Internationalizarea Afacerilor in Modelul European de Management

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1
Aparitia, definirea si cateva particularitati ale conceptului de management comparat
1.1 Definirea managementului comparat
Ca pentru orice stiinta tanara, si pentru managementul comparat exista mai multe acceptiuni asupra continutului si functiilor sale. Se constata chiar mai multe variante de definire, cu o larga circulatie in literatura de specialitate. Astfel, William Newman, unul dintre bine cunoscutii specialisti in domeniu, afirma ca " Un pas inainte face, dupa pinia noastra, Raghu Nath, care considera ca "in mod larg, managementul comparat se concentreaza asupra similaritatilor si deosebirilor dintre sistemele de management si economice din diferite contexte".
Edwin Miller, ne propune o definire a managementului comparat mult mai cuprinzatoare si mai exacta decat precedentele. Astfel, el considera ca "managementul comparat se ocupa cu studiul fenomenelor de management pe o baza multinationala, axandu-se asupra detectarii, identificarii, clasificarii, masurarii si interpretarii similaritatilor si deosebirilor privitoare la elemente cum ar fi procesele, conceptele si tehnicile de management". Analizand un sir de surse din domeniul respectiv, consideram ca managementul comparat poate fi definit in maniera urmatoare: ,,Managementul comparat este stiinta care studiaza procesele si relatiile manageriale din organizatii ce functioneaza in contexture culturale nationale diferite, axandu-se asupra identificarii si analizarii asemanarilor si deosebirilor manageriale, in vederea favorizarii transferului international de know-how managerial si a cresterii functionalitatii, eficacitatii si eficientei organizatiilor".
Aceasta definire surprinde patru aspecte: 
a. obiectul comparatiei il constituie numai elementele de management;
b. specificul examinarii consta in viziunea culturala multinationala utilizata, cuprinzandu-se realitati si abordari teoretico-metodologice din doua sau mai multe
tari; 
c. abordarea comparativa se concentreaza asupra reliefarii similaritatilor si diferentelor dintre practicile sau elementele teoretice de management avute in vedere; 
d. obiectivele urmarite sunt de natura pragmatica, realizarea transferului international de know-how managerial, amplificarea eficacitatii si eficientei organizatiilor.
Managementul comparat este strans legat de managementul international cu care uneori este confundat. Dintre multiplele definiri ale managementului international preciem ca fiind mai completa urmatoarea: "managementul international se ocupa de managementul si activitatile corporatiilor internationale si in mod specific cu asigurarea si controlul de fonduri, oameni si informatii ce traverseaza frontiere nationale si politice". Din examinarea corelativa a managementului comparat si a celui international rezulta ca intre ele exista atat unele elemente comune, cat si deosebiri substantiale. Primul se ocupa de toate fenomenele managementului care au fundament multinational si implicit multicultural. Din acest punct de vedere, se poate considera ca managementul international reprezinta o componenta sau un domeniu specific de particularizare a managementului comparat. In ceea ce priveste natura abordarilor, se constata ca managementul international este preponderent pragmatic.
1.2 Scurt istoric si necesitatea aparitiei si dezvoltarii managementului comparat
Primele cristalizari teoretice ale managementului comparat au aparut in deceniul al Vl-lea in Statele Unite ale Americii, pe fondul accelerarii generale a progreselor pe planul stiintei si a intensificarii circuitului economic international. In aceasta perioada apar primele investigatii teoretice si pragmatice ale managementului intr-o viziune plurinationala. Incep sa se contureze intr-o prima forma conceptele specifice managementului comparat si sa se realizeze cercetari stiintifice empirice ce au cuprins in raza lor realitati din mai multe tari. In deceniul urmator se declanseaza o perioada de febrile si fructuoase cercetari stiintifice, editari si actiuni educationale in acest domeniu. Se produce astfel intre 1965- 1972 primul "boom" al managementului comparat. Efortul de cercetare stiintifica este imens, concretizandu-se in publicarea a 11.000 de studii si articole. Prestigiul managementului comparat creste rapid si, ca rezultat, intr-o parte apreciabila din universitatile nord-americane, se introduce aceasta disciplina. La fel procedeaza si o parte apreciabila a celor mai bune facultati din Europa occidentala si Japonia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Internationalizarea Afacerilor in Modelul European de Management.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!