Investiții străine directe

Referat
9/10 (5 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 12158
Mărime: 96.36KB (arhivat)
Publicat de: Francisc Lazăr
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Botescu Ion

Cuprins

  1. Cuprins
  2. Cuprins 2
  3. Capitolul 1 3
  4. 1.1 Definitia si geneza ISD 3
  5. 1.2 Rolul ISD 4
  6. Capitolul 2 6
  7. 2.1.Crearea cadrului legislativ favorabil ISD 6
  8. 2.2.Accelerarea procesului de privatizare 7
  9. 2.3. Masuri specifice de atragere a ISD in Romania 7
  10. 2.4. Evolutia ISD in Romania in perioada de tranzitie 14
  11. 2.5. Impactul ISD asupra economiilor in tranzitie a tarilor beneficiar 18
  12. 2.6. Evaluarea scopurilor investitiilor directe in Romania 20
  13. 2.7. Cauzele care duc la niveluri relativ scazute ale investitilor directe in Romania 24
  14. 2.8. Strategie romaneasca globala de crestere a intrarilor de investitii straine directe 28
  15. 2.9. Industrii si ramuri romanesti de posibil interes pentru investitorii straini 36
  16. 2.10.Statistici ISD 38
  17. CAP.3. CONCLUZII 40

Extras din referat

Capitolul 1

1.1 Definitia si geneza ISD

Investitiile straine directe sunt definite ca proprietatea directa sau indirecta a unei entitati straine de a detine cel putin 10% din actiunile cu drept de vot ale unei intreprinderi. O investitie directa straina poate insemna o achizitie, o fuziune, o noua fabrica, extinderea fabricii sau o absorbire.

Pentru aceste studii, insa, tot clasicii dintai (David Ricardo) sunt moment de referinta. Pentru Ricardo si clasici, economia internationala era “perfect concurentiala”, ceea ce urma sa egalizeze si sa stabilizeze preturile pe mapamond, astfel sa ofere comoditatea relatiilor de piata, intre companii, direct “de acasa”, drept urmare sa faca inutila deplasarea factorilor, in spatiul international. Mai tarziu, neoclasicii (modelul HOS) contrazic “concurenta perfecta”, in plan international, prin clarificarea “avantajului comparativ, al natiunii” asupra factorilor in abundenta locala. Drept urmare, si factorii beneficiaza de miscare mult limitata, in spatiul dintre natiuni, astfel capitalul se poate exporta ISD / se exporta “productia”, in locul produsului), iar forta de munca poate si ea migra, intru combinarea lor necesara productiei, oricat ar sublinia acestea imperfectiunea concurentei internationale.

Tipuri de investitii :In economie exista mai multe tipuri de investitii. Unele dintre acestea presupun tranzactii financiare Intre agentii economice, altele presupun implicarea In tranzactii si a unor bunuri materiale cum ar fi cladirile, echipamentele industriale mijloacele de transport etc. In primul caz, investitorul intra In posesia unor active specifice: actiuni, obligatiuni, certificate de depozit sau bouri de tezaur. In al doilea caz activele rezultate au cu totul alta natura: fabrici, companii de transport, hoteluri sau magazine. In primul caz este vorba despre investitii financiare, iar in al doilea caz de investitii reale. De cele mai multe ori nu se poate face o delimitare precisa, deoarece cele doua tipuri coexista.

Trebuie de retinut ca in perioadele precapitaliste majoritatea investitiilor reale nu implicau nici un fel de tranzactii financiare.

In societatea moderna, aproape orice investitie reala are si o importanta latura financiara. De la cel mai mic magazin pana la marile corporatii internationale, activitatea de investitii se sprijina pe credit, actiuni, obligatiuni etc.

Tipuri de investitori:Termenul “speculatie” este folosit de multe ori In sens peiorativ. Nu exista vreo diferenta de esenta Intre ce le doua concepte: cel de investitor si cel de speculator.

