Investitii Straine Directe in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

CAP.I. NOTIUNI INTRODUCTIVE 1
CAP. II. MOTIVE PENTRU A SE INVESTI IN ROMANIA 2
2.1. Avantajele oferite de Romania 2
2.2. Romania - partenerul tau de afaceri 4
2.3. Povesti de success 7
2.4. Topul investitorilor straini 9
CAP. III. EVOLUTIILE INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE IN ROMANIA 10
3.1. Structura investitiilor straine directe in Romania in functie de tara de origine a investitorilor 12
3.2. Structura pe sectoare a investitiilor straine directe 15
3.3.Climatul investitional in anul 2006 19
3.4.Climatul investitional in anul 2007 24
3.5. Investitiile straine directe in anul 2008 25
CAP. IV. EFECTELE SI ROLUL INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE IN ROMANIA 26
4.1. Principalele efecte ale investitiilor straine directe 26
4.2. Criticile aduse investitiilor straine directe 28
4.3. Beneficiile potetiale ale tarii receptoare de investitii straine directe 29
CONCLUZII 30
BIBLIOGRAFIE 32


Extras din referat Cum descarc?

CAP. I. NOTIUNI INTRODUCTIVE
Investitia reprezinta, in sens larg, sacrificial unei parti din consumul prezent pentru un consum viitor, posibil si incert. Spre deosebire de economisire, care poate fi definita mai curand ca un simplu consum amanat, investitia reprezinta de fapt un consum sacrificat in prezent in intentia obtinerii unui consum viitor mai mare. 
Investitia internationala presupune existenta a cel putin doi agenti economici: agentul economic emitent si agentul economic receptor al investitie.Astfel, exista doua tipuri de investitii internationale - directe si de portofoliu - care se refera la raportul ce se stabileste intre emitent si receptor.
Investitia straina directa presupune transferarea catre agentul emitent a posibilitatii de control si decizie asupra activitatii agentului receptor, in restul cazurilor, cand investitia nu presupune stabilirea unu asemenea raport, fiind vorba despre o investitie de portofoliu.
Investitia de portofoliu reprezinta intotdeauna un plasament pur financiar, o investitie pur financiara, in timp ce investitia directa imbina intr-un mod mult mai complex plasamentul financiar cu investitia reala. Astfel, atunci cand agentul emitent ajunge sa controleze agentul receptor, pe langa fluxul financiar initia apar si alte fluxuri, multe dintre ele avand o consistenta reala: fluxul de tehnologie, fluxuri de forta de munca, fluxuri manageriale si chiar fluxuri de bunuri si servicii. 
In practica, de multe ori, incadrarea unei investitii internationale in unul din cele doua tipuri este foarte dificila, deoarece intre investitia directa si cea de portofoliu exista o zona "gri", in care cu greu se poate deslusi frontiera. Cel mai bun exemplu in acest sens il constituie achizitionarea de actiuni pe piata financiara internationala. Intrucat pachetul de control al actiunilor nu reprezinta un anumit procent fix in totalul actiunilor, ci variaza de la caz la caz, investitia, la randul ei, se va incadra in unul sau altul din tipurile anterior mentionate.
Asadar, investitia straina directa poate fi definita ca fiind o relatie investitionala de durata, intre o entitate rezidenta si o entitate nerezidenta si care implica, de regula exercitarea de catre investitor a unei influente manageriale semnificative in intreprinderea in care a investit. 
Sunt considerate investitii straine directe: capitalul social varsat si rezervele ce revin unui investitor nerezident care detine cel putin 10% din capitalul social subscris al unei intreprinderi rezidente, creditele dintre acest investitor si intreprinderea in care a investit, precum si profitul reinvestit de catre acesta. Detinerea a cel putin 10% din capitalul social subscris sau din voturi, respectiv din capitalul de dotare, este primordiala in stabilirea relatiei de investitie directa.
Componentele investitiilor straine directe sunt:
- capitalurile proprii: capitalul social subscris si varsat, atat in numerar cat si prin contributii in natura, detinut de nerezidenti in companii rezidente, precum si cota aferenta din rezerve; 
- creditul net: creditele primite de catre intreprinderea investitie directa de la investitorul strain direct sau din cadrul grupului de firme nerezidente din care face parte acesta
Dupa contributia la dezvoltarea si innoirea activelor economice in tara primitoare, investitiile straine directe pot fi diferentiate in:
- investitii Greenfield, care presupun infiintarea si dezvoltarea de intreprinderi de catre sau impreuna cu investitori straini, sub forma unor investitii pornite de la zero;
- fuziuni si achizitii : preluarea integrala sau parttala de intreprinderi de catre investitori straini de la rezidenti si dezvoltarea acestora. 
CAP. II. MOTIVE PENTRU A SE INVESTI IN ROMANIA
Inca din 1990, Romania s-a aflat intr-un permanent proces de metamorfoza devenind una dintre cele mai importante piete emergente din Europa Centrala si de Est receptoare de investitutii straine directe. In acest sens, modelul pe care l-a urmat in ceea ce priveste investitiile si industriile preferate a suferit schimbari successive urmand cursul evolutiei mediului de afaceri din Romania.
Romania avand costuri manufacturiere competitive si un nivel ridicat al productivitatii, a reprezentat in sine, o adevarata oportunitate pentru investitorii straini care urmareau relizarea unor profituri ridicate prin implementarea unor activitati productive orientate catre export, in proximitatea granitei cu Uniunea Europeana, iar astazi chiar in cadrul pietei unice europene. 
In ultimii ani investitorii straini au constientizat ca Romania reprezinta o piata de consum puternica si matura, si au orientat trendul investitional catre consumul in masa prin dezvoltarea de proiecte cu precadere in domeniul serviciilor, ITC, cercetare si dezvoltare si inovare tehnologica. Fiind una dintre cele mai mari piete europene, Romania ofera oportunitati excelente in ceea ce priveste piata, atat ca dimensiuni cat si ca populatie, oferind investitorilor un potential de piata semnificativ.
2.1. Avantajele oferite de Romania
Pentru a stimula investitiile straine directe si pentru ca investitorii straini sa considere Romania o posibila locatie pentru dezvoltarea afacerilor lor, tara noastra ofera urmatoarele avantaje:
Avantajele oferite de piata si de pozitia geografica
- una dintre cele mai mari piete din Europa Centrala si de Est (peste 21 milioane de locuitori); 
- locatie atractiva - permite un acces facil la tarile din fosta URSS, Balcani, din Orientul Mijlociu, Africa de Nord; 
- locatie atractiva - se afla la intersectia a 3 viitoare rute de transport europene: coridoarele nr 4, 7 si 9.


Fisiere in arhiva (3):

  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • CUPRINS.doc
  • Investitii Straine Directe in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!