Interviul

Extras din referat Cum descarc?

Interviul - forma rigida a dialogului in care rolurile de emitent si receptor nu se schimba; este folosit ca metoda de obtinere de informatii in presa.
Trebuie sa facem de la inceput o distinctie. Cand vorbim de interviu, putem vorbi despre el cametoda de documentare (atunci cand luam declaratii martorilor unui accident, de exemplu), sau putem vorbi despre el ca gen jurnalistic.
Pe scurt, interviul, ca gen jurnalistic, este o discutie, insa nu o discutie oarecare, ci una care intruneste cateva conditii minime:
- convorbirea are loc intre un jurnalist si o persoana care prezinta interes pentru public (ce spune intervievatul are valoare de informare);
- trebuie sa existe un accept de publicare dat jurnalistului de catre interlocutor;
- discutia este inregistrata si publicata sub forma intrebare - raspuns.
In esenta, interviul este de fapt transcrierea acestei discutii. Si nu trebuie sa credem ca aceasta transcriere o facem intocmai. Asa ne-am transforma intr-un robotel care scoate textele de pe reportofon. Textul final va fi editat, pastrand doar pasajele notabile.
Modalitati de intervievare uzuale:
1. Fata in fata
Este cea mai recomandata modalitate. Este intr-adevar si cea care consuma cele mai multe resurse. Dezavantajul principal este ca nu se poate realiza intotdeauna repede. Insa exista foarte multe avantaje care sa incline favorabil balanta. In primul rand, fata in fata, putem sa exploatam foarte bine comunicarea non-verbala. Daca interlocutorul incepe sa bata cu pixul in masa sau sa-si frece mainile e un semn pentru reporter. Un zambet nu poate fi transmis prin telefon sau e-mail.
2. Prin telefon
Este cea mai rapida metoda. Dezavantajele sunt foarte multe, mergand pana la faptul ca interlocutorul poate inchide subit. Totusi, este o modalitate foarte uzuala si foarte practica. Nu intotdeauna ai timp sa te intalnesti cu cei pe care vrei sa-i intervievezi.
3. Messenger
Este o modalitate destul de noua, dar practica, de intervievare. Principalul avantaj este ca se reduce foarte mult timpul pe care l-am pierde cu transcrierea discutiei de pe banda.


Fisiere in arhiva (1):

  • Interviul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!