Speculatorul reprezinta un tip aparte de investitor, care se individualizeaza printr-un comportament specific:speculatorul are o atitudine diferita fata de risc, In comparatie cu investitorul obisnuit : primul este atras puternic de investitiile cu risc deosebit e mare, cel de-al doilea prefera un risc cat mai scazut;decurgand din aceasta atitudine, speculatorul mizeaza pe un profit anormal de mare corespunzator cu riscul pe care si-l asuma, In timp ce investitorul obisnuit conteaza pe un castig normal de mare; speculatorul actioneaza mai mult pe termen scurt, In timp ce pentru o investitie obisnuita orizontul de timp este relativ mai mare;In timp ce majoritatea agentilor economici considera ca informatiile si semnalele furnizate de piata sunt corect interpretate de catre toti, speculatorul crede ca are un avantaj informational fata de ceilalti, anticipand o evolutie pe care alti nu o intrevad. Contrar aparentelor, speculatorul nu este un factor de dezechilibru al pietei, ci dimpotriva, un puternic factor de echilibru. Daca nu ar exista agentii economici care sa preia riscul pe care alti il evita, mecanismele economice ar avea tendinta de blocare. Prin speculatie are loc redistribuirea stimulentelor legate de risc.

1.2 Rolul ISD

Investitiile directe straine pot sa joace un rol crucial in restructurarea si refacerea economica romaneasca pe o crestere sustinuta. Firmele vestice prin introducerea tehnologiei de varf si a modelelor de management modern la filialele lor deschise Romania vor pune sub presiune companiile romanesti care vor fi obligate, la randul lor, sa realizeze astfel de imbunatatiri.

Sunt si alte beneficii pe care o investitie straina le-ar putea aduce, ca de exemplu: - sporirea productie si a calitatii produselor in concordanta cu standardele vestice;

- realizarea cantitatii necesare tuturor pietelor potentiale straine sau interne;

- crearea de noi locuri de munca;

- accesul la noi piete

Firmele multinationale isi pot folosi legaturile lor deja formate pentru a importa si exporta produse din si in Romania sporind astfel greutatea economiei romanesti in economia mondiala.

Pe de alta parte investitiile sunt componenta cea mai volatila a PIB. Cand exportul de bunuri si servicii trece printr-o perioada de recesiune si acest declin este, de obicei, datorat unei scaderi a cheltuielilor pentru investitii. Cu mult mai putin volatile decat investitiile nationale, investitiile straine directe raspund la mult mai multe determinante decat investitiile domestice (nationale).

Sunt factori care afecteaza investitiile straine directe in Romania si acestia trebuie considerati nu numai in interiorul economiei ci si in exteriorul ei, pe piata mondiala.

Investitiile straine directe depind de factori interni dintre care inchiderea in climatul politic este cea mai importanta dar depinde, de asemenea, si de starea de bum sau de recesiune a economiei mondiale. Astfel prevederile investitiilor directe straine sunt inevitabil hazardate. In aceasta lucrare mai multa atentie va fi acordata factorilor interni din Romania. Va fi facuta o mentiune unor factori economici si politici majori cum ar fi stabilirea unui cadru de munca regulator dar si de incredere, increderea in compensare imediata in cazul nationalizarii sau confiscarii de bunuri, cautarea riscurilor legate de rata de schimb, dezvoltarea infrastructurii (fizica si comerciala), s.a.m.d. De aceea aceasta lucrare va pune accentul pe masurile practice care trebuie luate de Guvernul Romaniei si de alte oficialitati pentru a sporii cantitatea de investitii straine directe cu impactul acestora benefic asupra economiei romanesti.

Preview document

Investiții străine directe - Pagina 1
Investiții străine directe - Pagina 2
Investiții străine directe - Pagina 3
Investiții străine directe - Pagina 4
Investiții străine directe - Pagina 5
Investiții străine directe - Pagina 6
Investiții străine directe - Pagina 7
Investiții străine directe - Pagina 8
Investiții străine directe - Pagina 9
Investiții străine directe - Pagina 10
Investiții străine directe - Pagina 11
Investiții străine directe - Pagina 12
Investiții străine directe - Pagina 13
Investiții străine directe - Pagina 14
Investiții străine directe - Pagina 15
Investiții străine directe - Pagina 16
Investiții străine directe - Pagina 17
Investiții străine directe - Pagina 18
Investiții străine directe - Pagina 19
Investiții străine directe - Pagina 20
Investiții străine directe - Pagina 21
Investiții străine directe - Pagina 22
Investiții străine directe - Pagina 23
Investiții străine directe - Pagina 24
Investiții străine directe - Pagina 25
Investiții străine directe - Pagina 26
Investiții străine directe - Pagina 27
Investiții străine directe - Pagina 28
Investiții străine directe - Pagina 29
Investiții străine directe - Pagina 30
Investiții străine directe - Pagina 31
Investiții străine directe - Pagina 32
Investiții străine directe - Pagina 33
Investiții străine directe - Pagina 34
Investiții străine directe - Pagina 35
Investiții străine directe - Pagina 36
Investiții străine directe - Pagina 37
Investiții străine directe - Pagina 38
Investiții străine directe - Pagina 39
Investiții străine directe - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Investitii Straine Directe.doc

