Previzualizare referat:

Extras din referat:

Interviul - forma rigida a dialogului in care rolurile de emitent si receptor nu se schimba; este folosit ca metoda de obtinere de informatii in presa.

Trebuie sa facem de la inceput o distinctie. Cand vorbim de interviu, putem vorbi despre el cametoda de documentare (atunci cand luam declaratii martorilor unui accident, de exemplu), sau putem vorbi despre el ca gen jurnalistic.

Pe scurt, interviul, ca gen jurnalistic, este o discutie, insa nu o discutie oarecare, ci una care intruneste cateva conditii minime:

- convorbirea are loc intre un jurnalist si o persoana care prezinta interes pentru public (ce spune intervievatul are valoare de informare);

- trebuie sa existe un accept de publicare dat jurnalistului de catre interlocutor;

- discutia este inregistrata si publicata sub forma intrebare - raspuns.

In esenta, interviul este de fapt transcrierea acestei discutii. Si nu trebuie sa credem ca aceasta transcriere o facem intocmai. Asa ne-am transforma intr-un robotel care scoate textele de pe reportofon. Textul final va fi editat, pastrand doar pasajele notabile.

Modalitati de intervievare uzuale:

1. Fata in fata

Este cea mai recomandata modalitate. Este intr-adevar si cea care consuma cele mai multe resurse. Dezavantajul principal este ca nu se poate realiza intotdeauna repede. Insa exista foarte multe avantaje care sa incline favorabil balanta. In primul rand, fata in fata, putem sa exploatam foarte bine comunicarea non-verbala. Daca interlocutorul incepe sa bata cu pixul in masa sau sa-si frece mainile e un semn pentru reporter. Un zambet nu poate fi transmis prin telefon sau e-mail.

2. Prin telefon

Este cea mai rapida metoda. Dezavantajele sunt foarte multe, mergand pana la faptul ca interlocutorul poate inchide subit. Totusi, este o modalitate foarte uzuala si foarte practica. Nu intotdeauna ai timp sa te intalnesti cu cei pe care vrei sa-i intervievezi.

3. Messenger

Este o modalitate destul de noua, dar practica, de intervievare. Principalul avantaj este ca se reduce foarte mult timpul pe care l-am pierde cu transcrierea discutiei de pe banda.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Interviul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
3/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 696 cuvinte
Nr caractere:
7 906 caractere
Marime:
16.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
interviu, media, presa, informatie, documentare
Predat:
la liceu
Clasa:
a 11-a
Sus!