Introducerea Primului Sistem Monetar din Principatele Romane la 1867

Extras din referat Cum descarc?

Introducerea Primului Sistem Monetar din Principatele 
Romane la 1867
1.Geneza si structura sistemului monetar national din 1867
Legea monetara de la 1867, numita si "Legea pentru infiintarea unui nou sistem monetar si pentru fabricarea monedelor nationale" reprezinta actul normative prin care se vor stabili pentru prima data in Romania conditiile emisiunii, circulatiei si retragerii din circulatie a banilor.
In 1867, eforturile in vederea organizarii circulatiei banesti din Romania printr-o reforma de structura au putut asadar ajunge la un rezultat pozitiv, ca urmare a conditiilor economice si politice favorabile.
Asupra problemelor de organizare a sistemului monetar exista un consens aproape unanim: moneda Romaniei trebuia sa fie emisa dupa sistemul zecimal si sa aiba ca model francul francez.Impreuna cu reprezentantii burgheziei de diferite nuante, la care s-a asociat si mosierimea legata de piata, cauza crearii unui sistem monetar propriu a fost sustinuta intr-un fel sau altul de reprezentanti ai marilor puteri la Constantinopol, dupa cum s-a aratat, cat si de anumiti emisari straini in Romania, cum a fost Thibault-Lefebvre si Victor Place.
In ce priveste dezvoltarea economica a Romaniei, prevederile legii din 1867 au pus capat ramasitelor feudale din circulatia baneasca, lichidand intr-o anumita perioada de timp caracterul neorganizat si eterogen al circulatiei; totodata, aceste prevederi au alaturat Romania, din punct de vedere monetar, unui grup de state din occidentul Europei. Legea din 1867 era menita sa creeze conditiile monetare necesare dezvoltarii intr-un ritm mai rapid a capitalismului in tara noastra.
Din analiza structurii sistemului monetar din 1867, rezulta ca, prin adoptarea lui, regimul politic a inteles sa inlocuiasca circulatia monetara neorganizata, eterogena, specifica feudalismului si conditiilor de dependenta fata de Imperiul Otoman, cu o circulatie bazata pe emisiuni monetare proprii, organizand sistemul monetar national dupa modelul francez si al grupului de state care, cu doi ani inainte, se asociasera, sub conducerea Frantei, in Uniunea Latina.
Actul adoptarii sistemului monetar national in 1867 a avut un caracter progresist, el fiind menit sa contribuie la stimularea economiei si, prin aceasta, la dezvoltarea tarii, precum si la afirmarea dreptului la vita independenta a poporului roman.
2.Adoptarea sistemului monetar national
La scurt timp dupa unirea Principatelor Romane (1859), in vremea domniei lui Alexandru Ioan Cuza, a fost initiata o lege pentru infiintarea sistemului monetar national (1860), ce a intampinat numeroase piedici interne (tinand de dominatia indelungata a relatiilor feudale in economie) si externe, in special opozitia Imperiului Otoman.
Inainte de reforma monetara din 1867, situatia din sfera circulatiei banesti se caracteriza:
- prin lipsa unei monede nationale si existenta unei multimi eterogene de monede straine;
- prin calitatea foarte diferita a acestor monede;
- prin utilizarea paralela a banilor reali si a banilor fictivi, de calcul;
- prin variatia foarte accentuata, de la zi la zi si de la o localitate la alta, a cursului de schimb al monedelor;
- prin specula care se grefa pe fluctuatia cursurilor monetare si care imbogatea pe negustori de bani - zarafi, camatari, bancheri - si pagubea pe producatori, punand piedici in calea circulatiei marfurilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Introducerea Primului Sistem Monetar din Principatele Romane la 1867.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

"Sistemul banesc al leului", vol I, Costin C. Kiritescu ;
Moneda si Credit, V. Turliuc, V. Cocris, O. Stoica, A. Roman, V. Dornescu, D. Chirlesan ; 
http://www.epir.ase.ro/ro/institutii/moneda


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!