Alții au mai descărcat și

Evaluarea Întreprinderilor în Cadrul Acțiunilor de Privatizare și Restructurare a Firmelor

I. CADRUL ACTIVITATII DE EVALUARE, STANDARDELE SI PRINCIPIILE DE EVALUARE. PROCESUL DE EVALUARE 1.1 Cadrul activitatii de evaluare Activitatea...

Fondurile de Investiții - Produse Dinamice ce Valorifică Potențialul Pieței Financiare

Introducere La ora actuală, omenirea este tot mai preocupată de modul cum să ducă o viaţă mai bună, să ocupe un anumit rang în societate, să...

Investițiile străine directe și rolul lor în creșterea economică

În conditiile globalizarii, problema investitiilor straine directe (ISD), influenta lor asupra modernizarii economiilor în tranzitie, continua sa...

Investiții străine directe în România

CAP. I. NOTIUNI INTRODUCTIVE Investitia reprezinta, in sens larg, sacrificial unei parti din consumul prezent pentru un consum viitor, posibil si...

Impactul investițiilor străine directe în România

INTRODUCERE Investițiile străine directe, în definiția lor clasică, sunt definite ca fiind o entitate dintr-o țara care a facut o investiție...

Contribuția investițiilor străine în servicii de consultanță asupra dezvoltării economiei României

INTRODUCERE Rolul major al investitiilor straine directe in relansarea si dezvoltarea economica a Romaniei este deja verificat. Solutie viabila...

Investiții internaționale

TEMA 1 POLITICI NABIONALE DE ATRAGERE A INVESTIBIILOR STRAINE DIRECTE Politicile naCionale de atragere a investiCiilor straine directe se pot...

Evaluarea întreprinderii - abordarea pe bază de active în evaluarea întreprinderii

Noţiuni introductive: Valoarea de piaţă este suma estimată pentru care o proprietate va fi schimbată, la data evaluării, între un cumpărător decis...

Te-ar putea interesa și

Investițiile Străine Directe - Elemente Definitorii

CAPITOLUL 1 INVESTITIILE STRAINE DIRECTE – ELEMENTE DEFINITORII În vederea abordarii riguroase a unei problematici atât de complexe si extinse...

Analiza fluxurilor de investiții străine directe în Franța

Capitolul 1.Fluxul de investitii directe In 2009, fluxul investitiilor directe sunt soldate de iesirile nete de capitaluri de 63 miliarde de euro...

Investițiile Străine Directe în România

Investiţiile străine directe de capital Definire. Rol Investiţiile străine directe sunt definite ca proprietatea directă sau indirectă a unei...

Investițiile străine directe în România

INTRODUCERE Investițiile străine sunt indispensabile dezvoltării economice a unui stat, aducând un aport consistent la creșterea și susținerea...

Investiții Străine Directe în România

CAPITOLUL I. INVESTIŢIILE INSTITUŢIILOR PUBLICE 1.1. Conceptul de cheltuieli publice Înlăturarea unor disfuncţionalităţi ale pieţei, armonizarea...

Analiza fluxurilor de investiții - străine directe în Germania

Capitolul I Particularitati economice ale Germaniei - Date despre economia Germaniei Germania este economia primara a Europei, fiind a patra din...

Investițiile străine directe și rolul lor în creșterea economică

În conditiile globalizarii, problema investitiilor straine directe (ISD), influenta lor asupra modernizarii economiilor în tranzitie, continua sa...

Investiții străine directe în România

CAP. I. NOTIUNI INTRODUCTIVE Investitia reprezinta, in sens larg, sacrificial unei parti din consumul prezent pentru un consum viitor, posibil si...

Ai nevoie de altceva?