Investitiile Straine Directe in Contextul Aderarii la Sistemul Monetar European

Extras din referat Cum descarc?

Investitiile straine, in sens larg, reprezinta componenta fluxurilor internationale, care reflecta scopul unei entitati, persoana fizica sau juridica, rezidente intr-o tara,de a obtine un interes,pe termen scurt sau lung,intr-o companie rezidenta intr-o alta tara. Putem spune ca investitia internationala presupune existenta a cel putin doi agenti economici, agentul economic emitent si agentul economic receptor, situati in spatii nationale diferite .
Se identifica doua categorii de investitii internationale: investitiile straine directe si investitiile de portofoliu. Una dintre particularitatile investitiilor straine directe este transferarea de catre agentul emitent a controlului si deciziei asupra activitatii receptorului, se realizeaza astfel trecerea in patrimoniul emitentului a cel putin 10%-20% din numarul total de voturi,respectiv 10% pentru SUA, 20% pentru Franta si 25% in Germania, in timp ce Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) recomanda un procent de numai 10% . O alta particularitate a investitiilor straine directe este aceea ca interesul si implicarea investitorului strain se manifesta pe termen lung, ceea ce elimina posibilitatea desfasurarii unor activitati speculative,posibile in situatia investitiilor straine de portofoliu. Se realizeaza de asemenea internalizarea unor fluxuri investitionale de capital(tangibile), de cunostinte, de management, de know-how.
Agentii economici implicati in investitiile internationale, indiferent de forma acestora, au in vedere obtinerea de venituri, diversificarea si accesul la piata. In plus specialistii evidentiaza o serie de criterii principale care stau la baza deciziei de a investi intr-o anumita tara, cum ar fi potentialul pietei si existenta capabilitatilor locale (resurse naturale, umane, de cercetare-dezvoltare etc.). Astfel obiectivele urmarite de acestia sunt: stabilirea unei pozitii puternice pe piata nationala sau castigarea accesului la o noua piata regionala, accesul la factorii de productie care au un cost real scazut (competitivitate prin cost), accesul la resurse umane si naturale, accesul la cunostinte stiintifice si capabilitatile de cercetare si dezvoltare locale.
Efectele investitiilor straine directe la nivel macroeconomic
Ne propunem sa evidentem, prin intermediul tabelului 2, efectele pe care patrunderea capitalului strain le are asupra macroeconomiei tarii gazda.
Implicatiile ISD la nivel macroeconomic
Tabelul 1
Implicatii pozitive Implicatii negative
pe termen scurt pe termen lung
?sustin cresterea economica ; ? poate determina cresterea importurilor; ?distorsiuni economice cauzate de actiunile investitorului strain;
?sprijina restructurarea si privatizarea; ?impact negativ asupra bugetului; ?efecte sociale si economice datorate contractarii unei pozitii de monopol.
?genereaza efecte pozitive asupra balantei comerciale; ?cresterea somajului. -
?sustin cresterea veniturilor la bugetul statului; - -
?imbunatatirea standardului de viata prin contributiile mai sus prezentate; - -
?sustin cresterea investitiilor de capital; - -
?stimuleaza investitiile interne. - -
Sursa:Iacovoiu,2009,pag. 149-153
In primul rand, ISD sprijina cresterea economica in functie de forma pe care o imbraca: daca este vorba despre o investitie de tip ,,greenfield", cresterea economica se datoreaza cresterii capacitatii de productie, a locurilor de munca suplimentare, aparitiei unui nou consumator si contribuabul la taxe; in cazul privatizarii se poate remarca cresterea eficientei activitatii agentului economic si cresterea competitivitatii acestuia, permitand supravietuirea pe termen lung a intreprinderii privatizate . Prezenta investitorilor straini in tara gazda va determina producatorii autohtoni sa creasca eficienta activitatii si sa imbunatateasca calitatea bunurilor si serviciilor prestate pentru a face fata concurentei in sectorul de activitate respectiv sau pentru a dobandi calitatea de furnizori ai investitorului strain. Se poate intampla ca firmele locale sa dobandeasca acces la canalele de distributie ale investitorului strain. Sprijinirea restructurarilor si privatizarii este un aspect deosebit de important pentru firmele care necesita un volum mare de capital si solutii de reorganizare si eficientizare a activitatii. ISD au posibilitatea de a genera efete pozitive si asupra balantei comerciale, daca investitorul produce in tara gazda, dar este interesat de promovarea produselor pe pietele externe sau daca investitorul produce bunuri sau presteaza servicii ce substituie importurile. Un alt efect pozitiv ar fi sustinerea cresterii veniturilor la bugetul statului, prin aparitia de noi contribuabili in economia tarii gazda.Acest lucru ramane valabil si in situatia in care se acorda anumite stimulente fiscale,deoarece veniturile bugetare cresc,din incasarile din impozitele pe salarii. ISD determina cresterea investitiilor de capital, datorita accesului investitorilor straini la sursele externe de capital.Sunt situatii in care pietele locale de capital nu dispun de resurse financiare pentru finantarea unor proiecte importante,ISD pot acoperi acest deficit deoarece reprezinta o sursa directa de capital strain.Iata ca pot astfel avea efecte pozitive asupra balantei platilor externe prin finantarea deficitului de cont curent. Avand toate aceste contributii pozitive, mai sus mentionate, ISD ajuta la imbunatatirea standardului de viata. Acest efect este direct simtit de catre consumatorii locali. Creste strandardul de viata prin reducerea preturilor bunurilor si serviciilor ca urmare a accentuarii concurentei prin patrunderea pe piata a noi firme.


Fisiere in arhiva (1):

  • Investitiile Straine Directe in Contextul Aderarii la Sistemul Monetar European.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!