Investitiile si ocuparea fortei de munca

Extras din referat Cum descarc?

In sens larg prin investitii trebuie inteles procesul de ,, plasare a unor sume de bani in domeniul economic, social-cultural, administrativ, militar, etc. cu scopul de a asigura baza tehnico-materiala si forta de munca necesare desfasurarii si largirii activitatii acestora" (D.E.P. Ed. Politica 1979)
O definitie mai succinta abordata economic este data in Micul dictionar enciclopedic, Editura stiintifica si pedagogica Bucuresti 1996 - investitiile reprezentand ,,totalitatea cheltuielilor care se fac pentru crearea de noi fonduri fixe precum si pentru reconstruirea, largirea si modernizarea celor existente".
Definirea categoriei economice de investitii se poate face si in sensul:" investitiile inseamna plasarea unor resurse financiare atat in capital fix, cat si in capital circulant sau de circulatie" (D.E.P. Ed. Politica 1974). definitia ia in calcul circulatia capitalului investit la nivel de operator economic sau persoana fizica - investitoare.
In scopul clarificarii conceptuale a notiunii de investitie este importanta clasificarea lor. Exista mai multe criterii de clasificare dupa cum urmeaza:
1. In economia de piata, investitiile pot avea loc sub diferite forme, atat directe cat si indirecte in functie de dezvoltarea procesului investitional.
Investitiile indirecte se deruleaza prin instrumente intermediari cum este cazul bonurilor de tezaur, certificare de trezorerie, obligatiuni municipale ca forma de angajare a imprumuturilor de stat.
Investitii indirecte trebuie considerate in general investitiile financiare.
2. In functie de relatia investitor - obiectiv de investitie se deosebesc: investitii directe , care se fac pentru obiectivul de baza, (constructii-montaj, utilaje, etc), investitii colaterale , care asigura utilitati investitiei directe (cai de acces, utilitati, etc) si investitii conexe care se realizeaza in amonte sau aval fata de investitia directa pentru a asigura de exemplu materiile prime necesare pentru realizarea unor produse, si reteaua de desfacere a produsului, resursele umane calificate necesare etc.
3. Dupa sursa de finantare avem investitii finantate din surse proprii si din surse atrase.
4. Dupa scopul obiectivului de investitie, investitiile ca proces economic, se impart in obiective noi, dezvoltari, modernizari, reutilari sau reprofilari.
5. Dupa structura lucrarilor avem investitii in lucrari de constructii montaj, achizitii, utilaje si terenuri, sau prospectiuni geologice si foraj, etc.
6. Dupa destinatia lor, investitiile pot fi clasificate in investitii productive si investitii neproductive sau in investitii economice si investitii social-culturale.
7. Dupa modul de realizare a obiectivului de investitie, determinat de gradul de complexitate, volumul specializarilor necesare, marimea obiectivului si natura lucrarilor, deosebim:
- investitii executate in regie proprie
- investitii executate in antrepriza.
8. Dupa modul de finantare se deosebesc investitii centralizate (incluse in programe nationale de dezvoltare) si investitii descentralizate derulate de regula la nivel local.
9. Dupa perioada de planificare a realizarii si bugetarii obiectivului de investitii se deosebesc investitii anuale si investitii multianuale.
10. Din punct de vedere al cadrului national si al suportului legislativ, deosebim: investitii autohtone, investitii mixte si investitii straine.
Din punct de vedere al sferei de cuprindere, investitiile ca si categorie economica pot fi analizate in doua sensuri. In sens larg pot fi abordate investitiile financiare care pot fi definite sau intelese ca orice plasament de capital cu scopul de a obtine un anumit profit.
Instrumentele prin care se pot derula aceste investitii sunt: titluri de valoare, actiuni sau parti sociale la agentii economici, plasamente de sume banesti la banci sau fonduri de investitii, sau societati de asigurari, in scopul de a obtine dividente sau dobanzi.
Sfera restransa a investitiilor se refera la investitiile de capital, care au destinatia in economia reala, in domeniul economic dar si in domeniile social- culturale. Prin aceste investitii se realizeaza in fapt bugetul cresterii economice al dezvoltarii de ansamblu a societatii.
INVESTITIILE STRAINE DIRECTE, CONCEPT SI DEFINITIE
Investitiile straine directe au camp de manifestare atunci cand intr-o tara nivelul cererii de investitii este mai mare decat volumul economiilor interne. Se creeaza premise ca economiile din alte tari sa fie atrase pentru a compensa deficitul intern de resurse financiare.
De regula aceste fluxuri financiare provin din tarile dezvoltate avand loc un transfer net de resurse ca urmare a faptului ca economiile in aceste tari depasesc cererea interna de investitii.
Daca investitiile straine de portofoliu presupun achizitionarea de pe piata financiara a unor valori mobiliare straine (actiuni, obligatiuni), investitiile straine directe constau in achizitionarea pachetului de actiuni de control a unor intreprinderi sau construirea unora noi.
Acelasi regim de investitie straina directa il are si majorarea capitalului unei filiale externe sau un imprumut acordat de firma mama.
In literatura de specialitate este recunoscuta definirea I.S.D. ca ,,proprietatea asupra unor active de catre un rezident strain, cu scopul de a controla folosirea acestor active" (Grahomg Krugman, 1989).
IMPACTUL INVESTITIILOR - ROMANIA ANII 1990-2009 
O crestere durabila a economiei nu poate fi asigurata decat pe baza cresterii capitalului (exprimat prin volumul fondurilor fixe) si a ocuparii (exprimata prin nivelul populatiei ocupate). In ipoteza ca progresul tehnic este un efect al investitiilor in economie, un rol important in modelarea fenomenului il joaca rata de inlocuire a capitalului (raportul dintre investitii si fondurile fixe). Cresterea investitiilor in termeni reali, impreuna cu contributia influxurilor de capital strain, asigura o crestere a fondurilor fixe, chiar daca rata de depreciere a avut evolutii oscilante in perioada precedenta. Ca rezultat al cresterii inclinatiei catre economisire (incetinita, totusi, in ultimii ani, din cauza evolutiei dobanzilor) si al majorarii investitiilor straine directe, resursele financiare destinate investitiilor sunt in crestere, ceea ce pune problema strategiilor ce trebuie adoptate in domeniul politicilor investitionale.
In ultimii ani, in Romania, ponderea investitiilor straine in PIB a crescut, favorizate fiind de politica de reducere a rolului statului in economie si de


Fisiere in arhiva (1):

  • Investitiile si ocuparea fortei de munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!