Investițiile la Bursă vs Depozitele Bancare

Extras din referat Cum descarc?

Economisirea presupune depunerea unei sume de bani periodic intr-un loc sigur de multe ori avand ca scop strangerea unei anumite sume de bani fixata anterior. Veniturile in exces din consumul curent devin economii. Prin urmare cineva ar trebui sa castige mai mult decat consumul sau pentru a economisi in viitor. Economiile realizate de catre o persoana isi arata eficienta in viitor raportandu-ne la castigul din prezent. Exista relatii triunghiulare intre venit, consum (cheltuieli) si economii. Se spune si se crede ca prin economii viitorul este totusi asigurat intr-o oarecare masura. Salvarea investitiilor este etapa principala a asigurarii vietii. Pentru aceasta, economiile ar trebui transformate in investitii. Termenul de investitie se refera la o modalitate de plasare a banilor in urma careia se asteapta o multiplicare a sumelor si care presupune totodata un risc pe care deponentul trebuie sa si-l asume. In cazul investitiilor, banii sunt folositi pentru a cumpara bunuri a caror valoare are potential de crestere si care pot aduce de-a lungul timpului randamente acceptabile. Castigatorul de venituri trebuie sa planuiasca economii si totodata sa investeasca intr-un mod care i se potriveste cel mai bine. Aceasta practica este descrisa ca fiind managementul finantelor personale, care, ca disciplina, a capatat importanta in anii recenti.
Un plan adecvat pentru economii si investitii a devenit neaparat parte din viata noastra pe termen lung. Conform Raportului Mondial de Dezvoltare, publicat de Banca Mondiala, economiile personale joaca un rol important in aproape toate tarile, inclusiv in Romania. Pentru a sustine cresterea ridicata, trebuie sa existe o crestere semnificativa a economisirii marginale a investitorilor individuali. Banii sunt necesari pentru a ne satisface nevoile de baza. In afara de cheltuielile de zi cu zi, omul are anumite exigente precum casatoria, invatamantul superior, stabilirea si crearea unei afaceri, boli grave, etc. Pentru a face fata acestor cheltuieli, economiile sunt esentiale. In general, este recomandat sa se economiseasca cel putin 10% din sursa de venit. Un pas intelept pentru economisitor, este acela de a investi economiile pentru a castiga rentabilitate. In termeni simpli, investitia poate fi descrisa ca fiind ,,Implementare de bani pentru a obtine beneficii viitoare". Dar, in practica, este la fel de dificil pentru a castiga bani, deoarece implica ,,angajamentul fondului si asteptarea". In spatele fiecarei investitii, exista un motiv puternic, care face ca investitorii sa sacrifice consumul curent si sa investeasca pentru viitor. Viata mai lunga, impozitarea, rata dobanzii mai mare, inflatia si venitul mai mare obliga investitorii sa investeasca. Sondajul recent al Natiunilor Unite confirma, de asemenea, ca oamenii vor trai mai mult in anii urmatori. In mod similar, din cauza locurilor de munca abundente, oamenii au o crestere generala a veniturilor si posibilitatea unui nivel mai mare de economisire. Drept urmare, pe de o parte, oamenii cheltuiesc mai mult si pe de alta parte economisesc mai mult. Excedentul de venit il determina pe castigator sa caute o mai buna gestionare a acesteia si, in consecinta, se realizeaza investitii la bursa ca fiind cele mai reusite. Dar banii depozitati in moduri profitabile sunt investitii. O diferenta este de remarcat: in mod normal, economiile nu necesita prea multa pricepere. Este suficient sa fii economic. Dar investitia are in vedere o buna abilitate si experienta, deoarece banii economisiti sunt investiti. Daca investitorul nu reuseste corect sa-si gestioneze economiile, trebuie sa-si riste economiile. In mod similar, un economizor este diferit de un investitor. Un economisitor economiseste o parte din castigurile sale. Un investitor, chiar daca nu reuseste sa economiseasca, imprumuta sume de bani pentru a investi in proiecte profitabile. In general, economisirea si investitia comportamentul difera de la persoana la persoana.
Economiile din sectorul gospodariei se numesc economii personale sau economii de individ. ,,Economiile individuale sunt diferenta dintre veniturile si cheltuielile curente, care include plata impozitelor personale, precum si cheltuielile de consum" (Irwin Fisher, 1930, p.76). El contureaza diferite forme de economisire. Depozitele si stocurile fixe sunt doua vehicule comune de investitii disponibile pentru noi astazi. In functie de care este pofta de risc si de cat de mult un individ este dispus sa investeasca, acesta alege optiunea potrivita. Daca este incepator in domeniul investitiilor, optiunile pot parea nedumerite. Daca fondurile mutuale, cotele de piata, bursa sau depozitele fixe si depozitele recurente par similare, se poate arunca o privire la diferentele dintre diversele optiuni de investitii. Astfel, se inteleg bine toate optiunile inainte de a face o alegere.
Depozitele bancare reprezinta o suma de bani depusa in contul bancar pe o perioada prestabilita si care este remunerata cu o dobanda. FD-urile (Depozite fixe) sunt de doua tipuri, cumulative si non-cumulative. Un FD cumulat compune dobanda anual, in timp ce FD non-cumulativ plateste dobanda la intervale regulate. Aceste intervale pot fi lunare, trimestriale, semestriale si anuale. In ambele cazuri, banii sunt blocati pentru o perioada fixa. 
Un avantaj major este reprezentat de siguranta depozitului. Majoritatea bancilor sunt asigurate prin FGDB, adica Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistem Bancar, ce iti poate inapoia suma de bani depusa in cazul tragic in care respectiva banca intra in faliment.


Fisiere in arhiva (1):

  • Investitiile la Bursa vs Depozitele Bancare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Fisher, Y (1930). Theory of interest as determined by impatience to spend income and opportunity to invest it; New York, The Macmillan Company;
2. Isarescu, M (1982). In zgomotul bursei: Bucuresti: Albatros;
3. https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/piata-de-capital/grafic-fondurile-de-investitii-stau-pe-active-de-peste-40-miliarde-lei-cu-o-bursa-mica-nu-stiu-ce-sa-faca-acum-cu-banii-18590174;
4. www.bancherul.ro;
5. http://www.bvb.ro/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!