Istoria Dezvoltarii Economice a Chinei

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Perioada de ascensiune a economiei chineze incepe odata cu instalarea la putere a Partidului Comunist Chinez si proclamarea, la 1 octombrie 1949, a Republicii Populare Chineze (R.P.C.). In primii ani ai existentei sale, eforturile guvernului R.P.C. se concentrau asupra restabilirii economiei distruse de luptele din timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial si a razboiului civil din anii 1946-1949. A inceput perioada transformarilor socialiste. A inceput sa fie promovata reforma agrara, au fost create primele cooperative agricole, pamintul urma sa fie redistribuit celor 300 milioane de tarani saraci. S-au introdus planuri cincinale de dezvoltare a economiei nationale. Succesul economic era masurat prin gradul de realizare sau supra-realizare a scopurilor de productie. In rezultat, calitatea si inovatia au trecut pe planul doi. Guvernul repartiza locurile de munca, stabilea nivelul salariilor si al preturilor, controla consumul personal al populatiei, inclusiv ratia alimentara si alte necesitati curente. Transporturile si sfera comunala erau nationalizate. Catre 1957, sectorul socialist devenise dominant in economia tarii. Economia Chinei in aceasta perioada avea un caracter mixt: proprietatea de stat dominanta coexista cu cea particulara. 
Planurile cincinale 
Primul plan cincinal, implementat intre anii 1953-1958, a evidentiat schimbarile ce urmau sa se produca in toate sectoarele economiei chineze, in particular a accentuat expansiunea industriei grele. Guvernul a creat sute de intreprinderi mari industriale si catre 1958 China avea deja o baza industriala solida. In sectorul agricol, conducerea chineza a promovat politica de socializare excesiva. S-au constituit asa numitele ,,comune mari", gospodarii mari colective, in care erau nationalizate nu numai pamintul si uneltele de munca, ci si micul inventar pe linga casele oamenilor, pasarile etc. Circa 800 milioane de locuitori rurali au fost organizati in 52 000 de comune. Fiecare comuna era divizata in 16 brigazi de productie, care la rindul lor se mai divizau in 7 echipe de productie a cite 100-250 oameni fiecare. In asemenea conditii, nu era posibil de condus experimente stiintifice in agricultura, de aplicat irigatia si drenajul cu un grad inalt de eficacitate. Volumul productiei agricole a crescut in primul cincinal, insa intr-o masura mai mica in comparatie cu industria.
Initial, autorii celui de-al doilea plan cincinal se bazau pe modelul celui precedent. Insa, la inceputul lui 1958, planul a fost revizuit la cererea liderului chinez Mao Zedong. Acesta tindea sa promoveze o politica de fortare a ,,construirii socialismului" in China. Mao a accentuat faptul ca agricultura chineza nu crestea la fel de rapid ca industria. Planul revizuit urma sa fie indeplinit cu ajutorul unei politici economice si sociale care sa asigure sporirea productiei agricole impreuna cu mentinerea unei cresteri industriale inalte. Conducerea maoista dorea sa depaseasca inapoierea economica, sa transforme China, printr-un ,,salt", in tara industrializata. Astfel, politica lui Mao a devenit cunoscuta sub numele de ,,Marele salt". In legatura cu ea, Mao afirma ca este ,,suficienta vointa politica pentru a transforma economia Chinei".
La acea etapa, China devenea un stat tot mai izolationist in politica sa externa si unul din scopurile Marelui salt a fost de a asigura autarhia, independenta economica absoluta a tarii. Trebuia asigurata o dezvoltare economica accelerata. Drept criteriu de dezvoltare, a servit volumul productiei. Astfel, a fost formulata sarcina de a produce mai mult metal decit statele industrializate ale lumii. Au fost construite mii de cuptoare metalurgice, chiar si in localitatile rurale. Milioane de muncitori si tarani au fost impusi sa abandoneze fabricile si terenurile pentru a lucra la furnale primitive. In consecinta, in citiva ani productia totala de otel a Chinei a depasit cantitatea produsa in Marea Britanie, ceea ce s-a facut cu pretul unui dezechilibru masiv al dislocarii fortei de munca si a cantitatii enorme de resurse irosite, inclusiv a avut loc o defrisare masiva a padurilor in scopul obtinerii combustibilului necesar. Metalul obtinut era de calitate inferioara si avea un domeniu restrins de utilizare.
Procesele in agricultura de asemenea erau afectate de o multime de deficiente. Desi in 1958 s-a obtinut o recolta bogata de cereale, marea majoritate a ei a fost trecuta la deseuri din cauza conditiilor neadecvate de transportare si depozitare. Mai rau, aratul adinc si practica semanarii griului chiar si in conditii nepotrivite pentru cultivarea acestuia au cauzat daune ecologiei. Lucrarile de irigare prost-executate, distrugerea padurilor, finetelor, lacurilor a contribuit la producerea inundatiilor catastrofice din 1959 si 1960. Politica nechibzuita a Marelui salt, la care s-au adaugat calamitatile naturale, a avut ca rezultat 3 ani de foamete in care au murit peste 20 milioane de oameni. 
In urma insucceselor economice ale Marelui salt si a foametei, China a lansat o perioada de reajustare a economiei. Catre 1965, productia in mai multe domenii a atins nivelul sfirsitului anilor '50. Cincinalele al 3-lea si al 4-lea s-au inceput in 1966 si 1971 respectiv. Totusi, atit productia agricola, cit si cea industriala au fost afectate negativ de asa-numita Revolutie culturala (1966-1976), initiata de Mao Zedong, prin care se urmarea ,,re-educarea" societatii chineze si care, in cele din urma, a fost cauza haosului social si putea duce la prabusirea economiei chineze. 
Odata cu intrarea in cel de-al cincilea cincinal, in 1976, liderii chinezi au decis sa accelereze miscarea inainte pe toate fronturile economice pentru a recupera pierderile suferite in deceniul precedent. Totusi, cele mai mari schimbari s-au produs in economie dupa ce Partidul Comunist Chinez, sub conducerea lui Deng Xiaoping, a adoptat in 1978 obiectivele nationale de modernizare a agriculturii, industriei, apararii, stiintei si tehnologiei. Cincinalele ce au urmat erau orientate spre atingerea acestor obiective. 
Perioada reformelor si a deschiderii spre economia de piata
Conducerea lui Deng Xiaoping a contribuit la promovarea unui amplu program reformator al societatii chineze. Din initiativa lui Deng Xiaoping a fost luat cursul spre constituirea unei economii mixte, folosirea pirghiilor de piata, atragerea capitalului strain. 
Primele reforme indreptate spre atingerea noilor obiective nationale si-au luat startul in 1979 in zonele rurale sarace unde gospodariile comunale au fost inlocuite cu sistemul gospodariilor individuale cu responsabilitate proprie. In cadrul acestui sistem, gospodaria individuala prelucra terenuri separate aflate in proprietatea colectivului economic. Gospodariile puteau realiza productia pe pietele agricole la orice pret acceptat de cumparatori. In schimb, o cantitate anumita era vinduta colectivului la un pret prestabilit. Sistemul contractului si a responsabilitatii a avut succes deoarece dadea fermierilor un imbold de a reduce costurile de productie si a ridica productivitatea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Dezvoltarii Economice a Chinei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!