Investiții străine - balanța de plăți

Extras din referat

Investitiile straine, in cadrul unei industrii globale, constituie factorul-cheie fara participarea caruia procesul productiei internationale ar fi fost imposibil.
In plan teoretic, investitia constituie un plasament pe termen lung pentru care se prezuma efecte favorabile; o alocare de resurse, de capitaluri economisite, in activitati profitabile, in speranta recuperarii lor pe seama veniturilor viitoare, superioare; o modificare a patrimoniului generata de realizarea unor imobilizari corporale, necorporale si chiar financiare; un proces economic complex, generator al altor procese (de exploatare, de productie, prestatii etc).
In plan practic, tot ceea ce intreprinde omul, entitatea sau comunitatea, pentru a-si depasi ,,conditia" statica, deci intr-un context temporal dinamic inseamna, in fapt, investitie, fiind vorba despre orice efort de crestere si instruire a tinerei generatii, de formare a fortei de munca constituie o investitie continua. Constructiile de case, de fabrici, de intreprinderi, de scoli si spitale, achizitiile de bunuri pentru folosinta indelungata, achizitiile de titluri si active financiare etc. constituie forme concrete, reale si diversificate ale investitiilor.
Investitiile sunt de natura interna sau externa. Investitiile straine desemneaza orice investitie efectuata de o companie particular sau de o persoana din alta tara decat cea de origine exceptand ajutoarele guvernamentale. 
Cand un investitor decide sa investeasca el poate allege urmatoarele modalitati de investire:
o Construirea unor sacietati sau deschiderea unei filiae intr-o tara;
o Cumpararea unei firme straine;
o Fuzionarea cu o firma straina 
o Investirea unei parti din profit de catre o filiala din strainatate in aceeasi tara sau in alta tara;
o Incheierea de contracte de leasing sau franciza;
o Cumpararea de actiuni emise pe o piata straina sau emise pe o piata din alta tara;
o Achizitionarea de obligatiuni emise de catre firme din alte tari.
Investitiile internationale pot fi atat directe cat si de portofoliu. Investitia directa implica o relatie pe termen lung, adica un interes al investitorului de durata. Investitia de portofoliu se refera la detinerea de hartii de valoare insa investitorii respective nu controleaza afacerea respectiva.
Investitiile straine s-au dezvoltat in mod deosebit in ultimele decenii. Deciziile corporatiilor transnationale sunt determinate de existenta fondurilor disponibile pentru investitii, din profitul intreprinderilor sau prin imprumuturi.
Corporatiile transnationale urmaresc reducerea costurilor si cresterea eficientei. Exsta deci o corelatie directa intre fluxurile de nvestitii directe si productia interna a pietelor. Exista mai multi factori pentru cererea de investitii pe plan international:
o Dimensiunea pieei externe, aparitia unei noi piete face ca acestea sa devina atractive pentru firmele din tarile care se confrunta cu recesiunea;
o Ciclul economic, in perioadele de recesiune asistam la migrarea capitalurilor catre pietele externe mai profitabile;
o Fuziunile si preluarile de intreprinderi straine, intreprinderile locale mici sunt preluate de catre corporatiile transnationale;
o Masurile de politica economica ce au effect pe termen lung asupra investitiilor;
o Liberalizarea contului de capital in majoritatea tarilor;
o Fluctuatiile inregistrate de cursul de schimb si regimul valutar din fiecare tara;
o Liberalizarea regimului investitiilor straine, liberalizarea s-a produs pe fondul rezultatelor slabe ale intreprinderilor de stat si al accentuarii deficitelor bugetare pe plan mondial;
o Programele de privatizare;
o Promovarea investitionala a tarilor, poate fi privita atat din cunct de vedere al statelor cat si al tarilor in curs de dezvoltare.
Statele dezvoltate care domina piata internationala a investitiilor au fost primele care au dezvoltat politicile de promovare a investitiilor. Astfel ele si-au creat beneficii de ordin social si avantaje competitive fata de alte tari.
In ceea ce priveste tarile in curs de dezvoltare, deschiderea lor economica si liberalizarea regimului investitiilor s-a produs pe fondul incercarilor de redresare economica. 
Tipuri de investitii straine directe dupa contributia fluxului de participatii straine la capitalul intreprinderilor in care investesc:
o Investitii Greenfield, reprezinta infiintarea de intreprinderi de catre sau impreuna cu investitori straini (investitii pornite de la 0);
o Investitii brownfield, diferentiate in:
o Fuziuni si achizitii, ce reprezinta preluarea integrala sau partiala de intreprinderi de catre investitori straini de la rezidenti;
o Dezvoltarea de firme, adica majorarea detinerilor de capital ale investitorilor straini.
Investitiile straine de portofoliu presupun utilizarea unor resurse banesti pentru achizitionarea de pe piata financiara a unor valorii mobiliare emise de o firma straina.
Investitorii de portofoliu evalueaza perspectiva fiecarui instrument in care ar dori sa investeasca si plaseaza fondurile in functie de evolutia acestor instrumente in care ar dori sa investeasca si paseaza fondurile in functie de evolutia acestor instrumente pe pietele financiare. Ei sunt interesati de protejarea capitalului lor, de sporirea acestuia si de veniturile pe care le poate genera respectiva investitie.
In prezent, pe scena financiara internationala, uriase sume reprezentand investitii de portofoliu circula intre burse si alte centre financiare.
Responsabilitatea cresterii acestor fluxuri de capital o detin pietele derivate. Derivatele sunt contracte ce au la baza active precum valute, marfuri sau titluri.
Un contract se poate baza pe:
-achizitionarea de valute la un pret convenit la o data viitoare (forward excenge contract)
-achizitionarea de marfuri la un pret convenit la o data viitoare (futures contract)
-achizitionarea unei optiuni de a vinde un numar de actiuni la un pret fixat intr-o perioada de tinp specificata (share options)
-investitorii de portofoliu pot fi institutii financiare sau brokeri, investitori institutionali precum societati de asigurari sau fonduri de pensii, companii industriale sau conerciale, sau indivizi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Investitii Straine - Balanta de Plati.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!