Intreprinderile Aflate in Dificultate Economica

Extras din referat Cum descarc?

Cap. 1. Intreprinderea si riscul intreprinderii
1.1 Elemente teoretice
1.1.1. Definirea si clasificarea intreprinderilor dupa dimensiune
Intreprinderea este veriga de baza a economiei, este o unitate economica care dispune de personalitate juridica, formata dintr-un grup organizat de persoane, care desfasoara procese de munca utilizand mijloace materiale financiare si informationale pentru realizarea de bunuri, executarea de lucrari sau prestarea unor servicii conform cerintelor pietei si urmarind obtinerea unui profit cat mai mare.
Dupa forma de proprietate a capitalului social si patrimoniului, intreprinderile pot fi:
- in proprietate publica (regii autonome / companii nationale), in ramuri strategice, au personalitate juridica, functioneaza conform principiului autogestionarii economico - financiare, nu se preocupa de cresterea eficientei, pentru ca statul le protejeaza;
- in proprietate privata - persoane juridice organizate sub forma de societati comerciale, au patrimoniu propriu, organizare de sine statatoare si pot fi conform legii 31/1990:
1. S.N.C. - societate in nume colectiv (nu separa patrimoniul personal de cel al societatii; obligatiile sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata a tuturor asociatilor; partile sociale nu sunt reprezentate de titluri negociabile).
2. S.C.S. - societate in comandita simpla (obligatiile sunt garantate cu patrimoniu si cu raspunderea nelimitata si solidara a asociatilor comanditati, comanditarii raspund insa numai la limita aportului si nu se amesteca in administrarea societatii; capitalul se divide in parti sociale care nu pot fi cedate fara acordul unanim al comanditarilor).
3. S.C.A. - societate in comandita pe actiuni (capitalul social se divide in actiuni, obligatiile sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a asociatilor comanditati; comanditarii au obligatia numai de a-si plati actiunile lor si raspund in limita actiunilor detinute).
4. S.A. - societate pe actiuni (este societatea comerciala ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar asociatii sunt obligati sa raspunda in limita capitalului subscris, exprimat in actiuni; actiunile pot fi transmise liber tertelor persoane).
5. S.R.L. - societate cu raspundere limitata care poate fi cu asociat unic sau colectiv (reprezinta societatea comerciala ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar asociatii raspund numai cu cota lor sociala; partile sociale ale asociatilor sunt, in principiu, netransmisibile altor persoane si nici reprezentate prin titluri negociabile, ca actiuni.
Intreprinderile mici si mijlocii isi desfasoara activitatea in sfera productiei de bunuri materiale si servicii si se definesc, in functie de numarul mediu scriptic anual de personal, dupa cum urmeaza: intreprinderea mica este acea firma care dispune de pana la 49 de salariati. In cadrul sau se delimiteaza microintreprinderea care utilizeaza intre 1 - 9 salariati. Intreprinderea mijlocie dispune de 50 - 249 salariati. Se considera ca firmele care depasesc 250 de salariati sunt firme mari.
1.2 Riscul intreprinderii
Riscul reprezinta variabilitatea rezultatului, afectand rentabilitatea activelor si, in consecinta, a capitalului investit.
Acest risc poate fi abordat din punct de vedere economic si financiar, pornind de la disocierea dintre capitalul economic si capitalul financiar. Echilibrul financiar al unei intreprinderi este asigurat daca rentabilitatea potentiala compenseaza riscul asumat.
Analiza financiara trateaza problematica riscului in sensul reducerii prin masurile si actiunile pe care le pot adopta agentii economici, fiind tratate riscurile ce insotesc activitatea curenta a intreprinderii: riscul economic, riscul financiar, riscul total.
Riscul economic exprima volatilitatea rezultatului economic la conditiile de exploatare.
Acest tip de risc depinde de urmatorii factori:
- variabilitatea cererii; la cererea produsului instabila, riscul este mare;
- variabilitatea pretului de vanzare; firmele ce vand pe piete instabile prezinta risc accentuat;
- variabilitatea costului intrarilor; firmele ce se aprovizioneaza la costuri incerte sunt expuse riscului ridicat;
- capacitatea de a justa preturile; capacitatea redusa de ajustare a pretului produsului la modificarea costului de productie majoreaza riscul economic;
- ponderea cheltuielilor fixe in totalul cheltuielilor firmei; la cheltuieli fixe mari, riscul economic este mare.
Modalitati de apreciere a riscului economic:
- marja de securitate si intervalul de siguranta - reflecta pozitia cifrei de faceri fata de pragul de rentabilitate;
- elasticitatea riscului rezultatului din exploatare la variatiile vanzarilor - masoara cresterea procentuala a riscului ca urmare a cresterii cu un procent a vanzarilor. Coeficientul de elasticitate ?, numit si coeficientul levierului de exploatare, se calculeaza cu relatia:


Fisiere in arhiva (1):

  • Intreprinderile Aflate in Dificultate Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!