Istoria Gandirii Economice - Economisti Celebri - John Maynard Keynes (1883-1946)

Extras din referat Cum descarc?

Curente de gandire in economie
Primele consemnari de economie, astfel prezentate incat sa corespunda unor standarde azi denumite stiintifice, sunt prezente in Orientul Antic. Cu douazeci de secole inainte de Christos, in Egipt si Babilon se scriau coduri de proceduri economice (si juridice, precum Codul lui Hamurappi) de o consistenta si valabilitate in timp exceptionale. Tot in acest mileniu si cel urmator, in India marilor tezaure culturale ce sunt in acelasi timp si scrieri de economie, Mahabharata si Ramayana si in China epocii lui Confucius, economia este la mare pret.
Dar Grecia antica este locul unde se face saltul de la civilizatiile orientale de tip autarhic la cele mediteraneene de tip mercantil. Miscarea economica este marea contributie metodologica a locului. Ea se particularizeaza in diviziunea muncii, moneda, valoare, echilibru, schimb, etc. Pe de o parte sofistii reprezentand individualismul in revolta impotriva statului traditional, puternic, reprezentau abordarea democratica, favorizatoare a comertului, micii industrii si muncii libere. Pe de alta parte socraticii reprezentand conservatorismul, sclavagismul ca forta a economiei si agricultura.
Roma nu a fost creatoare de teorie economica pe masura Greciei, cu exceptia domeniului economiei agricole. Daca insa luam in considerare faptul ca si astazi principiile de drept civil care guverneaza miscarea economica sunt principiile codului civil roman, contributia devine evidenta. 
In perioada evului mediu economia intra in sfera ecleziastica. Toma d'Aquino, Thomas Morus marcheaza, spre exemplu, apogeul doctrinei scolastice medievale. In secolul al XV-lea apare mercantilismul, filosofie economica a negustorilor, centrata pe acumularea de bogatie din comert. Sir William Petty, Thomas Mun sau Fernando Galliani contribuie la impunerea doctrinei. Franta secolului al XVIII-lea consemneaza aparitia doctrinei fiziocrate. Agricultura devine centrul de emergenta al bogatiei, totul trebuie guvernat de principiul: "Laissez faire, laissez passer, le monde va de lui meme." Economia teoretica, astfel cum ne apare ea conceptual astazi, este in semnificativa masura agregata de catre Scoala clasica engleza in secolul al XVIII-lea si al XIX-lea. Adam Smith, considerat intemeietorul scolii considera ca exista o ordine naturala, obiectiva a carei urmare este armonia comunitatii economice. Omul trebuie doar sa-si urmareasca interesul si "mana invizibila" va ghida societatea pe ansamblu. Thomas Malthus, David Ricardo sau John Stuart Mill sunt pricipalii exponenti ai scolii clasice.
Aceasta deschide un adevarat traiect al liberalismului economic (desigur cu limitarile impuse in epoca de transformare a Angliei in atelierul industrial al lumii) ce va inflori prin filiera lui Frederic Bastiat, in doctrina socialista, in egalitarismul, colectivismul, utopia economica (Robert Owen), anarhismul (Proudhon) sau comunismul tratat din perspectiva economica de catre Karl Marx si Friedrich Engels.
La sfarsitul secolului al XIX-lea are loc asa numita revolutie marginala in economie. Carl Menger, Leon Walras sau Stanley Jevons pun bazele unei viziuni pozitive si pragmatice asupra utilitatii si valorii, baze ce vor fi dezvoltate, atingand apogeul in opera lui John Maynard Keynes, cel mai important economist al inceputului secolului XX. De la Keynes, contemporaneitatea conceptiilor economice se insoteste cu o continua diversificare ideatica si diferentiere metodologica. Daca virtutile pietei libere sunt din ce in ce mai greu de combatut intr-o societate globala, calea de a atinge obiectivul fragmenteaza si polarizeaza extremal lumea teoreticienilor economiei astazi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Gandirii Economice - Economisti Celebri - John Maynard Keynes (1883-1946).doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!