Întreprinderea și formele ei în economia de piață

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In economia de piata intreprinderea este o unitate economica cu o existenta juridica si autonomie decizionala care produce bunuri si presteza servicii pe baze commercial lucrative.

intreprinderi publice; intreprinderi private; intreprinderi mixte.

dupa regimul juridic de organizare si functionare: regii autonome; companii sau societatii comerciale dupa dimensiunea lor: intreprinderi mari intreprinderimici si mijlocii.

In categoria intreprinderilor mari si mijlocii intra unitatii care indeplinesc urmatoarele conditii: pana la 9 salariati micro intreprinderi intre 10-49 salariati intreprinderi mici intre 50-249 salariati intreprinderi mijlocii cifra de afaceri anuala pana la 8milioane EURO Cea mai mare parte a firmelor din sectorul afacerilor o reprezinta societatile comerciale care pot fi imparite in functie de: natura raspunderii pe careti-o asuma subiectii proprietatii: societati cu raspundere limitata; societati cu raspundere nelimitata.

Raporturile dintre drepturile si obligatiile subiectiilor proprietatii: Societati de personae Societati de capitaluri In Romania firmele se impart in doua categorii principale: Regii autonome: sunt infiintate prin decizia Guvernului pentru firmele de interes national si de catre organizatiile judetene pentru cele de interes local, in ramuri strategice ale economiei nationale Societati comerciale: care imbraca urmatoarele forme: Societati cu nume colectiv (SNC) obligatiile societati sunt garantate cu patrimonial societatii si cu raspundere nelimitata si solidara a tuturor asociatilor.

Societati in comandita simpla (SCS) raspunderea este nelimitata si solidara a asociatilor comanditei.

Societati in comandita pe actiuni (SCA) capitalul social este impartit in actiuni, obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniu societatii, cu raspundere nelimitata si solidara a asociatilor comanditei.

Societati pe actiuni (SA) obligatiile societatii sunt garantate cu patrimoniu societatii, actionarii fiind obligati numai la plata actiunilor lor.

Societati cu raspundere nelimitata (SRL) obligatiile societatii sunt garantate cu patrimoniu societati iar actionarii sunt obligati nu mai la plata lor.

Intreprinzatorul figura centrala a economiei de piata moderne intreprinzatorului I se incredinteaza responsabilitatea de a conduce si a dispune de resursele ce-I sunt puse la dispozitie de ansamblul partenerilor sai: actionari, bancheri, munctori, cadre, manageri. G. BERTHU, H. LAPAGE intreprindere, intreprinzator, antreprenor, abilitatea intreprinzatorului sunt doar cativa termeni ce se folosesc adesea in mod sinonim. Din punct de vedere al economiei de piata moderne, mai importanta este analiza comparata a intreprinzatorului cu proprietarulu, patronul, managerul. O asemenea analiza este justificata atat in plan istoric, cat si in cel contemporan.

In secolul trecut intreprinderea comercialaera, de regula, o afacere ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Intreprinderea Si Formele Ei In Economia De Piata
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 250 cuvinte
Nr caractere:
6 851 caractere
Marime:
15.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, piata
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!