Investitii in Romania in Contextul Crizei Actuale

Extras din referat Cum descarc?

Abstract
Criza economica se poate dovedi si benefica, datorita aparitiei unei multitudini de oportunitati. Insa, pentru o investitie de succes, nu trebuie sa va aruncati cu capul inainte. Ultima perioada a fost destul de slaba pentru afaceri, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renuntati la visul de a fi "propriul stapan". In aceasta lucrare de cercetare am analizat care ar fi cele mai profitabile investitii in aceasta perioada si am urmarit evolutia tranzactiilor pe piata de capital in perioada 2007 -2010 deoarece s-a ajuns la concluzia ca o investitie pe piata de capital este rentabila indiferent care ar fi starea economica a tarii noastre.
Cuvinte cheie: piata de capital, tranzactii bursiere, investitie.
Clasificare JEL: A20
INTRODUCERE
In aceasta criza a economiei exportatorii primesc, cea mai grea lovitura pentru ca cererea si finantarile din Uniunea Europeana si Statele Unite, principalii parteneri de afaceri ai Romaniei, au inceput sa scada odata cu extinderea crizei.
Primul semnal a fost inregistrat de piata de capital, care s-a confruntat, inca de la jumatatea anului trecut, cu retragerea marilor investitori straini de pe toate pietele emergente.
Investitia reprezinta plasare de fonduri in industrie, agricultura,comert si in alte ramuri, cu scopul asigurarii bazei materiale si a fortei de munca necesare desfasurarii si largirii activitatii in aceste domenii, au drept scop renuntarea la sumele lichide contra sperantei unei resurse ulterioare etalate in timp.
In ultimile luni criza economica a afectat economiile multora dintre oameni, iar acestia au inceput sa se intrebe ce fel de investitii le pot aduce profituri sau macar care le-ar fi pastrat castigurile intacte. In ultimile 12 luni rata inflatiei a fost de 7.97%, iar cei care au preferat sa isi tina banii la saltea au iesit in pierdere cu acesta valorare.Dar cei mai inspirati s-au dovedit romanii care au optat pentru cumpararea de aur, pentru ca investitia in metalul scump le-a adus acestora un profit de numai putin de 44.22% in ultimile 12 luni.
Romanii care si-au pastrat economiile in moneda europeana se pot felicita, pentru care au acumulat in ultimile 12 luni un castig de 10%. si, desi investitiile in actiuni la bursa erau considerate pana nu demult printre cele mai rentabile, ultimul an a dovedit contrariul.
Astfel, o investitie in indicele BET care caracterizeaza cele mai lichide societati listate la Bursa de valori Bucuresti, a adus o pierdere de aproximativ 13%, iar cei care au investit in unitati ale fondurilor mutuale au pierdut in ultimile 12 luni nu mai putin de 4.33% (pentru ca indicele fondurilor mutuale (IFM) s-a depreciat cu aceasta valoare).In schimb, investitia in societati cotate la bursa Rasdaq s-a dovedit cartea castigatoare anul trecut prin jucatorii pe piata de capital, pentru ca indicele RASDAQ-C care caracterizeaza evolutia tuturor societatilor cotate pe Rasdaq, a adus pe ultimile 12 luni, un profit de 30.08%.Pentru a realiza o investitie prudenta, asftel incat sa nu aiba loc pierderea valorii inverstita in aceasta perioada de criza, ba chiar sa sporeasca, acestea ar fi cateva domenii spre care se pot indrepta micii investitori. (fig 1.)
Principalele domenii de investitii neafectate de criza. (Fig.1)
In ceea ce priveste domeniul IT este si va fi multa vreme de acum inainte un sector indispensabil economiei, cum internetul, computerul si tehnologia au devenit de mult o parte componenta din viata a milioane de romani, serviciile furnizorilor din acest domeniu vor continua sa fie cautate de catre persoane juridice si fizice. Desigur, depinde acum de fiecare firma in parte, insa in general, acest domeniu este prea putin afectat de criza economica mondiala.
Farmaciile si serviciile medicale in general, prin natura lor, nu vor duce niciodata lipsa de clienti, vor continua deci sa ramana afaceri viabile si in momentele de criza economica pe care le traversam.
Aurul, obiectele de arta si de colectie, au fost mereu active atragatoare pentru investitori. Aceste obiecte isi cresc constant valoarea in timp ceea ce inseamna ca sunt printre cele mai sigure investitii din lume.
Economistii considera investitie sigura, si de viitor, mai ales ca, intr-un an de criza, metalul pretios s-a scumpit cu peste 25 la suta. Aurul este o protectie excelenta impotriva inflatiei, pentru ca tendinta este ca metalul sa se scumpeasca atunci cand nivelul de trai scade. 
Imobiliarele vor fi mereu o investitie buna, mai ales in aceasta perioada cand preturile au scazut semnificativ. Pamantul este o resursa finita, ramane acelasi, pe cand populatia creste constant, ceea ce inseamna ca o locuinta sau un teren va fi mereu la mare cautare, in plus imobilele pot fi tranformate in surse importante de venit prin inchiriere, se poate ajunge la situatii cand intreaga investitie e acoperita de venitul adus din inchiriere, urmand ca apoi proprietarul sa se bucure din plin de noua sursa de venit. In orice caz, banii bagati intr-o proprietate imobiliara nu doar ca nu se devalorizeaza dar cresc in timp, aproape in totalitatea cazurilor.
Problema investitiei poate fi interpretata drept transformarea capabilitatilor afacerii de astazi in acelea dorite pentru viitor. Concentrandu-ne asupra capabilitatilor, largim scopul investitiei pentru a nu include doar investitia fizica (tehnologica), ci si schimbarile capitalului uman si formei de organizare (parteneriate). Iata cateva din motivele pentru a investi in Romania (fig 2.)


Fisiere in arhiva (1):

  • Investitii in Romania in Contextul Crizei Actuale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!