Intreprinzatorul

Extras din referat Cum descarc?

Intreprinzatorul
Orice persoana, femeie sau barbat, batran sau tanar, avand idei in legatura cu modul in care se poate face "ceva" mai bine intr-un domeniu oarecare si care este dispusa sa desfasoare o activitate dificila si sa-si asume riscul, este un potential intreprinzator. Ideea se poate referi la un produs, serviciu, procedeu, piata, tehnologie avansata, intrucat spiritul intreprenorial exista in toate domeniile de activitate.
Intreprinzatorul are libertatea de a alege "suportul" punerii in aplicare a ideilor sale: pe cont propriu, lucrand in parteneriat, creand o societate, o cooperativa, un organism in scop nelucrativ, o fundatie, o firma de interes colectiv sau isi poate realiza - macar partial - ideea, ca salariat al unei firme mari, in calitate de intraprenor.
Exista mai multe definitii pentru notiunea de intreprinzator. 
Pe de o parte, intreprinzatorul este cel care isi asuma riscuri, pregatind inovatia; el "intreprinde". Aceasta caracteristica este esenta intreprinzatorului; el inoveaza in functie de oportunitatile ivite, obtine si organizeaza utilizarea resurselor, pentru a produce si a comercializa produse si/sau servicii cerute pe piata (K. Mill1).
Intreprinzatorul este, de asemenea, si cel care organizeaza si coordoneaza activitatile facand sa functioneze o firma in vederea realizarii unui castig personal. El plateste materiile prime consumate, terenul pe care-l utilizeaza, angajatii, asigura tot capitalul necesar. In plus, "aduce" initiativa personala, talentul, abilitatea sa - planificand, organizand si administrand firma. De asemenea, isi asuma eventualitatea de a castiga sau de a pierde in functie de circumstante neprevazute si necontrolabile. Ca atare, foloseste in scop propriu tot ceea ce ramane din incasari dupa plata diverselor obligatii (R. Ely si R. Hess2).
Intreprinzatorul este cel care dezvolta un tip particular de comportament, ingloband initiativa, organizarea si recapitalizarea mecanismelor economice si sociale in scopul "exploatarii" resurselor si oportunitatilor, acceptarii riscului si esecului (A. Shapero3).
El este cel care combina resurse (umane, materiale, informationale) pentru a le da valoare sau cel care introduce schimbari, inovatii, o noua ordine (K. Vesper1).
Intreprinzatorii sunt si nu sunt la fel ca ceilalti indivizi care actioneaza intr-un mod sau altul in economie. Ei au anumite caracteristici intre care cele mai interesante sunt trasaturile de caracter:
- independenta, extrem de mult dorita de intreprinzator, poate cea mai de pret trasatura de caracter a acestora;
- increderea in ei insisi, intreprinzatorii fiind de cele mai multe ori siguri pe ei si increzatori in viitorul afacerii create;
- perseverenta; intreprinzatorii sunt convinsi, de regula, ca succesul nu va veni imediat, ca trebuie sa depuna efort indelungat pentru a ajunge la telurile propuse, ca trebuie chiar sa "lupte" cu timpul.
Exista si alte importante trasaturi2 care caracterizeaza intreprinzatorii:
Intreprinzatorul este un oportunist, care stie sa discearna ocaziile pentru afaceri, dezvoltand un produs nou, producandu-l sau doar punandu-l pe piata, organizand resursele intr-un alt mod decat inainte. El este in cautarea oportunitatilor sau a noutatilor, astfel incat sa raspunda mai bine cerintelor sau deschizand piete noi. Sa intreprinzi inseamna sa cuceresti un loc pe piata;
Intreprinzatorul este un coordonator, un combinator de resurse. El trebuie sa fie capabil sa reuneasca resursele si sa la organizeze pentru a dezvolta si comercializa inovatia. Adesea, organizatia este un obstacol in procesul de inovare, de aceea el trebuie sa se asocieze uneori cu alte persoane. 
Intreprinzatorul este un "jucator" care iubeste si chiar creeaza provocarile. Crearea unei firme sau comercializarea unei inovatii prezinta un risc ridicat, iar tanarul intreprinzator nu cunoaste foarte bine piata. Inovatia este de fapt incertitudine iar dovada acestui fapt o reprezinta dificultatea gasirii surselor de finantare pentru demararea unei afaceri pproprii. Atunci cand isi lanseaza firma sau isi dezvolta inventia, intreprinzatorul crede ca va fi un succes si ca profitul obtinut din capitalul investit va fi rezonabil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Intreprinzatorul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!