Investitiile Straine in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

I. INVESTITIILE STRAINE - ELEMENTE DEFINITORII
1.1. Definirea investitiilor straine 
1.2. Tipuri de investitii
1.3. Tipuri de investitori
1.4. Efectele investitiilor straine asupra economiei
1.5. Evolutia ISD in Romania si alte tari membre ale UE in perioada 1991- 2008
II. STUDIU DE CAZ -.McDonald's Corporation
III. CONCLUZII
IV. BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

I. INVESTITIILE STRAINE - ELEMENTE DEFINITORII
1.1.Definirea investitiilor straine directe
Investitiile straine sunt definite ca proprietatea directa sau indirecta a unei entitati straine de a detine cel putin 10% din actiunile cu drept de vot ale unei intreprinderi. O investitie directa straina poate insemna o achizitie, o fuziune, o noua fabrica, extinderea fabricii sau o absorbire.
Investitiile straine directe au camp de manifestare atunci cand intr-o tara nivelul cererii de investitii este mai mare decat volumul economiilor interne. Se creeaza premise ca economiile din alte tari sa fie atrase pentru a compensa deficitul intern de resurse financiare. De regula aceste fluxuri financiare provin din tarile dezvoltate avand loc un transfer net de resurse ca urmare a faptului ca economiile in aceste tari depasesc cererea interna de investitii.
1.2.Tipuri de investitii
In economie exista mai multe tipuri de investitii. Unele dintre acestea presupun tranzactii financiare intre agentii economice, altele presupun implicarea in tranzactii si a unor bunuri materiale cum ar fi cladirile, echipamentele industriale, mijloacele de transport etc. In primul caz, investitorul intra in posesia unor active specifice: actiuni, obligatiuni, certificate de depozit sau bouri de tezaur. In al doilea caz activele rezultate au cu totul alta natura: fabrici, companii de transport, hoteluri sau magazine.
In primul caz este vorba despre investitii financiare, iar in al doilea caz de investitii reale. De cele mai multe ori nu se poate face o delimitare precisa, deoarece cele doua tipuri coexista. Trebuie de retinut ca in perioadele precapitaliste majoritatea investitiilor reale nu implicau nici un fel de tranzactii financiare. In societatea moderna, aproape orice investitie reala are si o importanta latura financiara. De la cel mai mic magazin pana la marile corporatii internationale, activitatea de investitii se sprijina pe credit, actiuni, obligatiuni etc.
1.3.Tipuri de investitori 
Termenul "speculatie" este folosit de multe ori in sens peiorativ. Nu exista vreo diferenta de esenta intre ce le doua concepte: cel de investitor si cel de speculator. Speculatorul reprezinta un tip aparte de investitor, care se individualizeaza printr-un comportament specific:
- speculatorul are o atitudine diferita fata de risc, in comparatie cu investitorul obisnuit : primul este atras puternic de investitiile cu risc deosebit e mare, cel de-al doilea prefera un risc cat mai scazut;
- decurgand din aceasta atitudine, speculatorul mizeaza pe un profit anormal de mare corespunzator cu riscul pe care si-l asuma, in timp ce investitorul obisnuit conteaza pe un castig normal de mare;
- speculatorul actioneaza mai mult pe termen scurt, in timp ce pentru o investitie obisnuita orizontul de timp este relativ mai mare;
- in timp ce majoritatea agentilor economici considera ca informatiile si semnalele furnizate de piata sunt corect interpretate de catre toti, speculatorul crede ca are un avantaj informational fata de ceilalti,anticipand o evolutie pe care alti nu o intrevad;
1.4. Efectele investitiilor straine asupra economiei 
Din punct de vedere conceptual, implicatiile pozitive si negative la nivel macroeconomic se refera, in principal, la urmatoarele aspecte:
Sustin cresterea economica , fapt ce se realizeaza diferentiat functie de forma pe care o imbraca investitia straina directa. In cazul unei investitii ,,pe loc gol" (greenfield), cresterea economica se datoreaza crearii unei noi capacitati de productie, locurilor de munca suplimentare, aparitiei unui nou consumator si platitor de taxe. In cazul participarii la privatizare, efectele pozitive apar in situatia eficientizarii activitatii agentului economic si cresterii competitivitatii acestuia, permitand supravietuirea pe termen lung a intreprinderii privatizate.
