate. 
In operele sale, Jean Baptiste Say reia ideile economice ale lui Adam Smith din lucrarea "Avutia natiunilor" , pe care le sistematizeaza si le ordoneaza logic subliniind principiile generale in plus el este si un economist original care a pus in fata stiintei economice probleme ce constituie subiect de disputa chiar si intre economistii din zilele noastre. 
Say considera ca obiectul de studiu al economiei politice trebuie sa-l constituie procesul de formare, repartitie si utilizare a bogatiei in conformitate cu nevoile societatii. El aduce noutati in doctrina economiei politice, in conceptia sa acesta este stiinta care studiaza productia, repartitia, circulatia si consumul avutiei, accentul cazand pe cei trei factori de productie, pe veniturile lor si pe raporturile dintre cerere si oferta.. pentru a functiona politica economic trebuie sa utilizeze toate cele trei elemente ale productiei: munca, natura si capitalul. Daca fiziocratii considerau ca numai in agricultura omul lucreaza cu natura, J.B. Say sustine ideea conexiunii dintre om si natura ca fiind pretutindeni. Deasemenea el introduce in economie notiunea de intreprinzator. Potrivit lui Say intreprinzatorul trebuie sa fie un om de afaceri indraznet, aflat intr-o continua miscare, care se tine la curent cu tehnologia
Jean Baptiste Say a formulat consideratii teoretice si practice ce au vizat urmatoarele aspecte ale economiei
a. Factorii de productie si productia
b. Teoria valorii
c. Teoria repartitiei
d. Legea pietelor (legea debuseelor).


Fisiere in arhiva (1):

  • Jean Baptiste Say.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!