Investitii Imobiliare

Extras din referat Cum descarc?

Caracteristici generale
Investitiile in imobile de tipul cladirilor si intr-o mica masura in terenuri asigura pe o perioada lunga de timp o buna protectie a capitalului impotriva eroziunii monetare. Aceste investitii ca , de altfel, toate investitiile trebuie apreciate in functie de urmatoarele criterii:
- rentabilitatea investitiei ;
- lichiditatea investitiei;
- riscul investitiei 
Rentabilitatea investitiei 
Rentabilitatea oricarui plasament este direct legata de "buna sanatate" a pietei respective. In domeniul imobiliar se impune efectuarea atat a unei analize economice (cladiri de locuit, de vacanta, birouri, terenuri agricole, paduri, etc.) cat si geografice (capitala, mari orase, mediul rural). Fiind in general vorba de investitii pe termen lung, analiza perspectivelor de rentabilitate implica anticiparea pe o perioada foarte lunga a evolutiei pietei, lucru greu de realizat dar, in acelasi timp de un real folos.
Lichiditatea investitiei 
Chiar daca obiectivul recuperarii rapide a investitiei nu este un scop imediat pentru investitor, totusi ea reprezinta un criteriu de analiza fundamentala. Aceasta deoarece valoarea unui activ este determinata de raportul dintre cererea si oferta pe piata. Astfel, pe o piata unde oferta depaseste cererea, lichiditatea nu v-a putea fi obtinuta decat printr-o reducere de pret. In acest domeniu, rentabilitatea poate fi direct proportionala cu lichiditatea.
Rentabilitatea globala a unei investitii in acest domeniu rezulta din insumarea ratelor de rentabilitate aferente inchirierii si a ratei de valorificare a bunului respectiv, dupa deducerea cheltuielilor cu acesta.
Rata de rentabilitate a inchirierii se obtine ca un raport intre chirie si valoarea bunului si este mai mare la cladirile asa numite "profesionale" (destinate desfasurarii unor activitati lucrative) decat la cele de locuit sau la terenurile agricole. Ea este superioara in cazul zonelor situate in centrul orasului, comparativ cu cele periferice.
In functie de obiectivul urmarit de catre investitor, acesta va trebui sa defineasca tipul de randament cautat: va alege intre o rata de inchiriere ridicata (ex: birouri) sau un potential de valorificare bun (ex: imobile din marile orase avand finisari si dotari de calitate). De asemenea este recomandabil sa integreze incidenta financiara si fiscala a fiecarei optiuni, luand in calcul cheltuielile de gestionare, intretinere si reparatii precum si costul fiscal al investitiei.
De exemplu:
- cladirile vechi pot aduce o rentabilitate mai mare comparativ cu cele nou construite, dar pe de alta parte cheltuielile de intretinere, renovare etc. sunt semnificative.
- imobilele de locuit ofera o rentabilitate slaba comparativ cu imobilele profesionale inchiriate, dar presupun cheltuieli de intretinere si costuri fiscale mai reduse.
- terenurile beneficiaza comparativ cu cladirile de cheltuieli reduse si avantaje fiscale in cazul transmiterii proprietatii, in schimb randamentul in cazul inchirierii este inferior.
Sintetic situatia prezentata mai sus se prezinta astfel : 
Tipul investitiei Rentabilitate
Randament (chirie) Perspectiva de valorizare pe termen lung
- cladiri de locuit
- capitala si orase mari
- la tara
- cladiri de vacanta
- birouri
- magazine
- terenuri agricole
- paduri 
mediu
slab
mediu
bun
ridicat
slab
slab 
buna
medie
variabila
medie
variabila
variabila
variabila


Fisiere in arhiva (1):

  • Investitii Imobiliare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!