Stimuleaza investitiile interne,intrucat producatorii autohtoni vor fi interesati in cresterea eficientei activitatii si imbunatatirea calitatii output-urilor fie pentru a face fata concurentei datorate prezentei investitorilor straini in sectorul de activitate respectiv, fie pentru a dobandi calitatea de furnizori ai investitorului strain. In plus, firmele locale pot dobandi acces la canalele de distributie ale investitorului strain, caz in care vor fi interesate in cresterea productiei si a calitatii bunurilor realizate.
Sprijina restructurarea si privatizarea, aspect care prezinta o importanta deosebita in cazul statelor central si est europene, in special in cazul firmelor care necesita un volum mare de capital si capacitatea de a reorganiza si eficientiza activitatea. Astfel, investitorii straini pot contribui nu numai cu resursele financiare necesare privatizarii, in masura in care efectueaza ulterior investitii in vederea eficientizarii rapide a activitatii firmei.
Sustin cresterea investitiilor de capital , datorita accesului investitorilor straini la sursele externe de capital. In cazul in care pietele locale de capital nu dispun de resurse financiare pentru finantarea unor proiecte importante, investitiile straine pot acoperi acest deficit deoarece reprezinta o sursa directa de capital strain. Astfel, pot avea efecte pozitive asupra balantei de plati externe, prin finantarea deficitului de cont curent.
Genereaza efecte pozitive asupra balantei comerciale, daca investitorul direct produce prioritar pentru export sau in cazul productiei destinate pietei interne care substituie importurile.
Sustin cresterea veniturilor la bugetul statului datorita aparitiei de noi contribuabili in economia tarii gazda. Chiar si in cazul in care se acorda anumite stimulente fiscale, veniturile bugetare cresc ca urmare a cresterii incasarilor din impozitele pe salarii.
Cresterea importurilor , reflectata negativ asupra soldului balantei comerciale, se datoreaza importului de masini si utilaje finantat de investitorul strain, fara de care implementarea investitiei nu ar fi posibila.
Cresterea somajului datorita restructurarii intreprinderilor privatizate cu scopul eficientizarii rapide a activitatii. Este evident ca, in acest caz, se poate inregistra o reducere a numarului locurilor de munca in intreprinderile privatizate.
1.5.Evolutia ISD in Romania si alte tari membre ale UE in perioada 1991- 2008
Fenomenul investitiilor straine a inregistrat cea mai accentuata dinamica in ultimul deceniu al secolului trecut, varful fiind atins in 2000. Sfarsitul anului 2000 aduce o restrangere a ISD, determinata de evolutia economica globala precum si de o serie de evenimente conjuncturale care au influentat puternic, in sens negativ miscarile internationale de capital. 
Astfel, in 1991 fluxurile mondiale de ISD au fost de 571 milioane de dolari si au crescut in 2007 la 1.833.324 milioane de dolari, ceea ce inseamna o crestere de 11,8 ori. Cresterea a fost continua pana in 2000, cand intrarile de ISD au fost de aproape 1.400.000 milioane de dolari, dar au scazut in 2001 la 824.444 milioane de dolari. Pe fondul recesiunii globale, ISD au scazut si in urmatorii doi ani, ajungand in 2003 la circa 40% fata de nivelul din 2000. Perioada 2004-2008 a fost una de revenire, dejain 2006 depasindu-se nivelul atins in 2000.
In ceea ce priveste ISD din Romania, putem observa o crestere continua pana in anul 2001 cand nivelul ISD este de 1.157 milioane de dolari americani. In 2002 are loc o foarte usoara scadere, apoi din 2003 incepe din nou cresterea ISD, atingand in 2006 valoarea de 11,365 milioane de dolari, fiind de 284 de ori mai mare decat in anul 1991.


Fisiere in arhiva (1):

  • Investitiile Straine in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!