Introducerea Euro in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Uniunea Europeana este o entitate politica, sociala si economica, dezvoltata in Europa, ce este compusa din 27 state. . Sistemul politic al uniunii are la baza principiul democratic al separarii puterilor in stat in puterea legislativa, executiva si juridica, iar in ce priveste procesul legislativ urmareste principiile subsidiaritatii si proportionalitatii.
Uniunea Europeana a fost infiintata oficial la 1 noiembrie 1993. Este cea mai recenta organizatie de cooperare europeana care a inceput cu Comunitatea Europeana de Carbune si Otel din 1951 care a devenit Comunitatea Europeana in 1967. Membrii acestei organizatii au fost: Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia si Spania. In 1991 guvernele celor 12 state membre au semnat Tratatul Uniunii Europene (care a mai fost numit si Tratatul Maastricht) care prevedea crearea Uniunii economice si monetare in trei etape: prima etapa, pana la 31 decembrie 1993, urmarea liberalizarea circulatiei capitalurilor; etapa a doua, incepand de la 1 ianuarie 1994, viza o mai larga coordonare a politicilor economice, in scopul de a reduce inflatia, rata dobanzilor si fluctuatiile schimburilor valutare, precum si de a limita deficitele si datoria publica a statelor; etapa a treia, ca si obiectiv final al integrarii economice si monetare pe piata unica, prevedea crearea unei monede unice la 1 ianuarie 1999 sub egida BCE. Obiectivele economice ale unei monede unice sunt crearea unei piete unice complete care va creste rolul Europei in lume, imbunatatirea competitivitatii, reducerea costurilor de tranzactionare, mentinerea stabilitatii financiare scaderea ratei dobanzii si a inflatiei.
La 1 ianuarie 1999, odata cu incepere activitatii Bancii Centrale Europene, euro a fost admisa doar ca moneda de cont, platile in numerar facandu-se in monedele nationale. Abia de la 1 ianuarie 2002 s-au pun in circulatie bancnotele si monedele euro, care au circulat, timp de 6 luni, in paralel cu cele nationale. Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, noile state membre, vor adopta euro cand vor indeplini criteriile de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht. Acestea sunt:
A. Criteriul stabilitatii preturilor - se refera la faptul ca un stat membru trebuie sa aiba o stabilitate durabila a preturilor si o rata medie a inflatiei, in decursul unei perioade de un an inaintea examinarii, care sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5% rata inflatiei acelor state membre (cel mult trei) care prezinta cele mai bune rezultate in materia stabilitatii preturilor. 
B. Criteriul de convergenta a dobanzilor - se refera la faptul ca un stat membru trebuie sa aiba o dobanda medie nominala pe termen lung care sa nu depaseasca cu mai mult de 2% media ratelor dobanzii pe termen lung la acele state membre (cel mult trei) care prezinta cele mai bune rezultate in materia stabilitii preturilor.
C. Criteriul situatiei finantelor publice - se refera la respectarea disciplinei bugetare, astfel incat sa fie evitate deficitele publice excesive. Se examineaza daca disciplina bugetara a fost respectata, pe baza urmatoarelor doua criterii:
a) daca raportul intre deficitul public planificat sau cel efectiv si PIB, exprimat in preturile pietei, depaseste valoarea de referinta de 3%, mai putin in cazul in care: acest raport nu a fost diminuat in mod substantial si constant atingand un nivel apropiat de valoarea de referinta, sau depasirea valorii de referinta nu a fost decat exceptionala si temporara, iar raportul ramane apropiat de valoarea de referinta; Criteriul deficitului bugetar este respectat de Romania inca din anul 2001. 
b) daca raportul intre datoria publica si PIB, exprimat in preturile pietei, depaseste valoarea de referinta de 60%, mai putin atunci cand raportul scade suficient pentru a considera ca se apropie de valoarea de referinta intr-un ritm satisfacator. 
D. Criteriul stabilitatii cursului de schimb - se refera la faptul ca, in cadrul unui stat membru, cursul de schimb al monedei nationale fata de euro trebuie sa se incadreze in
intervalul de fluctuatie al ERM II (+/-15%), fara tensiuni majore pentru o perioada de doi ani inaintea momentului examinarii.
In Romania moneda euro se va adopta in 2014 cu conditia mentinerii disciplinei bugetare si a continuarii reformelor economice. 
Romania nu va adera la Mecanismul European al Ratelor de Schimb, ERM-2, mai devreme de 2012, potrivit planului de convergenta prezentat, saptamana trecuta de autoritatile romane.Obiectivul anterior prevedea includerea in ERM-2 in perioada 2010-2012.Romania va ramane doi ani in mecanismul ratelor de schimb, perioada minima solicita de UE in vederea adoptarii euro, pentru a se asigura ca economia este pregatita sa adere la uniunea monetara.
Intarzierea acestui obiectiv este justa, deoarece in prezent nu ne apropiem de indeplinirea criteriilor stabilite la Maastricht.


Fisiere in arhiva (1):

  • Introducerea Euro in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!