Introducere în practica diplomatică internațională - Franța

Extras din referat Cum descarc?

Franta
Informatii generale
Franta este o republica constitutionala unitara avand un regim semi-prezidential, mare parte din teritoriul sau si din populatie fiind situata in Europa de Vest, dar care cuprinde si mai multe regiuni si teritorii raspandite in toata lumea.
Este o democratie liberala, iar forma de guvernamant este republica. Fundamentele organizarii politice si administrative actuale a Frantei au fost fixate in 1958 prin constitutia celei de a Cincea Republici. Conform primului articol, ,,Franta este o republica indivizibila, laica, democratica si sociala". Incepand cu 2003, acelasi articol afirma in plus si ca ,,organizarea sa este descentralizata''.
Puterea executiva colaboreaza cu puterea legislativa in cadrul unui sistem de separare a puterilor. Puterea legislativa ii apartine parlamentului, format din doua camere: Adunarea Nationala si Senatul. Puterea executiva apartine, in primul rand, presedintelui republicii, ales pentru un mandat de cinci ani, prin vot universal direct, majoritar, in doua tururi de scrutin. Presedintele este seful statului si conducatorul suprem al armatei, el promulga legi si poate dizolva Adunarea Nationala. El numeste primul ministru si, la propunerea acestuia, pe membrii guvernului. Guvernul poate fi demis prin motiune de cenzura adoptata de Adunarea Nationala. Puterea judecatoreasca, la randul ei, este separata in doua ramuri, iar presedintele dispune de dreptul de gratiere. Ea este subdivizata intre un ordin administrativ, a carui instanta suprema este Consiliul de Stat, si un ordin judiciar, a carui instanta suprema este Curtea de Casatie. Economia Frantei este o economie sociala de piata, bazata pe proprietatea privata.
Exista o puternica interventie a statului in economie, inceputa dupa al Doilea Razboi Mondial, desi ea a inceput sa fie contestata dupa anii 1980. Economia franceza este, in principal, una axata pe servicii.Economia Frantei este o combinatie de multe intreprinderi private (peste 2,5 milioane companii inregistrate) si de importante interventii ale guvernului care pastreaza o influenta puternica asupra anumitor sectoare economice fiind principalul actionar la numeroase societati considerate drept strategice (cale ferata, electricitate, contructii de aeronave). Totusi guvernul a inceput sa isi relaxeze controlul asupra anumitor sectoare si a inceput sa vanda o parte din actiunile sale la anumite companii cum ar fi France Telecom, Air France, precum si numeroase societati din domeniul asigurarilor, finantelor si din industria apararii.
In 2009, Franta era a cincea putere economica mondiala dupa PIB-ul nominal sau a noua in termenii paritatii puterii de cumparare. Ea este pe locul al patrulea in lume, in 2010, dupa numarul de intreprinderi clasate in primele 500 din lume.
Importurile si exporturile Frantei
Este a sasea cea mai mare economie de export din lume si a paisprezecea economie cea mai complexa, conform Indicelui complexitatii economice (ECI). In 2017, Franta a exportat 516
miliarde $ si a importat 595 miliarde $, rezultand un sold comercial negativ de 78,6miliarde $. In 2017, PIB-ul Frantei era de 2,58 trilioane $, iar PIB-ul pe cap de locuitor era de 42,9 mii $.
In 2017 a exportat 516 miliarde $, devenind al sasesea cel mai mare exportator din lume.In ultimii cinci ani, exporturile Frantei au scazut cu o rata anuala de -1%, de la 533 miliarde $ in 2012 la 516 miliarde $ in 2017. Cele mai recente exporturi sunt conduse de avioane, elicoptere si nave spatiale care reprezinta 9,4% din totalul exporturilor Frantei, urmata de medicamentele ambalate care reprezinta 4,77%.Cele mai importante exporturi ale Frantei sunt: avioane, elicoptere si nave spatiale (48,8 miliarde $), medicamente ambalate (24,6 miliarde $), automobile (24,1 miliarde $), piese pentru autovehicule (18,4 miliarde $) si vin (10,7 miliarde $) utilizand versiunea din 1992 a Sistemului Armonizat (HS). Cele mai importante destinatii de export din Franta sunt Germania (69,1 miliarde $), BelgiaLuxemburg (39,7 miliarde $), Italia (39,7 miliarde $), Spania (37,6 miliarde $) si Statele Unite (36 miliarde $).


Fisiere in arhiva (1):

  • Introducere in practica diplomatica internationala - Franta.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries_ro
http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/IDAN/2017/570483/EXPO_IDA(2017)57048
3_EN.pdf
https://www.diplomatie.gouv.fr/en/french-foreign-policy/economic-diplomacy-foreigntrade/events/article/significant-boost-in-france-s-attractiveness-ey-2018-france-attractiveness
https://www.diplomatie.gouv.fr/en/french-foreign-policy/economic-diplomacy-foreigntrade/entrepreneurship-and-investing-in-france/ https://ro.wikipedia.org/wiki/Organizatia_Internationala_a_Francofoniei https://www.diplomatie.gouv.fr/en/french-foreign-policy/economic-diplomacy-foreigntrade/events/article/economic-diplomacy-security-defense-28-05-18 https://www.diplomatie.gouv.fr/en/french-foreign-policy/economic-diplomacy-foreign-trade/
https://www.diplomatie.gouv.fr/en/french-foreign-policy/economic-diplomacy-foreigntrade/the-french-government-s-trade-policy/ https://ro.wikipedia.org/wiki/Franta https://ro.wikipedia.org/wiki/Organizatia_pentru_Cooperare_si_Dezvoltare_Economica https://data.oecd.org/fdi/fdi-flows.htm https://www.nordeatrade.com/en/explore-new-market/france/investment https://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/fra/ https://tradingeconomics.com/france/foreign-direct-investment https://www.ceicdata.com/en/indicator/france/foreign-direct-investment https://www.impots.gouv.fr/portail/www2/precis/precis.html?ancre=ref-9
https://www.legifrance.gouv.fr/affichTexteArticle.do;jsessionid=3FBA6BD8B1F6E4A69410
3576FC66315D.tplgfr31s_1?idArticle=LEGIARTI000006527534&cidTexte=LEGITEXT00
0006071194&dateTexte=20190605
https://paris.mae.ro/node/149


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!