Investitii Straine Directe

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
Cuprins 2
Capitolul 1 3
1.1 Definitia si geneza ISD 3
1.2 Rolul ISD 4
Capitolul 2 6
2.1.Crearea cadrului legislativ favorabil ISD 6
2.2.Accelerarea procesului de privatizare 7
2.3. Masuri specifice de atragere a ISD in Romania 7
2.4. Evolutia ISD in Romania in perioada de tranzitie 14
2.5. Impactul ISD asupra economiilor in tranzitie a tarilor beneficiar 18
2.6. Evaluarea scopurilor investitiilor directe in Romania 20
2.7. Cauzele care duc la niveluri relativ scazute ale investitilor directe in Romania 24
2.8. Strategie romaneasca globala de crestere a intrarilor de investitii straine directe 28
2.9. Industrii si ramuri romanesti de posibil interes pentru investitorii straini 36
2.10.Statistici ISD 38
CAP.3. CONCLUZII 40


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1
1.1 Definitia si geneza ISD
Investitiile straine directe sunt definite ca proprietatea directa sau indirecta a unei entitati straine de a detine cel putin 10% din actiunile cu drept de vot ale unei intreprinderi. O investitie directa straina poate insemna o achizitie, o fuziune, o noua fabrica, extinderea fabricii sau o absorbire.
Pentru aceste studii, insa, tot clasicii dintai (David Ricardo) sunt moment de referinta. Pentru Ricardo si clasici, economia internationala era "perfect concurentiala", ceea ce urma sa egalizeze si sa stabilizeze preturile pe mapamond, astfel sa ofere comoditatea relatiilor de piata, intre companii, direct "de acasa", drept urmare sa faca inutila deplasarea factorilor, in spatiul international. Mai tarziu, neoclasicii (modelul HOS) contrazic "concurenta perfecta", in plan international, prin clarificarea "avantajului comparativ, al natiunii" asupra factorilor in abundenta locala. Drept urmare, si factorii beneficiaza de miscare mult limitata, in spatiul dintre natiuni, astfel capitalul se poate exporta ISD / se exporta "productia", in locul produsului), iar forta de munca poate si ea migra, intru combinarea lor necesara productiei, oricat ar sublinia acestea imperfectiunea concurentei internationale. 
Tipuri de investitii :In economie exista mai multe tipuri de investitii. Unele dintre acestea presupun tranzactii financiare Intre agentii economice, altele presupun implicarea In tranzactii si a unor bunuri materiale cum ar fi cladirile, echipamentele industriale mijloacele de transport etc. In primul caz, investitorul intra In posesia unor active specifice: actiuni, obligatiuni, certificate de depozit sau bouri de tezaur. In al doilea caz activele rezultate au cu totul alta natura: fabrici, companii de transport, hoteluri sau magazine. In primul caz este vorba despre investitii financiare, iar in al doilea caz de investitii reale. De cele mai multe ori nu se poate face o delimitare precisa, deoarece cele doua tipuri coexista.
Trebuie de retinut ca in perioadele precapitaliste majoritatea investitiilor reale nu implicau nici un fel de tranzactii financiare. 
In societatea moderna, aproape orice investitie reala are si o importanta latura financiara. De la cel mai mic magazin pana la marile corporatii internationale, activitatea de investitii se sprijina pe credit, actiuni, obligatiuni etc. 
Tipuri de investitori:Termenul "speculatie" este folosit de multe ori In sens peiorativ. Nu exista vreo diferenta de esenta Intre ce le doua concepte: cel de investitor si cel de speculator. 
Speculatorul reprezinta un tip aparte de investitor, care se individualizeaza printr-un comportament specific:speculatorul are o atitudine diferita fata de risc, In comparatie cu investitorul obisnuit : primul este atras puternic de investitiile cu risc deosebit e mare, cel de-al doilea prefera un risc cat mai scazut;decurgand din aceasta atitudine, speculatorul mizeaza pe un profit anormal de mare corespunzator cu riscul pe care si-l asuma, In timp ce investitorul obisnuit conteaza pe un castig normal de mare; speculatorul actioneaza mai mult pe termen scurt, In timp ce pentru o investitie obisnuita orizontul de timp este relativ mai mare;In timp ce majoritatea agentilor economici considera ca informatiile si semnalele furnizate de piata sunt corect interpretate de catre toti, speculatorul crede ca are un avantaj informational fata de ceilalti, anticipand o evolutie pe care alti nu o intrevad. Contrar aparentelor, speculatorul nu este un factor de dezechilibru al pietei, ci dimpotriva, un puternic factor de echilibru. Daca nu ar exista agentii economici care sa preia riscul pe care alti il evita, mecanismele economice ar avea tendinta de blocare. Prin speculatie are loc redistribuirea stimulentelor legate de risc.
1.2 Rolul ISD
Investitiile directe straine pot sa joace un rol crucial in restructurarea si refacerea economica romaneasca pe o crestere sustinuta. Firmele vestice prin introducerea tehnologiei de varf si a modelelor de management modern la filialele lor deschise Romania vor pune sub presiune companiile romanesti care vor fi obligate, la randul lor, sa realizeze astfel de imbunatatiri.
Sunt si alte beneficii pe care o investitie straina le-ar putea aduce, ca de exemplu: - sporirea productie si a calitatii produselor in concordanta cu standardele vestice;
- realizarea cantitatii necesare tuturor pietelor potentiale straine sau interne;
- crearea de noi locuri de munca;
- accesul la noi piete
Firmele multinationale isi pot folosi legaturile lor deja formate pentru a importa si exporta produse din si in Romania sporind astfel greutatea economiei romanesti in economia mondiala.
Pe de alta parte investitiile sunt componenta cea mai volatila a PIB. Cand exportul de bunuri si servicii trece printr-o perioada de recesiune si acest declin este, de obicei, datorat unei scaderi a cheltuielilor pentru investitii. Cu mult mai putin volatile decat investitiile nationale, investitiile straine directe raspund la mult mai multe determinante decat investitiile domestice (nationale).
Sunt factori care afecteaza investitiile straine directe in Romania si acestia trebuie considerati nu numai in interiorul economiei ci si in exteriorul ei, pe piata mondiala.
Investitiile straine directe depind de factori interni dintre care inchiderea in climatul politic este cea mai importanta dar depinde, de asemenea, si de starea de bum sau de recesiune a economiei mondiale. Astfel prevederile investitiilor directe straine sunt inevitabil hazardate. In aceasta lucrare mai multa atentie va fi acordata factorilor interni din Romania. Va fi facuta o mentiune unor factori economici si politici majori cum ar fi stabilirea unui cadru de munca regulator dar si de incredere, increderea in compensare imediata in cazul nationalizarii sau confiscarii de bunuri, cautarea riscurilor legate de rata de schimb, dezvoltarea infrastructurii (fizica si comerciala), s.a.m.d. De aceea aceasta lucrare va pune accentul pe masurile practice care trebuie luate de Guvernul Romaniei si de alte oficialitati pentru a sporii cantitatea de investitii straine directe cu impactul acestora benefic asupra economiei romanesti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Investitii Straine Directe.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!