Istoria Economica Mondiala

Extras din referat Cum descarc?

Razboiul imaginar - parte integranta a Razboiului Rece
Termenul a fost lansat de catre Mary Kaldor (The Imaginary War. Understanding the East-West Conflict. Basil Blackwell, Oxford, 1990). Razboiul imaginar este o "tehnologie disciplinara" (termenul e preluat de la Michel Foucault) si presupune un discurs care "exprima si legitimizeaza relatiile de putere din societatea moderna". Finalitatea "razboiului imaginar" e aceea de a "mentine coeziunea sociala" interna a societatilor implicate in conflict, scopul fiind domestic, nu indreptat in afara. Aparitia comunismului a extins pentru prima data in istorie bazele controlului social prin teroare la scara continentala. Statele Unite au preluat, rafinat si promovat conceptul intr-un ambalaj "user- friendly" ducand razboiul imaginar impotriva dusmanului absolut la urmatorul nivel, integrandu-l dupa episoadele fatise gen the red scare in cultura autohtona pentru a-l putea reactualiza la nevoie. De actualitate sunt episoadele Saddam Hussein si Osama bin Laden care au permis justificarea unor expresii ca "Axa Raului" (versus subinteleasa axa a binelui), sau reactualizarea intr-un cadru de acceptare populara generala a expresiei (naziste) "razboi total". Razboiul imaginar a fost astfel un instrument de baza ce a permis pe plan intern acceptarea razboiului rece pe o perioada extinsa de timp. 
Razboiul Rece (1947-1991) a fost o confruntare deschisa, nonmilitara (desi a cauzat cursa inarmarii) si limitata, care s-a dezvoltat dupa Al Doilea Razboi Mondial intre doua grupuri de state care aveau ideologii si sisteme politice diametral opuse. Intr-un grup se aflau URSS si aliatii ei, carora li se mai spunea si Blocul rasaritean. Celalalt grup cuprindea SUA si aliatii lor, numiti si Blocul occidental. La nivel militar-politic a fost o confruntare intre NATO (North Atlantic Treaty Organization, Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord) si Pactul de la Varsovia. La nivel economic, a fost o confruntare intre capitalism si socialism. La nivel ideologico-politic a fost o confruntare intre democratiile liberale occidentale (asa-numita "lume libera," "societatea deschisa") si regimurile comuniste totalitare (asa-numita "societatea inchisa"). Infruntarea dintre cele doua blocuri a fost numita "Razboiul rece", deoarece nu s-a ajuns la confruntari directe militare dintre supraputeri (nu s-a ajuns la un razboi "cald"). S-a mai numit "Razboiul Rece" si datorita faptului ca a fost purtat intre fostii aliati din razboiul impotriva regimului totalitar nazist, intre doua forme de regimuri politice care aveau aceleasi radacini ideologice, adica lupta democratica pentru emanciparea omului de sub orice forma de dominatie. "Razboiul rece" a dominat politica externa a SUA si a URSS inca din 1947, cand s-a folosit pentru prima oara termenul, si pana la colapsul Uniunii Sovietice din 1991. Din punct de vedere al mijloacelor utilizate, Razboiul Rece a fost o lupta in care s-au utilizat presiunea economica, ajutorul selectiv, manevrele diplomatice, propaganda, asasinatul, operatiunile militare de intensitate mica si iminentul razboi pe scara mare.Razboiul Rece s-a incheiat o data cu prabusirea regimurilor comuniste sovietice si a URSS, supraputerea care s-a confruntat cu SUA, iar lumea care a ramas este dominata de o singura supraputere (conditie descrisa de specialistii in politica internationala drept hegemonie globala a SUA intr-o lume care insa este multipolara).

Conflictul nedeclarat
Un potential conflict exista inca dinainte de cel de-al doilea razboi mondial, dar a fost tinut sub tacere datorita politicii de neimplicare a SUA si preocuparii URSS-ului pentru problemele sale interne, ceea ce insemna ca Europa continua sa fie arena principala a disputelor politice. Apoi, in timpul razboiului, SUA si URSS au luptat impreuna impotriva puterilor naziste. Dupa infrangerea Germaniei Naziste, Europa era ruinata si in scurt timp a devenit clar ca statele europene nu se mai puteau compara cu SUA sau URSS devenite cunoscute pe plan mondial ca ,,superputeri".Primele manifestari ale conflictului, care avea sa fie cunoscut mai tarziu ca Razboiul Rece, au aparut intre Stalin si presedintele american Harry S. Truman in discutiile din timpul Conferintei de la Potsdam din 1945. Truman a afirmat ca Stalin a incalcat intelegerile facute in timpul Conferintei de la Yalta. De timp ce Armata Rosie era prezenta in toata Europa Rasariteana si Centrala, Uniunea Sovietica a ramas ferma pe pozitii, in ciuda eforturilor lui Truman de impiedicare a expansiunii comuniste. In 1955, Moscova a infiintat Pactul de la Varsovia, alianta militara conceputa sa contrabalanseze alianta occidentala NATO.Puterea militara coventionala sovietica si-a manifesta in mod brutal prezenta si si-a demonstrat puterea in 1956, cand trupele sovietice au zdrobit revolutia maghiara si in 1968, cand unitati ale Pactului de la Varsovia au pus capat reformelor cehoslovace ale Primaverii de la Praga. Uniunea Sovietica si fortele occidentale conduse de SUA au fost implicate in mai multe incidente, care au amenintat sa se transforme in conflicte armate, asa cum au fost Blocada Berlinului din 1948-1949, sau Criza rachetelor din Cuba din 1962, in timpul caruia durii celor doua parti au impins lumea pana pe marginea prapastiei razboiului. Aceasta atitudine a fost temperata nu numai de temererile unui conflict nuclear, dar si de vocile rationale ale moderatilor .Cordialitatea dintre aliatii sin timpul razboiului a disparut rapid, mai ales din momentul in care ambitiile sovietice in Europa de Est au devenit evidente. Prezenta victorioasei Armate Sovietice(Rosii) a fost decisiva pentru a impune in Polonia, Bulgaria, Romania, Ungaria, fosta Iugoslavie si Albania guverne de orientare comunista, care au reusit apoi sa suprime orice opozitie. Aceste tari ,,satelit " erau atent controlate de URSS. Democratiile occidentale au sesizat in acest fapt planul de dominatie mondiala al miscarii comuniste condusa de sovietici. Pericolul parea cu atat mai mare cu cat existau partide comuniste si in ,,lumea libera(non-comunista) ".


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Economica Mondiala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!